Στο τραπέζι των συζητήσεων η συναίνεση και οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα
Πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το Προεδρικό Μέγαρο κυοοφρούνται καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν με τον κ. Κάρολο Παπούλια.
Αρχικά είχε ζητήσει το ραντεβού ο κ. Σαμαράς «για την τακτική ενημέρωση» όπως έλεγαν οι συνεργάτες του και ορίστηκε για τη 1:00 το μεσημέρι. Στη συνέχεια την περασμένη Παρασκευή ζήτησε συνάντηση ο κ. Τσίπρας την οποία το Προεδρικό Μέγαρο θεσμικά παραχώρησε για τις 15:00 μετά το μεσημέρι. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς θα πάει ξανά στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων υπουργών στις 17:00 το απόγευμα. Έτσι το αρχικό ραντεβού ματαιώθηκε και ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Παπούλια στις 17:30 το απόγευμα μετά την τελετή της ορκωμοσίας. Πίσω από την εμπλοκή με τα ραντεβού βρίσκεται η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να έχει τον τελευταίο λόγο και να απαντήσει στα θέματα που ενδεχομένως εγείρει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας.
Οι δύο συναντήσεις, πάντως, γίνονται σε μία δύσκολη πολιτική συγκυρία καθώς καθυστερεί η αξιολόγηση της Τρόικας και η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα -παρά τις ανήχανες δικαιολογίες της κυβέρνησης- μέσα σε ένα αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει την πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων. Τα «σύννεφα» πάνω από τη χώρα πυκνώνουν και αυτό αφορά και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους είναι ακόμη ανοικτό ενώ η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και η προσφυγή στην προληπτική γραμμή στήριξης επί του παρόντος μοιάζει μονόδρομος. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ωστόσο το πρόβλημα θα το κληρονομήσει εκείνος. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών κινδυνεύει να βρεθεί με τις αγορές εχθρικές και την Ευρωπαική Ένωσης να απαιτεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα έχουν συμφωνήσει οι προηγούμενοι και το οποίο έχει ήδη «βαφτίσει» συνέχεια του μνημονίου.
Στο πολιτικό πεδίο πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων για συνάντηση Σαμαρά Τσίπρα. Το αν την πρωτοβουλία θα έχει θεσμικά ο πρωθυπουργός ή την ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δευτερεύον. Το ουσιαστικό είναι ότι οι μετριοπαθείς στο εσωτερικό των δύο κομμάτων προκρίνουν την ανάγκη της ελάχιστης συνεννόησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν κατατεθεί και προτάσεις από στελέχη όλων των κομμάτων να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών ο κ. Παπούλιας. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να καλέσει ο Αντώνης Σαμαράς τον Αλέξη Τσίπρα αφήνοντας ανοικτό να ανταποκριθεί σε αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το θέμα της σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει θέση αν και τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος στις δηλώσεις τους από το κραχ του χρηματιστηρίου και μετά επικαλούνται την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης. Το να προσχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική τους γραμμή βέβαια αποκλείεται και μέσα από αυτό το πρίσμα οι εκλήσεις για συναίνεση μοιάζουν με το blame game της διαφαινόμενης σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Άλλωστε η Κουμουνδούρου έχει διαρρεύσει ότι στο σημερινό ραντεβού ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάγκη πρόωρων εκλογών προκειμένου μία κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαική εντολή να διαπραγματυεθεί μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος που να προσφέρει βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία.
Εν κατακλείδι όλοι μιλούν για συναίνεση βάζοντας, όμως, σαν προϋπόθεση την αποδοχή από τον αντίπαλο της δικής τους πρότασης.