Το θέμα των σχέσεων της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία, καθώς και οι πολιτικές της επιχείρησης και του ΥΠΕΚΑ στον τομέα της ενέργειας, σε σχέση με τους ενεργειακούς δήμους, θα αποτελέσει το επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα οι δήμαρχοι πέντε ενεργειακών δήμων της χώρας με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η συνάντηση έχει καθοριστεί για το απόγευμα, ενώ σε στρογγυλό τραπέζι με τον υφυπουργό Γ. Μανιάτη θα καθίσουν οι δήμαρχοι Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης και Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, οι οποίοι συγκροτούν το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, που συγκροτήθηκε πρόσφατα σε σώμα, με πρόεδρο τον δήμαρχο Αμυνταίου.
«Με τον αρμόδιο υφυπουργό θα έχουμε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Δεδομένου ότι χρονικά βρισκόμαστε στην ‘κόψη του ξυραφιού, με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επί της οποίας εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά επείγον να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να αναληφθούν δεσμεύσεις για την περιοχή», δήλωσε στον «Π» η δήμαρχος Εορδαίας Π. Βρυζίδου. Επισήμανε ότι «οι ενεργειακές περιοχές έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη όλα αυτά τα χρόνια από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Προέχουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό συγκεκριμένων έργων που θα πρέπει αν προωθηθούν στις ενεργειακές περιοχές. Το 2011 πρέπει να γίνουν τόσα πράγματα που δεν έγιναν επί δεκαετίες, ώστε να διασφαλιστούν το περιβάλλον, οι μετεγκαταστάσεις και οι επενδύσεις, ώστε η περιοχή να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να μην φτάσει σε αδιέξοδα».
Τοπικός Πόρος
Φυσικά θα τεθεί το θέμα του Τοπικού Πόρου που «πάγωσε» προσχηματικά η κυβέρνηση. Για το θέμα αυτό που θεωρείται μείζον για τις ενεργειακές περιοχές, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων με τη συμμετοχή των προαναφερόμενων δημάρχων σε συνεδρίαση στις 28/4 στον Φιλώτα, κατέληξε σε συγκεκριμένη θέση που θα διατυπώσει στον αρμόδιο υφυπουργό: «Σε ότι αφορά στο επίκαιρο θέμα της κατανομής των πόρων του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος , η θέση των δημάρχων των αναπτυξιακών δήμων είναι ότι πρέπει αν αποδοθούν στους πληττόμενους δήμους. Οι Καλλικρατικοί δήμοι είναι ικανοί να διαχειριστούν τους πόρους του προγράμματος και μπορούν να υλοποιήσουν μόνοι τους τα έργα, ενώ σε ότι αφορά την διασφάλιση του Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού του Προγράμματος είναι δεδομένη, καθώς το σύνολο των έργων θα προβλεφθεί στα πενταετή επιχειρησιακά σχέδια που εκπονούν οι δήμοι».
Ακόμη, οι ενεργειακοί δήμοι πρόκειται να διεκδικήσουν το λεγόμενο «Λιγνιτικό Τέλος», το οποίο να σημειωθεί καταβάλλουν στην αυτοδιοίκηση από το 1975 οι ιδιωτικές μεταλλευτικές επιχειρήσεις, αλλά δεν το καταβάλλει η ΔΕΗ.
Προεδρείο Δικτύου Ενεργειακών Δήμων
Επίσης, οι πέντε δήμαρχοι των αντίστοιχων ενεργειακών δήμων, επικαλούμενοι και σχετικές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, αλλά και την ομόθυμη θέση των τοπικών κοινωνιών, θα απαιτήσουν από τον αρμόδιο υφυπουργό την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι στις 28 Απριλίου συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Μεγαλόπλης Παναγιώτης Μπούρας, γραμματέας η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και ταμίας ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ