Ισχυρή ήταν η παρουσία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν) του δήμου Ελλησπόντου στη διημερίδα που διοργάνωσε στις 4 και 5 Ιουλίου ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας και το Δήμο Καλυβίων Θορικού Αττικής, με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας με Σχέδιο Δράσης «Βιοποικιλότητα και Πράσινη Ενέργεια» και στην οποία συμμετείχαν ΤΟ.ΣΥ.Ν., Σύλλογοι, Οικολογικές Οργανώσεις, Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Μαθητές και άλλοι Φορείς καθώς και εμπειρογνώμονες στους τομείς της Κλιματικής Αλλαγής, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Βιοποικιλότητας.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Ελλησπόντου Αλέξανδρος Κ. Κοκκινίδης και ο Διαχειριστής Ιστοσελίδας και Ηλεκτρονικού Τύπου Τριανταφυλλίδης Αγγελής, έπειτα από πρόσκληση παραβρέθηκαν στη διημερίδα αυτή, με τον πρόεδρο να παρεμβαίνει και να καταθέτει προτάσεις, ερωτήσεις και απόψεις σχετικά με το θέμα της Διημερίδας για την Βιοποικιλότητα και την Πράσινη Ενέργεια στο Δήμο Ελλησπόντου αλλά και για τις ευρύτερες περιοχές του Νομού Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας που πλήττονται στο μέγιστο βαθμό από τις πολλαπλές δραστηριότητες της ΔΕΗ.
Η θεματική της συνάντησης εργασίας εστιάστηκε στη διερεύνηση της δυνατότητας συνύπαρξης των δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής με τις δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας. Κεντρικός στόχος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των Νέων καθώς και η ανάδειξη της σημασίας της συμμετοχής τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν τα ζητήματα της Κλιματικής Αλλαγής, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την Προστασία της Άγριας Ζωής σε Τοπικό και Εθνικό επίπεδο.
Το άνοιγμα της Διημερίδας έγινε το πρωί της Κυριακής 4 Ιουλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Καλυβίων και στη συνέχεια έγινε ξενάγηση από το Δήμαρχο Καλυβίων στην Οικολογική και Πολιτιστική Ιστορία της περιοχής και ενημέρωση για την Αρχαία Ιστορία της.
Στο τέλος της ξενάγησης έγινε Απελευθέρωση Άγριων Πουλιών από την ΑΝΙΜΑ στο Πάνειο όρος με τρεις γερακίνες και πέντε σταχτάρες (Apus apus) – πετροχελίδονα.
Στη συνέχεια ακολούθησε εκπαιδευτικό εργαστήριο για τις πρώτες βοήθειες σε άγρια ζώα και ενημέρωση για την φροντίδα νεογνών και νεοσσών, μέθοδοι μεταφοράς και άλλα σχετικά.
Επίσης έγινε παρουσίαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Περίθαλψης της ΑΝΙΜΑ.
Η Διημερίδα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, παρουσία εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, με εισηγήσεις – παρεμβάσεις επιστημόνων, ερευνητών, εμπειρογνωμόνων, καθηγητών, εκπαιδευτικών από Βιολόγους, Δασολόγους, Ορνιθολόγους και Εκπροσώπων – επικεφαλής διαφόρων φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα Περιβάλλοντος, όπως τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, GREENPEACE, WWF, ΑΝΙΜΑ, ΕΛΙΞ (Εθελοντική Εργασία), ΕΛΑΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), Ε.Ο.Ε. (Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία).