Σειρά τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. Οι τροπολογίες βασίζονται στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και έχουν τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.
Πόσο θα πωληθεί η μικρή ΔΕΗ -1,5 δισ.
Μεταξύ άλλων, στις τροπολογίες διευκρινίζεται ότι οι επενδυτικές προτάσεις πρέπει να είναι πάνω από τη λογιστική αξία της εταιρείας, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση για πενταετία το σύνολο των εσόδων από την αποκρατικοποίηση θα πάει στη ΔΕΗ και οι κάτοικοι κοντά στις μονάδες θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν προσλήψεις λόγω εντοπιότητας.
Mε ελάχιστο τίμημα τη λογιστική αξία των στοιχείων που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία, ποσό που με βάση την αποτίμηση της ΔΕΗ διαμορφώνεται σε 1,5 δισ., θα πουληθεί η Μικρή ΔΕΗ. Αυτό προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις που κατέθεσε χθες στο σχετικό νομοσχέδιο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης και ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προς κάμψη των συνδικαλιστικών και πολιτικών αντιδράσεων. Προσθήκη στο άρθρο 2 αναφέρει ότι «το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση από τη ΔΕΗ Α.Ε. των μετοχών εκδόσεως της εταιρείας, των οποίων είναι δικαιούχος, δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα».
Ψηφίζεται στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη
Ως σημαντική μεταρρύθμιση με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το επίμαχο νομοσχέδιο κατατίθεται την Τρίτη στο θερινό τμήμα της εθνικής αντιπροσωπίας και την Τετάρτη ψηφίζεται.
Δεν αυξάνονται τα κοινωνικά τιμολόγια
Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των τοπικών κοινωνιών – ως προς την εντοπιότητα των προσλήψεων- είναι απολύτως διασφαλισμένα, ενώ καθησυχαστικός ήταν και για τα κοινωνικά τιμολόγια που ισχύουν σήμερα για ειδικές κοινωνικές ομάδες, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για τους δικαιούχους των κοινωνικών τιμολογίων «θα συνεχίσουν να δεσμεύουν τον κάθε πάροχο. Και τον ιδιώτη που θα πάρει τη μικρή ΔΕΗ».
Τι θα γίνει με τα ελλείμματα του Ταμείου
Οι νέες ρυθμίσεις διασφαλίζουν, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, το σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι των εργαζομένων. Καθιστά επίσης τη ΔΕΗ υπεύθυνη από κοινού με τη νέα εταιρεία για τις υποχρεώσεις που προέκυψαν από τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας έως τον χρόνο ολοκλήρωσης της απόσχισης. Επίσης, η νέα εταιρεία δεσμεύεται έναντι των εργαζομένων από τους όρους εργασίας που ίσχυαν κατά την απόσχιση. Προβλέπεται ακόμη ότι με την ολοκλήρωση της απόσχισης μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΗ, που αφορούν την ασφάλιση των εργαζομένων. Στο ν/σ, πάντως, δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με τις απαιτήσεις που εγείρουν σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου από τη ΔΕΗ.
Όχι στις απολύσεις για 5 έτη
Στις νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η δέσμευση της νέας εταιρείας να μην προβεί σε απολύσεις προσωπικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για 5 έτη. Η νέα εταιρεία θα υποκαταστήσει το σύνολο των υποχρεώσεων της ΔΕΗ, που αφορά την κάλυψη θέσεων εργασίας που έχουν προκηρυχθεί σε λιγνιτωρυχεία και σταθμούς παραγωγής. Αναλαμβάνει επίσης το σύνολο των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της ΔΕΗ για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών που δεν έχουν σχέση με τη συμμετοχή τους στην αγορά (αρδεύσεις, υποχρεωτικά νερά κ.λπ.). Επιπλέον, υποκαθιστά τη ΔΕΗ σε όλες τις υποχρεώσεις έναντι των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δεσμεύσεις για απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις οικισμών. Σε ό,τι αφορά το πελατολόγιο, προβλέπεται ότι η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας θα απεικονίζει αναλογικά το προφίλ της αντίστοιχης της ΔΕΗ, ιδίως από απόψεως οικονομικής συμπεριφοράς και κατανάλωσης ανά κατηγορία πελατών.
Τα έσοδα θα πάνε στη ΔΕΗ, όχι στο χρέος
Ξεκαθάρισε δε, ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά θα πάνε στη ΔΕΗ γεγονός που θα βελτιώσει τη ρευστότητα της εταιρίας, την πιστοληπτική της ικανότητα –όπως είπε- ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι και οι επενδύσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε επίσης ότι «αυτό που θα δοθεί στην «μικρή ΔΕΗ» είναι αναλογικά το ίδιο, ούτε πιο προσοδοφόρο ούτε λιγότερο προσοδοφόρο, από το υπόλοιπο 70% της ΔΕΗ» διαβεβαίωσε . Δηλαδή όπως εξήγησε «υπάρχει απόλυτη αναλογικότητα κατά 30% στο σύνολο των παραμέτρων που προσδιορίζουν τη συγκεκριμένη δράση. 30% του παραγωγικού δυναμικού, 30% των πελατών, 30% των εργαζομένων, 30% των δανείων , 30% των υποχρεώσεων έναντι τρίτων».
Επενδυτές εξωτερικού
Μιλώντας στον Σκάι ο Γιάννης Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι δεν θα προκύψουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ διότι με την πώληση του 30% θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων για το φθηνότερο τιμολόγιο. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το 40% των σημερινών πελατών της ΔΕΗ να προτιμήσουν τον νέο ιδιώτη πάροχο το πρώτο διάστημα.
Ερωτηθείς για το ποιός θα αγοράσει τη μικρή ΔΕΗ ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι ενδιαφέρονται «μεγάλοι, στρατηγικής σημασίας εταίροι από το εξωτερικό».
Οι συνδικαλιστές αρνούνται την πώληση
Την ίδια ώρα, κατά την ακρόαση φορέων από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Σταμάτης Ρέλιας έκανε λόγο για νομοσχέδιο που αφορά τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ και υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις της δημιουργίας και μεταβίβασης σε ιδιώτες είναι τεράστιες και επιζήμιες όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τους καταναλωτές.
Αρνητικός ήταν και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπιρτζής που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντάς το επιζήμιο και εκτιμώντας ότι στην ουσία αυτό που επιφέρει, είναι η απόσυρση του δημοσίου από αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, εκπροσωπώντας την ένωση περιφερειών υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος κατεύθυνση και ζήτησε να αποσυρθεί ενώ ο Γιώργος Καβαθάς από την ΓΣΕΒΕΕ υποστήριξε ότι πρόκειται για διαμόρφωση ολιγοπωλιακών πολιτικών και αναφερόμενος . σε αντίστοιχα μοντέλα σε Βρετανία και Ιταλία μίλησε για τρομακτικές επιπτώσεις σε δίκτυο, περιβάλλον κλπ.
Ο πρόεδρος του συλλόγου διπλωματούχων μηχανικών της ΔΕΗ έκανε λόγο για νομοθετικά πειράματα που εξυπηρετούν την ντόπια και ξένη κερδοσκοπία.
Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος από τη ΓΣΕΕ τονίζοντας ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και αναφερόμενος σε ατυχείς δηλώσεις – όπως είπε- από εκπροσώπους του λαού, τους συνέστησε «όσοι λησμονούν τις εποχές του λύχνου μπορούν μόνοι τους να εξασκήσουν τις κατασκηνωτικές τους επιδιώξεις».
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Δριβάλας έκανε λόγο για επίθεση της κυβέρνησης στους συνδικαλιστές και αμφισβήτησε τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Θετικά διακείμενος προς το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νικόλαος Βασιλάκος που παρατήρησε ότι ο ρυθμιστής στο οποίο κινείται μέσα σε αυστηρό πλαίσιο εθνικό και ευρωπαϊκό.
Αντιθέτως εκ μέρους του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου ο Γιώργος Λώλος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλιώς όπως είπε «να μεριμνήσετε να φύγουν από το χαρτοφυλάκιο όλα τα ορυχεία. Θα πρέπει να μην σπαταλάμε τον ορυκτό πλούτο» σημείωσε.
Έναν συνολικό σχεδιασμό ζήτησε ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης από την Ένωση Τεχνικών της ΔΕΗ αφού προηγουμένως ζήτησε και αυτός την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές κατά της πώλησης
Εντωμεταξύ, εκτός από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την απόλυτη αντίθεσή τους στη διάσπαση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιώτες, εκφράζουν με κοινή τους δήλωση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Βασίλης Καπερνάρος και ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ως απαράδεκτο και εγκληματικό για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας.
Οχι στο δημοψήφισμα από το ΚΚΕ
Βραχυκύκλωμα στα σχέδια της Κουμουνδούρου να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές για να μπλοκαριστεί η πώληση της μικρή ΔΕΗ προκαλεί στο μεταξύ το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για τη μικρή ΔΕΗ αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στον κ. Κουτσούμπα το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με την διεξαγωγή του, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44 απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.
Πηγή: iefimerida.gr