Στον κόσμο των άστρων και των πλανητών θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν οι πολίτες του νομού Γρεβενών και ερασιτέχνες αστρονόμοι της ευρύτερης περιοχής.
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών διοργανώνει εκδήλωση προς τιμή του Γρεβενιώτη αστροφυσικού της ΝΑΣΑ, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος κατάγεται από τον Ζιάκα Γρεβενών. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Αυγούστου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της νομαρχίας, ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, θα βραβεύσει τον συντοπίτη του, διεθνούς φήμης αστροφυσικό. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Γρεβενιώτη αστροφυσικού και καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγου, ο οποίος θα αναφερθεί στην επιστημονική του πορεία και στα επιστημονικά του επιτεύγματα. Να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Οικονόμου, είναι ο αστροφυσικός που εγκατέστησε επιστημονικά όργανα σε διαστημόπλοια πολλών αποστολών της ΝΑΣΑ στη σελήνη, στον Άρη, στον κρόνο κ.λ.π.
Παράλληλα με την εκδήλωση, η αστρονομική ομάδα που προετοιμάζει την ίδρυση του αστεροσκοπείου στις πλαγιές του Όρλιακα στα Γρεβενά, θα εγκαταστήσει τηλεσκόπια στο πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το διοικητήριο, οπότε μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον κόσμο των άστρων και των πλανητών.
Το βράδυ της 9ης Αυγούστου, σε ένα από τα πιο όμορφα τοπία του νομού Γρεβενών, στο φαράγγι Σπηλαίου στη γέφυρα Πορτίτσας, του δήμου Θ. Ζιάκα, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Τσαλιγοπούλου – Κότσιρα.
Να σημειωθεί ότι σύντομα οι κάτοικοι του νομού Γρεβενών και γενικότερα οι λάτρεις της αστρονομίας, θα μπορούν να παρατηρούν τον Άρη από τον Όρλιακα της Πίνδου. Αυτό θα καταστεί δυνατόν, καθώς η νομαρχία Γρεβενών και ο δήμος Θ. Ζιάκα έκαναν δεκτή πρόταση του καθηγητή Θ. Οικονόμου, για την εγκατάσταση αστεροσκοπείου στον Όρλιακα, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο 3 εκ. ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Ήδη οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στις προδιαγραφές του τηλεσκοπίου και των λοιπών οργάνων.
Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Θ. Οικονόμου, «το αστεροσκοπείο του Όρλιακα θα καταστεί κέντρο ερευνών και παρατηρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η τοποθεσία που θα εγκατασταθεί είναι η πλέον κατάλληλη από κάθε άποψη, αφού είναι μια περιοχή με μεγάλο υψόμετρο και δεν έχει φωτορύπανση, επειδή ο ουρανός είναι πεντακάθαρος. Το τηλεσκόπιο που θα εγκαταστήσουμε θα δώσει τη δυνατότητα να παρατηρεί κανείς τους εξωηλιακούς πλανήτες στους γαλαξίες, τους κομήτες, αλλά και οτιδήποτε καταγράφουν τα άλλα τηλεσκόπια των διεθνών αστεροσκοπείων». Να σημειωθεί ότι το αστεροσκοπείο του Όρλιακα της Πίνδου θα έχει δορυφορική σύνδεση με τη ΝΑΣΑ και τα διεθνή αστεροσκοπεία όλου του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ