Κλιμάκιο ειδικών από την Αθήνα διενεργεί αυτοψία για την εκτίμηση των ζημιών, ενώ άλλη επιτροπή διερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς
Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε προχτές στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μελίτης, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το χρονικό διάστημα που θα μείνει εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο, αλλά πάντως θα είναι αρκετά μεγάλο. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς στο σταθμό βρισκόταν πολλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι πρόλαβαν και βγήκαν έξω.
Οι συνέπειες της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε προχτές στις 12.30 το μεσημέρι στο σύστημα μεταφοράς λιγνίτη και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, θα εξεταστούν λεπτομερώς από κλιμάκιο στελεχών της ΔΕΗ που έφτασε χτες το μεσημέρι από την Αθήνα στη Μελίτη. Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής, Γιάννης Κοπανάκης, καθώς και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών και Κατασκευών, Φώτης Καραγιάννης.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στην ταινία μεταφοράς λιγνίτη από την αυλή στο εργοστάσιο και επεκτάθηκε αστραπιαία. Μέσα σε δύο – τρία λεπτά, λαμπάδιασε ολόκληρη η ταινία σε μήκος 70 μέτρων και οι φλόγες μπήκαν μέσα στο σταθμό, φτάνοντας μέχρι τις χοάνες του λιγνίτη, ενώ το εργοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας. Ο σταθμός γέμισε καπνούς και αναπτύχθηκαν πολύ μεγάλες θερμοκρασίας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί που έβγαιναν από το εργοστάσιο ήταν ορατοί από το Βίτσι.
Από την πυρκαγιά καταστράφηκε ολόκληρος ο ταινιόδρομος και η μεταλλική βάση του, έλιωσαν τα καλώδια της ηλεκτρικής εγκατάστασης του συστήματος μεταφοράς και υπερθερμάνθηκαν σίδερα και εξαρτήματα. Πρώτοι στη μάχη της πυρόσβεσης ρίχτηκε το προσωπικό του Τομέα Ασφάλειας του σταθμού με τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει, ενώ πολύ γρήγορα έφτασαν και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από Φλώρινα και από Κοζάνη.
Η επιχείρηση των πυροσβεστών ήταν πολύ δύσκολη, καθώς η πυρκαγιά ήταν μεγάλη, το εργοστάσιο γέμισε ασφυκτικά από καπνούς και είχαν αναπτυχθεί πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Επί πλέον υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης δεξαμενών πετρελαίου και ελαίων που χρησιμοποιούνται στο σταθμό. Έντονη ήταν η δυσοσμία από τα καμένα καλώδια και λάστιχα του ταινιοδρόμου. Η μάχη με τις φλόγες κράτησε πολλές ώρες και μόλις στις 10 το βράδυ έσβησε πλήρως η φωτιά.
Το μόνο θετικό είναι ότι οι περίπου είκοσι εργαζόμενοι που ήταν μέσα στο σταθμό πρόλαβαν και βγήκαν άλλοι με το ασανσέρ και άλλοι από τις σκάλες, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί εργαζόμενοι είχαν βγει λίγο πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς, δεδομένου ότι πήγαν στο εστιατόριο για το μεσημβρινό τους φαγητό.
Η αιτία της πυρκαγιάς είναι και το αντικείμενο διερεύνησης από ειδική επιτροπή που θα συστήσει η διεύθυνση του σταθμού, ωστόσο κατ’ αρχήν γίνεται λόγος για δύο ενδεχόμενα σενάρια: πρώτο η φωτιά να προήλθε από ανάφλεξη του λιγνίτη που είχε εναποτεθεί στην ταινία μεταφοράς. Δεύτερο, να φράκαρε ενδεχομένως κάποιο ράουλο και η τριβή της ταινίας να προκάλεσε πυρκαγιά.
Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου «Λυγκηστίς», Θεόδωρος Κάτσης, κατήγγειλε ότι «ήταν ελλιπή τα μέτρα πυρόσβεσης, όπως μεγάλη είναι και η έλλειψη προσωπικού». Διευκρίνισε ότι «οι πυροσβεστήρες ήταν λίγοι και δεν είχε ελεγχθεί η ετοιμότητά τους, ενώ στο σύστημα φόρτωσης και μεταφοράς λιγνίτη δούλευαν οχταμηνίτες αντί για έμπειρο και μόνιμο προσωπικό». Επίσης, ο εν λόγω συνδικαλιστής σημείωσε ότι «δεν υπάρχει εκτίμηση για το χρόνο που θα παραμείνει εκτός λειτουργίας ο σταθμός, αλλά μπορεί να φτάσει και το ένα έτος!».
Ωστόσο, από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Ασφάλειας του ΑΗΣ Μελίτης, Κώστας Τσεπραηλίδης, υποστήριξε ότι «το σύστημα πυρόσβεσης λειτούργησε πολύ καλά, καθώς γίνονται τακτικοί έλεγχοι» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε το χρόνο που θα παραμείνει εκτός λειτουργίας η μονάδα, αλλά πάντως δεν θα ξεπεράσει τους δύο μήνες».
Βεβαίως, ο χρόνος αποκατάστασης του σταθμού και το μέγεθος των ζημιών θα εκτιμηθούν από το κλιμάκιο των ειδικών που βρίσκεται ήδη στη Μελίτη, με επικεφαλής τους διευθυντές Παραγωγής και Μελετών – Κατασκευών. Το κλιμάκιο έκανε την πρώτη αυτοψία χτες το απόγευμα και θα συνεχίσει και σήμερα τους ελέγχους στο καμένο τμήμα του σταθμού.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο ΑΗΣ Μελίτης επρόκειτο να βγει σε ένα μήνα για την τακτική ετήσια συντήρηση, αλλά βγήκε εσπευσμένα λόγω της πυρκαγιάς. Τέλος, εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα επάρκειας στην ηλεκτροδότηση, επειδή η κρίση μείωσε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αν και ο ΑΗΣ Μελίτης είναι δυναμικότητας 330 μεγαβάτ και ο πιο σύγχρονος σταθμός της ΔΕΗ, ο οποίος μπαίνει πρώτος στο δίκτυο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ