Την 73η επέτειο της «Μάχης της Κρήτης» τίμησε ο Σύλλογος Κρητών και Φίλων Κρήτης Πτολεμαΐδας σε εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε την Κυριακή 1η Ιουνίου, παρουσία στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστικών αρχών, εκπροσώπων και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών και λοιπών φορέων της πόλης και της Εορδαίας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση με αρτοκλασία που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας και ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη όσων έπεσαν στη Μάχη της Κρήτης, στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας
«Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη,
ξερμάτωτη την ήβρισκες και λείπαν τα παιδιά τσι,
στα ξένα επολεμούσανε πάνω στην Αλβανία.»
Με τους στίχους του παραπάνω ριζίτικου άνοιξε τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών, Γιάννης Μακρυμαλλάκης, ο οποίος εξήρε τη θυσία του ηρωικού κρητικού λαού στη Μάχη της Κρήτης κι επισήμανε ότι στόχος του συλλόγου είναι ο εορτασμός της επετείου της Μάχης της Κρήτης- που πραγματοποιήθηκε πέρσι από το σύλλογο για πρώτη φορά στην Πτολεμαΐδα- είναι να καθιερωθεί σε ετήσια βάση για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι.
Είναι μεγάλη μέρα για εμάς η 21η Μαΐου, ανέφερε ο Πρόεδρος των Κρητικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας Στέλιος Πιτένης, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί στη Μάχη της Κρήτης η θέση που τής αξίζει, ενώ έθεσε και προβληματισμό για το τι κάνουμε σήμερα οι σύγχρονοι Έλληνες για την Ελλάδα.
«Τον Μάιο του 1941, στη Μάχη της Κρήτης, το ελληνικό έθνος απέδειξε για μια ακόμη φορά πως ξέρει να πολεμά, κι αυτό μέσα σ’ ένα κλίμα βαθιάς απόγνωσης, όταν η λαίλαπα του πολέμου σάρωνε την Ευρώπη. Η μάχη της Κρήτης είναι η συνέχεια του αλβανικού έπους του 1940 και αποτέλεσε ορόσημο στην εξέλιξη του Β΄ παγκόσμιου πολέμου», τόνισε στην ομιλία της το μέλος του Συλλόγου Κρητών, Ελένη Θεοδώρου- Σολιδάκη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μάχης. Στη Μάχη της Κρήτης, είπε, «πήρε μέρος σύσσωμος ο ηρωικός κρητικός λαός. Οι ανοργάνωτοι ανεκπαίδευτοι και με φτωχό οπλισμό πολίτες πολέμησαν τον οργανωμένο στρατό του κατακτητή με ό,τι είχαν στα σπίτια τους: γεωργικά εργαλεία, τσουγκράνες, και τσαπιά. Με μαυρομάνικα μαχαίρια πετσόκοψαν τους σιδερόφρακτους και πάνοπλους εισβολείς. Πολέμησαν σώμα με σώμα σε μια άμυνα παλλαϊκή, χωρίς σχέδιο, χρησιμοποιώντας ακόμη και παλαιά όπλα από την εποχή της Κρητικής επανάστασης. Έτσι οι γέροι, οι γυναίκες και τα παιδιά δημιούργησαν έπος…»
Η κ. Θεοδώρου υπογράμμισε πως η Μάχη της Κρήτης «έχει μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία, μια ζηλευτή μοναδικότητα που κάνει τους ιστορικούς να τη χαρακτηρίζουν ως την πιο πρωτότυπη και πιο παράδοξη μάχη στην ιστορία των πολέμων. Που έγκειται αυτή η ιδιαιτερότητα; Ασφαλώς στην ενεργό, τη θυελλώδη και αυθόρμητη συμμετοχή του απλού λαού. Του λαού που δεν ήταν στρατευμένος, που δεν εκτελούσε διαταγές, που δεν περίμενε αναγνωρίσεις, μετάλλια και διακρίσεις. Του λαού που άκουσε τη φωνή της καρδιά του, τη φωνής της ιστορίας του.»
Ακολούθησε παρουσίαση κρητικών χορών από το χορευτικό του συλλόγου Κρητών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ