10. 000 σπάνια βιβλία και αρχειακό υλικό από τον 17ο αιώνα
Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγάλου έργου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, μια ακόμα μεγάλη συλλογή βιβλίων και σπάνιου αρχειακού υλικού, θα συμπεριληφθεί στις διάσημες και μεγάλης αξίας συλλογές της. Ο Κοζανίτης ερευνητής Θεοφάνης Πάμπας μέγας ερευνητής της ελληνικής παρουσίας στην Μεσευρώπη με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα γνωστοποίησε την απόφασή του για δωρεά της τεράστιας συλλογής σπάνιων βιβλίων, εγγράφων και αρχειακού υλικού στην νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Ο κ. Πάμπας στην επιστολή του σημειώνει πως διαθέτει μια συλλογή 10.000 βιβλίων και 50 μεγάλες κούτες σπάνιου αρχειακού υλικού. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αντίγραφα διαθηκών, εγγράφων απογραφής καταληφθεισών περιουσιών, εμπορικών και δικαστικών εγγράφων, εγγράφων απονομής τίτλων ευγενείας, φωτογραφημένα ή φωτοτυπημένα πρωτόκολλα από το Δημοτικό αρχείο της Βιέννης της περιόδου 1648-1900, βιβλία γεννήσεων – βαπτίσεων, γάμων και θανόντων των δύο ελληνορθόδοξων εκκλησιών της Βιέννης, της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Βουδαπέστης και άλλων εκκλησιών, καταχωρήσεις για σπίτια ή άλλα ακίνητα Ελλήνων της Βιέννης, απογραφές πληθυσμού που διενεργήθηκαν τον 18ο αιώνα στην Βιέννη (1805-1856) και πολλά ακόμα στοιχεία και ντοκουμέντα της περιόδου εκείνης στην Μεσευρώπη και της παρουσίας των Ελλήνων εκεί.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης αναδεικνύεται έτσι ως ένας ερευνητικός χώρος ευρωπαϊκού βεληνεκούς, δίνοντας αναπτυξιακή διάσταση στην μεγάλη επένδυση της κατασκευής νέου κτηρίου για την στέγασή της, απέναντι από τον δημοτικό κήπο της πόλης.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πάμπας στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο Κοζάνης σημειώνει:
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ
Στην ευχαριστήρια επιστολή του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τονίζει την μεγάλη σημασία που έχει η δωρεά του κ. Πάμπα χαρακτηρίζοντας την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης «Πνευματική Κιβωτό γνώσης για όλη την Δυτική Μακεδονία».
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στην επιστολή του σημειώνει:
«Αγαπητέ φίλε και συμπατριώτη Θεοφάνη,
Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα πρόσφατα στο Δημαρχείο την επιστολή σου.
Η συγκίνηση μου διαβάζοντας την ήταν έντονη, αφού μέσω του προσώπου μου ως Δημάρχου της γενέτειρας πόλεως σου, κάμεις γνωστή σε όλους τους Κοζανίτες την ευγενική σου προσφορά, τη μελλοντική δωρεά στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη του πολύτιμου από ιστορική άποψη αρχειακού υλικού και των χιλιάδων βιβλίων που συγκέντρωσες μέσα από την πολύχρονη ερευνητική σου προσπάθεια. Προσπάθεια την οποία συνεχίζεις αγόγγυστα μέχρι σήμερα.
Ο τεράστιος όγκος του υλικού που συγκέντρωσες δεν αποτελεί μονάχα προϊόν επίπονης, ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης ενασχόλησης σε δεκάδες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, φέρει ατόφια τη σφραγίδα του συγγραφέα , που διαπνέεται από αγάπη, ευαισθησία και πάθος για την πατρίδα του, για το πνεύμα και για τη σύγχρονη αλλά άγνωστη, δυστυχώς σε πολλούς, ιστορίας των συμπατριωτών μας στην περιοχή της Μεσευρώπης.
Το έργο σου αγαπητέ Θεοφάνη θα εμπλουτίσει και θα κοσμεί τη νέα μας Δημοτική Βιβλιοθήκη, που σε λίγους μήνες θα αποτελεί την Πνευματική Κιβωτό όχι μόνο της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Θα ενισχύσει την ερευνητική δραστηριότητα και θα ενδυναμώσει τις έννοιες της κοινωνικής ευθύνης, της ανάπτυξης του πνεύματος προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το έργο σου, αγαπητέ Θεοφάνη, θα αποτελέσει μέσα από την Βιβλιοθήκη μας βασικό μέσο γνώσης, σκέψης και πολυεπίπεδης εμπειρίας, χρήσιμο εργαλείο για την εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα, γιατί προσφέρει σημαντικότατα ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα.
Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για μένα στην παρούσα θητεία μου να αποδεχτώ αυτήν την πρόταση της προσφοράς σου.
Εύχομαι ο θεός να σου δίνει υγεία και δύναμη και πολλά- πολλά χρόνια για να συνεχίσεις να εκπληρώνεις τον σκοπό που έθεσες στη ζωή σου».