Τώρα είναι η ώρα του σωστού σχεδιασμού και της δράσης για τις περιφέρειες στη χώρα μας. Με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 όλες οι περιφέρειες παίρνουν περισσότερα κονδύλια σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού θα διαχειρισθούν το 35% του προϋπολογισμού σε σχέση με το 22% της προηγούμενης περιόδου.
Τα παραπάνω ανέφερε σε δήλωσή της η Ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου:
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας η 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων με την παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.M. Barrosso , που ανέδειξε τη σημασία που έχει η Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη. Ανέδειξε επίσης τα εργαλεία που μας προσφέρει για την περίοδο 2014 -2020, όπως και τις υποχρεώσεις μας.
Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. το 32,6% θα αφιερωθεί στην πολιτική περιφερειακής συνοχής ενώ το 67,5% στις υπόλοιπες πολιτικές της Ε.Ε. όπως η γεωργία ,η έρευνα, από τις οποίες επίσης θα μπορέσουν να ωφεληθούν οι περιφέρειές μας. Αυτό δεν ήταν εύκολο να το επιτύχουμε ούτε για την ελληνική κυβέρνηση ούτε για τους Ευρωβουλευτές που συμμετέχουμε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Γιατί υπάρχουν χώρες που αμφισβητούν τη χρησιμότητα των ευρωπαϊκών πόρων, την καλή διαχείριση και την αποτελεσματικότητά τους στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών.
Με επιμονή και διαπραγματεύσεις καταφέραμε επίσης να διπλασιαστεί η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες από 70 σε 140 δις ευρώ εντός της ερχόμενης επταετίας.
Τώρα είναι η ώρα του σωστού σχεδιασμού και της δράσης για τις περιφέρειες στη χώρα μας. Με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 όλες οι περιφέρειες παίρνουν περισσότερα κονδύλια σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού θα διαχειρισθούν το 35% του προϋπολογισμού σε σχέση με το 22% της προηγούμενης περιόδου.
Και αντίθετα με τις αρχικές προβλέψεις, όλες οι περιφέρειές μας θα έχουν σημαντικό ποσοστό συγχρηματοδότησής ανάλογα με το ΑΕΠ τους. Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ποσοστό ανέρχεται σε 90%, π.χ. για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων 80%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ν’ αυξηθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
Γίνονται πιο συγκεκριμένες όμως και οι υποχρεώσεις των περιφερειών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων τους. Οι πόροι διοχετεύονται πλέον σε καίριους τομείς ανάπτυξης όπως η καινοτομία, η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων έρευνα και η εφαρμογή ,το ψηφιακό θεματολόγιο, η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και η επαγγελματική κατάρτιση και η δια βίου μάθηση.
Θα πρέπει να καθορίζονται επίσης σαφείς, διαφανείς και μετρήσιμοι στόχοι και θα υπάρχει παρακολούθηση κι αξιολόγηση. Αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα εξαρτάται και η ροή της χρηματοδότησης των προγραμμάτων. Θα υπάρχει η δυνατότητα στο τέλος της περιόδου επιπλέον κονδύλια να διατεθούν σε προγράμματα με καλύτερες επιδόσεις.
Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις κάλπες του Μαΐου θα έχει λόγο σε όλα αυτά, όπως και στην περίπτωση αναστολής χορήγησης πόρων, εάν διαπιστωθούν σοβαρές παραβιάσεις συστάσεων για την δημοσιονομική ισορροπία μίας χώρας. Έτσι ο ρόλος των ευρωβουλευτών γίνεται ακόμη πιο σημαντικός για την πορεία των περιφερειών.
Σε μία κρίσιμη περίοδο για την χώρα και τους έλληνες πολίτες το νέο ΕΣΠΑ είναι η ευκαιρία για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για ζωντάνια, απασχόληση κι ανταγωνιστικότητα στις περιφέρειές μας. Σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ανάκαμψη στην χώρα μας, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και τις δυνατότητες του πρωτογενούς πλεονάσματος το ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη νέα πορεία που τόσο χρειαζόμαστε. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για την αξιοποίησή του.
Αν έχω την τιμή να συνεχίσω το έργο μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αξιοποιήσω την εμπειρία μου και κάθε δυνατότητα για την υποστήριξη της ανάπτυξης των περιφερειών μας.