ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: “Ο νόμος τους είναι διάτρητος και θα αναιρεθεί στην πράξη”
Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για τη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ” και την πώληση του 30% της επιχείρησης, που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από το Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής, διατρανώνουν τα συνδικάτα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Αντεθνικό χαρακτηρίζει το νόμο πλέον για τη “μικρή ΔΕΗ” η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Το Σωματείο Ενέργειας/ΔΕΗ Σπάρτακος κάνει λόγο για «διάτρητο» νόμο και τονίζει ότι «θα αναιρεθεί στην πράξη», ενώ η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ) ΔΕΗ μιλά για «εθνικό έγκλημα» και για «ακρωτηριασμό της ΔΕΗ» κα καλεί σε δράσεις για «να ανατραπεί στην πράξη».
Ο νομός τους είναι διάτρητος και θα αναιρεθεί στην πράξη
Τα παραπάνω τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην οποία αναφέρει ειδικότερα:
Κι όμως. Για να γράψεις με τα πιο μελανά γράμματα τις σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας ενός ολόκληρου Έθνους, υπάρχει συνταγή: Μία πρέζα από συγκυβέρνηση, μία γερή δόση από Τροϊκανή παρέμβαση, μπόλικη πίεση από τα ιδιωτικά συμφέροντα και 51ας πρόθυμοι Βουλευτές που αν δεν τους ταιριάζει η αρχική τους σύνθεση, μπορούν να τους αλλάξουν κατά το δοκούν, για να τους βγει το «γλυκό» στα μέτρα τους. Θα είμαστε, δε, ευτυχείς αν στο παιχνίδι τους “Αντικατάσταση στην Αντικατάσταση” δεν χάσανε τον λογαριασμό κάνοντας κάποιο λάθος. Αλλά τι σημασία έχει; Ήταν μόνο η τύχη ενός Έθνους που κρινόταν.
Με αυτή τη συνταγή λοιπόν, στις 9 Ιουλίου 2014, κατάφεραν μέσα σε ελάχιστες ώρες να διαγράψουν μονοκονδυλιά τα 64 ιστορικά χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας της Δημόσιας ΔΕΗ που συνέδεσε το όνομά της με τον εξηλεκτρισμό της χώρας την πρόοδο και την αναπτυξιακή προοπτική της.
Έπεισαν τον εαυτό τους ότι η αναπτυξιακή τροχιά (την οποία απεγνωσμένα αναζητούν) βρίσκεται στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (!!!) της Μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας. Έπεισαν τον εαυτό τους ότι όλα είναι για το κοινό-καλό συμφέρον. Έπεισαν τον εαυτό τους ότι η «Μικρή ΔΕΗ» θα σημάνει την Μεγάλη στροφή στην πορεία τους χωρίς να συνειδητοποιούν όμως ότι έχουν χάσει το δρόμο. Ακόμα πελαγοδρομούν.
Πλανώνται πλάνην οικτράν όμως για όλα. Το έκτρωμα που κατέστησαν “Νόμο του Κράτους” (μη διατάζοντας να συμπτύξουν διαδικασίες και ψηφοφορίες στη Βουλή) θα αναιρεθεί στην πράξη από τον αγώνα των εργαζόμενων και των τοπικών κοινωνικών που ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο Νόμος τους είναι ανεφάρμοστος και θα αρχίσει να σκοντάφτει πριν ακόμα στεγνώσει η μελάνη του ΦΕΚ, δε σταματά την προσπάθεια. Με δυνατούς συμμάχους τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, θα προβεί σε κάθε είδους κίνηση και θα κινήσει κάθε είδους διαδικασία που θα οδηγήσει στην δικαίωση.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ευχαριστεί και συγχαίρει εξάλλου «τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στα καλέσματα και στάθηκε άξια στον αγώνα, κλείνοντας τα αφτιά του στις Σειρήνες και τις πλάνες τους.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στηλιτεύει τη στάση ατολμίας της κυβέρνησης που δεν είχε το σθένος να συγκαλέσει την Ολομέλεια, τρέμοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ενώ εκφράζει τη λύπη του για την προκλητική στάση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων επισημαίνοντάς τους ότι στον όρκο που δώσανε, η φράση «εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου» σημαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πράξανε.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα φροντίσει σε άμεσο χρόνο να ετοιμαστούν κάδρα με τις φωτογραφίες των Βουλευτών που ψήφισαν την καταρράκωση της ΔΕΗ και την καταδίκη της χώρας, ώστε να … κρεμαστούν «τιμής ένεκεν», στους χώρους δουλειάς.»
Όλα ανατρέπονται
Από την πλευρά της η ΕΔΟΠ-ΔΕΗ τονίζει πως απαιτείται από εδώ και στο εξής
– Δράσεις για να μην ξεχαστεί το έγκλημα αλλά και να ανατραπεί στην πράξη.
– Νομική διεκδίκηση της ασφαλιστικής μας περιουσίας, ώστε να αποτραπεί η πώληση.
– Εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση για την εξέλιξη του όλου θέματος.
Η ΕΔΟΠ καλεί επίσης όλους «σε εγρήγορση γιατί η πώληση της “μικρής ΔΕΗ” θα είναι μία επίπονη διαδικασία η οποία θα έχει διάρκεια και εντάσεις. Στα πολιτικά ζητήματα όλα ανατρέπονται από μέρα σε μέρα και όλα μπορεί να αλλάξουν αρκεί να το θέλουμε.»
Ο Ελληνικός Λαός μπορεί να αποφασίσει για την περιουσία του
«Ο Ελληνικός Λαός έχει σώας τας φρένας και μπορεί να αποφασίσει για την περιουσία του», δήλωσε χθες η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, η οποία αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διάλυση της ΔΕΗ ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν εάν εγκρίνουν το νομοσχέδιο ή όχι.
«138 βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην αυτών της Συγκυβέρνησης υπογράφουν το αίτημα που προάγει την Δημοκρατία, ισχυροποιεί το Κοινοβούλιο και επιτρέπει να μιλήσει ο ιδιοκτήτης της ΔΕΗ που είναι ο λαός και όχι η Κυβέρνηση Βενιζέλου Σαμαρά, που αποτελούν διαχειριστές άνευ ουσιαστικής νομιμοποίησης», τόνισε η κ. Μακρή.
Για την ιστορία, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που ψηφίστηκε στο Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής προβλέπει τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία θα ενταχθούν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεί της ΔΕΗ: 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 6 ορυχεία, 3.000 εργαζόμενους και 2 εκατ. πελάτες.
“Διασφαλίζεται η γη στη Φλώρινα”
Στο μεταξύ, για διασφάλιση των συμφερόντων του τόπου και την επιστροφή των εδαφών στο δημόσιο έκανε λόγο ο Αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, λέγοντας ότι: «Με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται ότι η γη στη Φλώρινα επιστρέφει με τον οποιονδήποτε τρόπο στο δημόσιο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος, για να λύσουμε τα επόμενα χρόνια ένα πολύ δύσκολο θέμα που ξεκίνησε με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ πριν από δεκατρία χρόνια και σήμερα υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το τι θα γίνει με τη γη την επαύριον της εξάντλησης των ορυχείων. Γιατί η ΔΕΗ τα έχει εγγράψει στο μετοχικό της κεφάλαιο. Στη Φλώρινα όμως η γη επιστρέφει στο δημόσιο και αυτό το εξασφαλίζουμε».
Ρ.Β.