Ο Τοπικός Πόρος πρέπει να πάει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι στην Περιφέρεια, τόνισε ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη, με παρέμβασή του προχτές βράδυ στο νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης.
Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, έλαβε το λόγο, για να συμβάλλει – όπως είπε – δημιουργικά στο θέμα της γεωγραφικής κατανομής του τέλους του λιγνίτη. «Παίρνοντας υπόψη τη φιλοσοφία της θεσμοθέτησης του Τοπικού Πόρου εκτιμώ ότι η μερίδα του λέοντος θα πρέπει αν κατευθύνεται για λογαριασμό και όφελος των λιγνιτικών περιοχών», υπογράμμισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Άλλωστε το Τέλος του Λιγνίτη αποτελεί αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, στην πίεση που δέχεται το παραγωγικό περιβάλλον της περιοχής και η ποιότητα ζωής.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συμβάλλει στην κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναζωογόνηση των λιγνιτικών περιοχών με έργα και ενέργειες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Θεωρώ επίσης αναγκαία την υλοποίηση έργων και ενεργειών με ορατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα και όχι μικρών έργων που υλοποιούνται γρήγορα, αλλά συμβάλλουν ελάχιστα στην ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υλοποιεί τα μικρά έργα που είναι αναγκαία με δικούς της θεσμοθετημένους πόρους».
Εν κατακλείδι ο Κ. Μιχαηλίδης, υπογράμμισε: Συμπληρωματικά και με την πραγματικότητα του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη θα πρέπει τα ποσά του νέου Ειδικού Αναπτυξιακού Τέλους να τα διαχειρίζονται οι ΟΤΑ που προέκυψαν από το Πρόγραμμα Καλλικράτης και έχουν στα όριά τους λιγνιτικές περιοχές. Με τον τρόπο αυτό, το Τέλος Λιγνίτη θα επιτελέσει το σκοπό του και θα ωφελήσει περισσότερο αυτούς που κυρίως αφορά, δηλαδή στις ευρύτερες περιοχές των νυν νομών, όπου είναι εγκατεστημένες λιγνιτικές μονάδες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ελλησπόντου, είχε υποστηρίξει μέσω του «Π» ότι στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων, ο Τοπικός Πόρος, οι νυν ενεργειακοί δήμοι, θα πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ανταποδοτικά οφέλη του Τέλους Λιγνίτη, προκειμένου να υλοποιούν έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος με αναπτυξιακή προοπτική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ