Μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε την Κυριακή 15/3 στη στέγη των Μικρασιατών Πτολεμαΐδας όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Θεόδωρου Δεύτου με τίτλο «Σμύρνη συγγνώμη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη μαζί με ένα CD με Μικρασιάτικα τραγούδια.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο οποίος μάλιστα είναι ηπειρώτης στην καταγωγή, περιγράφεται στο βιβλίο του η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από την διήγηση της περιπλάνησης δύο οικογενειών.
Πρόκειται όπως επισήμαναν και οι φιλόλογοι Νίτσα Χριστοφόρου, Αντωνία Σπηλιοπούλου και Αλεξάνδρα Ορφανού -μέλη του συλλόγου Μικρασιατών που προλόγισαν το βιβλίο για διάβασαν αποσπάσματά του, για ένα ιστορικό μυθιστόρημα με στρωτή γραφή, το οποίο διαβάζεται ευχάριστα και από μαθητές Γυμνασίου. Για ένα μυθιστόρημα το οποίο μέσα από την περιγραφή της ζωής δύο οικογενειών μυεί τον αναγνώστη στα θλιβερά γεγονότα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς στην Ελλάδα, μέχρι να βρουν τόπο να ριζώσουν.
Ο κ. Δεύτος εξήγησε ότι ο τίτλος του βιβλίου του παραπέμπει στην οφειλόμενη από την πολιτεία και όλους μας συγγνώμη προς τους Μικρασιάτες, συγνώμη για όλα εκείνα που μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν για να αποφευχθεί η Μικρασιατική καταστροφή. Διότι, όπως ανέφερε, οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν κινήθηκαν με πρόνοια και δεν έλαβαν τις αποφάσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εθνική τραγωδία. Σημείωσε επίσης ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιστορική εκείνη περίοδο επειδή πρέπει οι νεότερες γενιές να μάθουν τις έγινε την περίοδο εκείνη, τα λάθη, τις παραλείψεις και τη στάση των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, των δήθεν συμμάχων μας, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιες τραγωδίες: «Ο μόνος λόγος που έγραψα αυτό το βιβλίο είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε αλλά να διατηρήσουμε αλώβητη την ιστορική μνήμη», όπως είπε.
Ερωτώμενος σχετικά ο συγγραφέας εξέφρασε την ενόχλησή του για τις αλλαγές στο βιβλίο της Ιστορίας της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ απαντώντας στο ερώτημα γιατί ένας μη πρόσφυγας ενδιαφέρθηκε για την Μικρασιατική καταστροφή και τη μοίρα των προσφύγων είπε ότι έχοντας καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο, συναισθάνεται τον πόνο του ξεριζωμού από τις εστίες των προγόνων.
Ρ.Β.