Αδύνατη είναι η πρόσβαση των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο σχολείο τους στη Νέα Νικόπολη, αφού δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο για τη μετακίνησή τους.
Τα εννιά από τα δεκαοκτώ παιδιά που φοιτούν στο Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, σταμάτησαν να πάνε στο σχολείο πριν από τις γιορτές, επειδή τα ταξί που τα μετέφεραν διέκοψαν το έργο της μετακίνησης, επειδή οι ιδιοκτήτες τους είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο. Την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης ανέλαβε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης, η οποία υπόγραψε σχετική σύμβαση με τους ταξιτζήδες, αλλά όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί, καθώς το υπουργείο που χρηματοδοτεί τη μεταφορά των μαθητών, έκλεισε τη στρόφιγγα. Χτες, ανιτπροσωπεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία επισκέφτηκε τον αρμόδιο αντινομάρχη Λάζαρο Γκερεχτέ, στον οποίο έθεσε το πρόβλημα και ζήτησε άμεση επίλυση. Ο αρμόδιος αντινομάρχης ο οποίος ως γνωστόν ανέλαβα πριν από λίγες ημέρες τα καθήκοντά του, δήλωσε στους εκπροσώπους του συλλόγου ότι δεν γνωρίζει το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να ενημερωθεί άμεσα και να διερευνηθούν τρόποι επίλυσης.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Χρήστος Μητσιάκος, δήλωσε στον «Π» ότι «δεν είναι δυνατόν να διακόπτουν το σχολείο τα παιδιά μας που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα, επειδή η πολιτεία δεν διαθέτει ένα ευτελές ποσό που απαιτείται για τη μεταφορά τους».
Να σημειωθεί ότι διέκοψαν ήδη τα δρομολόγια δύο ταξί από Κοζάνη και άλλο ένα από τη Μηλιά, ενώ συνεχίζουν ακόμη τη μεταφορά των μαθητών – αλλά δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε – τα ταξί από Σέρβια και Γαλατινή.
Επίσης, την προσεχή Δευτέρα οι εκπρόσωποι της περιφερειακής ομοσπονδίας των ΑΜΕΑ έκλεισαν ραντεβού με τον αρμόδιο αντινομάρχη για τις σχολικές υποδομές, Γιάννη Σόκουτη. Να σημειωθεί ότι παρά τις μέχρι τώρα υποσχέσεις, δεν σημειώθηκαν βήματα ως προς τις υποδομές στην εκπαίδευση και κατάρτιση των ΑΜΕΑ
Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αισθητικοκοινωνικές Διαταραχές Δυτικής Μακεδονίας «Ηλιαχτίδα», υπογραμμίζει ότι «βλέποντας τις σημαντικές εξελίξεις που σημειώνονται στα θέματα αναπηρίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναρωτιόμαστε τι έγινε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια για να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Αναρωτιέται ειδικά «για το νομό Κοζάνης και την πόλη που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας, τι έγινε στην κατεύθυνση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά». Ειδικότερα, στον Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, σημειώνει:
Παραμένει η χρόνια έλλειψη ειδικού προσωπικού στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπως αναπτυξιολόγου, νεογνολόγου κ.λ.π. Οι ασφαλιστικοί φορείς συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούμε με τη γραφειοκρατία τους και τις περικοπές των αναγκαίων θεραπειών των παιδιών. Και βέβαια το πάγιο αίτημα των συλλόγων για τη δημιουργία ενός ιατροπαιδαγωγικού κέντρου στη Δυτική Μακεδονία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ