«Δεν μπορώ συνειδησιακά να το στηρίξω. Είμαι απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θέλει να φέρει η κυβέρνηση για την πώληση της ΔΕΗ. Θα δώσω μέχρι τέλους όλες μου τις μάχες για να το πολεμήσω και να το αποτρέψω».
Την παραπάνω δήλωση έκανε στον «Π» ο Αλέκος Αθανασιάδης, ομολογώντας ότι «λόγοι συνείδησης» δεν τον επιτρέπουν να πειθαρχήσει στην κυβερνητική – κομματική γραμμή για τη ΔΕΗ, καθώς «έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της περιοχής», την οποία εκπροσωπεί ως κυβερνητικός βουλευτής. «Προτίθεμαι να μην το ψηφίσω, είναι απέναντι στα συμφέροντα της περιοχής αυτή η πολιτική επιλογή», δήλωσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ. Παρατήρησα ότι «το προτίθεμαι» δεν είναι τόσο «ξεκάθαρο». Ή «ψηφίζεις» ή «δεν ψηφίζεις» το νομοσχέδιο. Τότε ο Α. Αθανασιάδης είπε: «συνειδησιακά δεν μπορώ να το στηρίξω, είμαι απέναντι. Θα δώσω μέχρι τελευταία στιγμή τις μάχες μου σε κάθε επίπεδο, θα πολεμήσω αυτή την πολιτική επιλογή, ώστε αν είναι δυνατόν να την αποτρέψω». Επέμεινα στο ερώτημα «τι θα κάνει;» ότι αν παρ’ όλα αυτά έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
«Ίσως το να μην το ψηφίσω είναι το εύκολο. Δεν το ψηφίζω και φεύγω με το κεφάλι ψηλά. Ωστόσο θα κρίνω τότε, αφού συμβουλευτώ συνεργάτες και φίλους», είπε.
Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου που προβλέπει την πώληση άλλου ενός 17% από το ποσοστό 51% που έχει σήμερα το δημόσιο στη ΔΕΗ, μειώνοντας στο 34% τη συμμετοχή του δημοσίου, ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «είναι καταστροφική για το νομό Κοζάνης». Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα όταν μιλάμε για ΔΕΗ, ουσιαστικά μιλάμε μόνο για τη Δυτική Μακεδονία. Κυρίως για το νομό Κοζάνης και για τη Φλώρινα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ΔΕΗ είναι το μοναδικό «προνόμιο», στο οποίο στηρίξαμε τον κύριο πυλώνα της ανάπτυξης της περιοχής. Η περιοχή έδωσε πάρα πολλά στη ΔΕΗ και στη χώρα, αλλά πήρε πολύ λίγα.
Αν αυτή τη στιγμή πουληθεί το 17% και χάσει το δημόσιο την πλειοψηφία της επιχείρησης, δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για την 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας, ούτε για την 2η της Μελίτης και την 6η του Αγίου Δημητρίου, ούτε για την αξιοποίηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και την ορθολογική χρήση του λιγνίτη, τίποτα δεν διασφαλίζει τις μετεγκαταστάσεις, το περιβάλλον κ.λ.π.
Έτσι η περιοχή μας θα συρρικνωθεί παραγωγικά, αφού από 4.000 μεγαβάτ που παράγει σήμερα θα μειωθεί στα 1.750 μεγαβάτ.
Αυτό θα είναι κόλαφος για την απασχόληση, καθώς από 8.500 θέσεις εργασίας στο λεκανοπέδιο θα πάμε στις 4.000».
Ο Α. Αθανασιάδης άφησε σαφείς αιχμές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και προσωπικά στον συντοπίτη «τσάρο» της Οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Θέλω να σημειώσω δύο λάθη», είπε:
-Πρώτον, δεν πουλάς τη ΔΕΗ όταν η μετοχή της βρίσκεται στο ναδίρ, τη στιγμή που έπεσε στα 11,6 ευρώ, από 15 που είχε.
-Δεύτερον, πουλάς γιατί; Για να εξοικονομήσει η κυβέρνηση 400 εκ. ευρώ από την πώληση της ΔΕΗ, όταν η επιχείρηση κοστίζει πολλά δις και όταν η ίδια φιλοδοξεί να έχει ετήσια κέρδη προ φόρων 500, 600 και 700 εκ. ευρώ;
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν ζητήσουμε απ’ όλους τους εργαζόμενους από 5.000 ευρώ, προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, για να μην πουληθεί η ΔΕΗ, νομίζω ότι θα ανταποκριθούν». Εν κατακλείδει ο Α. Αθανασιάδης, διακήρυξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι «ο ορυκτός πλούτος δεν ανήκει σε κανέναν ιδιώτη και δεν πωλείται».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ