Επίσκεψη στην ιστορική κωμόπολη Αμπελάκια του νομού Λάρισας πραγματοποίησαν την Κυριακή 20/6 οι Σύλλογοι Γυναικών Πτολεμαΐδα και Κοζάνης,
όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με γυναίκες της Λάρισας αλλά και να δουν τα αξιοθέατα της κωμόπολης που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ίδρυση του πρώτου συνεταιρισμού στον κόσμο το 1778, με την ονομασία «Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων». Του συνεταιρισμού που ασχολήθηκε με την παραγωγή, επεξεργασία, βαφή νημάτων -από τις ρίζες του φυτού “ριζάρι”,, καθώς και την εμπορία κόκκινων, άλικων (που δεν ξεβάφουν) νημάτων.
Πληροφορήθηκαν ότι η ίδρυση των Αμπελακίων στους πρόποδες του όρους “Όσσα”, ή “Κίσσαβος” και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα Τέμπη όπου περνά η Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ανάγεται στα μέσα του 14ου αιώνα μ.Χ. και είναι ένας από τους Θεσσαλικούς οικισμούς της ύστερης Βυζαντινής εποχής. Κατά την επίσκεψή τους στο διατηρητέο αρχοντικό του Γεωργίου Σβάρτς (Μαύρου) προέδρου του συνεταιρισμού την περίοδο της ακμής του, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν τα πρώτα χρόνια και τα γραφεία του συνεταιρισμού, πληροφορήθηκαν ότι με βάση τα στοιχεία του δεύτερου καταστατικού του συνεταιρισμού που σώθηκε, προκύπτει ότι αριθμούσε 6.000 μέλη, εκ των οποίων τα 4.000 δούλευαν στα 24 εργαστήρια, νηματοβαφεία, πλυντήρια στα Αμπελάκια και τα υπόλοιπα 2.000 δούλευαν στον κάμπο για την καλλιέργεια και παραγωγή των πρώτων υλών, που ήταν το ριζάρι και το βαμβάκι.
Στη συνέχεια τα βαμμένα νήματα προωθούνταν για πώληση στα 17 υποκαταστήματα του συνεταιρισμού στην Ευρώπη, σε διάφορες πόλεις, όπως Βιέννη, Άμστερνταμ, Αμβούργο, Λονδίνο, Μασσαλία. Λειψία, Βoυδαπέστη, Τεργέστη, Οδησσό, Άνχεν, Ρουέν, Λυών, Δρέσδη, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Σμύρνη κ.α.
Επισκέφθηκαν επίσης το Λαογραφικό μουσείο Αμπελακίων καθώς και το «Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 – ’49», που ιδρύθηκε από το ΚΚΕ στο σπίτι του αντιστασιακού Θανάση Χαμαϊδή το οποίο κληροδότησε στο ΚΚΕ και στο οποίο τα χρόνια της κατοχής λειτουργούσε το κρυφό τυπογραφείο στο οποίο εκτυπώνονταν εφημερίδες και προκηρύξεις του ΕΑΜικού κινήματος.
Ρ.Β.