«Οι Τρεις Ιεράρχες δεν ήταν προστάτες της παιδείας στο Βυζάντιο. Προστάτης της παιδείας στο Βυζάντιο ήταν ο Άγιος Μαρκιανός».
Αυτό επισήμανε η διακεκριμένη Βυζαντινολόγος, η μεγάλη δασκάλα, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία μίλησε προχτές, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Η 84χρονη ομιλήτρια μίλησε σε μια μεγάλη συγκέντρωση, σε εκδήλωση του ΤΕΙ για τους Τρεις Ιεράρχες, καθηλώνοντας με την διαύγεια του λόγου της και με την μεστή ομιλία, τους εκατοντάδες ακροατές της, οι οποίοι κατέκλυσαν το αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης», ακούγοντας ακόμη και όρθιοι τη μεγάλη δασκάλα της Βυζαντινολογίας. Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, τόνισε ότι «ο Άγιος Μαρκιανός ήταν Ταβουλάριος. Στη γιορτή του, στις 25 Οκτωβρίου, όλο το φοιτηταριό της Κωνσταντινούπολης ντυνόντουσαν μεταμφιεσμένοι κουδουνάτοι, κάνανε φασαρίες και τότε αποφάσισε ο αυτοκράτορας να σταματήσει αυτή την γιορτή και να κάνει κάποια άλλη. Είμαστε στον 12ο αιώνα και τότε γίνονται ίσως, οι ιεράρχες, προστάτες της παιδείας. Ποιας παιδείας; Όλων των βαθμών. Αυτό να το πω ότι γίνεται και σήμερα. Μολονότι οι φοιτητές δεν ξέρουν ότι οι Τρεις Ιεράρχες είναι προστάτες της παιδείας. Ξέρουνε μόνο τα παιδιά του σχολείου όταν το λένε οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί και το πολύ – πολύ οι καθηγητές. Δεν νομίζω ότι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι λένε στα παιδιά ότι στις 30 Ιανουαρίου είναι η γιορτή των προστατών της παιδείας. Γιατί: σκοτώθηκαν όλοι οι διανοούμενοι μεταξύ τους στο Βυζάντιο γιατί οι μεν λέγανε ότι είναι Ιωαννίτες, οι δε λέγανε ότι είναι Γρηγορίτες, οι άλλοι λέγανε ότι είναι Βασιλειάτες, γιατί οι μεν ήταν υπέρ του Βασιλείου, οι άλλοι υπέρ του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και οι τρίτοι υπέρ του Γρηγορίου. Οπότε ο διχασμός, οι φασαρίες, οι καυγάδες, ήταν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής διανόησης».
Στη συνέχεια αναφερόμενη πάντα στην ίδια εποχή, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ορθοδοξία χωρίς Βυζάντιο, καθώς οι έξι οικουμενικοί σύνοδοι, οι οποίες έκαναν ακριβώς την ορθοδοξία έχουν γίνει από τον αυτοκράτορα τον Βυζαντινό, της Βυζαντινής πόλης».
Είπε ακόμη ότι η ελληνική γλώσσα έγινε επίσημη γλώσσα του Βυζαντίου, μόνο από τον Ηράκλειτο. Μέχρι την εποχή του Ιουστινιανού, δηλαδή μέχρι τον 6ο αιώνα έχουμε διγλωσσία. Δηλαδή όλοι οι νόμοι είναι λατινικοί και η παιδεία, κυρίως η θρησκευτική, η έσωθεν παιδεία είναι ελληνική. Όλοι οι πατέρες της εκκλησίας έχουν γράψει ελληνικά, όλες οι οικουμενικές σύνοδοι είναι στα ελληνικά, αλλά όλοι οι νόμοι είναι ακόμα στα λατινικά, πλην των νεαρών, όταν δηλαδή ο Ιουστινιανός γράφει τους νέους νόμους, όταν με τις «νεαρές λέξεις» έχουμε μία σύγκλιση των λατινικών με τα ελληνικά.
Η διακεκριμένη δασκάλα αρνήθηκε ευγενικά να σχολιάσει την κατάσταση της ελληνικής παιδείας, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δική μου δουλειά. Δουλεύω στη Γαλλία και δεν ξέρω τι κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια».
Η εκδήλωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, άρχισε με την Πολυφωνική Χορωδία του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας, η οποία κατέπληξε το κοινό, παρουσιάζοντας τραγούδια, υπό την διεύθυνση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, ενώ στο πιάνο έπαιξε η Μαριάνθη Τσαβδαρίδου. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Γιώργος Χαραλαμπίδης. Στην ομιλία της Ε. Γλύκατζη – Αρβελέρ παρέστησαν πολλοί επίσημοι, μεταξύ αυτών, ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κίρκος, ο αντινομάρχης Γιάννης Σόκουτης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, η επικεφαλής; Της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κοζάνης, Άννα Νανοπούλου, η δήμαρχος Μουρικίου Παρακευή Βρυζίδου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ