Τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του αείνηστου Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου, πραγματοποιήθηκαν προχτές το απόγευμα στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών, τίμησε τον επί σειρά ετών πρόεδρό του, τον ιδρυτή του Λαογραφικού Μουσείου και ακούραστο εργάτη του πολιτισμού και της παράδοσης, τοποθετώντας τον αδριάντα του εκλιπόντα στον αύλειο χώρο του μουσείου. Στα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκε πλήθους κόσμου, ενώ όλοι οι ομιλητές, μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τον μεγάλο δάσκαλο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, Βαγγέλης Σιαμπανόπουλος. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής και η Βασιλική, εγγονή του Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου. Η υπουργός Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, Άννα Διαμαντοπούλου, τελικώς δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης, Πολυνείκης Αγγέλης, υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για τον Σύνδεσμο, γιατί γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του μεγάλου δάσκαλου Κ. Σιαμπανόπουλου. Ο Κ. Σιαμπανόπουλος, ήταν εκείνος που οραματίστηκε και ίδρυσε τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης το 1968, ίδρυσε το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Έτυχε εγώ προσωπικά να γνωρίσω τον δάσκαλο και να ταξιδέψω στο ίδιο όχημα εδώ και 31 χρόνια. Άδραξα αυτή την ευκαιρία, γνώρισα καλά το δάσκαλο και με μεγάλους αγώνες και προσπάθειες, φρόντισα όλα τα οράματα και τις επιδιώξεις του δασκάλου να τις κάνω πραγματικότητα. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που ήμουν δίπλα σε έναν τέτοιο άνθρωπο, από τον οποίο πήρα πάρα πολλά. Ο Κ. Σιαμπανόπουλος ήταν μία μοναδική, πολυσχιδής προσωπικότητα».
Αναφερόμενος στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, ο νομάρχης Κοζάνης, είπε ότι «είναι μία απόδοση τιμής σε έναν μεγάλο Έλληνα, που με τη δράση του και τη στάση της ζωής του άφησε ανεξίτηλη την διαδρομή και τη σφραγίδα του στον Ελληνισμό. Συνεισέφερε καθοριστικά για την ανακάλυψη εξαιρετικών αρχαιολογικών ευρημάτων της Άνω Μακεδονίας, αλλά και στην διατήρηση πολιτισμικών εθίμων του νεότερου Ελληνισμού στον Μακεδονικό χώρο. Ο χαρακτηρισμός άθάνατος’ είναι αυτός που ταιριάζει στον δάσκαλο Κ. Σιαμανόπολο.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, υπογράμμισε ότι «σήμερα η Κοζάνη τιμά τον Κ. Σιαμπανόπουλο, του οποίου χάρι στις άοκνες προσπάθειες και ενέργειες οφείλεται η ίδρυση αυτού του μεγάλου έργου για την πόλη της Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή, του Λαογραφικού Μουσείου και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο.
Η Κοζάνης οφείλει αυτή την τιμή στον άνθρωπο που πρωτοστάτησε, που μόχθησε, που φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια για να γίνει αυτό το λαμπρό στολίδι. Χρέος ημών των νεότερων είναι να φροντίσουμε το Λαογραφικό Μουσείο να συνεχίσει να λειτουργεί όπως το φαντάστηκε και το σχεδίασε ο μεγάλος δάσκαλος».
Ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, κ. Παύλος, σημείωσε για τον αείμνηστο δάσκαλο ότι «έφυγε από τον κόσμο αυτό, όμως μένει το έργο του να διδάσκει εμάς ότι πρέπει αν τραβάμε μπροστά και να μην μας κρατούν πίσω κάποιοι από υστεροβουλίες και μικροψυχίες. Μας διδάσκει να δημιουργούμε, να αφήνουμε έργο για να διδάσκονται οι επόμενες γενιές. Οφείλουμε να ανακηρύξουμε τον Κ. Σιαμπανόπουλου μεγάλο διδάσκαλο και μεγάλο ευεργέτη». Ο δήμαρχος Αιανής Γιώργος Τζέλλος, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του δασκάλου Κ. Σιαμπανόπουλου και υπενθύμισε ότι «για το έργο αυτό τιμήθηκε από τον δήμο Αιανής».
Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γιώργοις Κασαπίδης και Γιάννης Βλατής, ο πρώην νομάρχης Κοζάνης Παάσχος Μητλιάγκας, ο δήμαρχος Καμβουνίων Αχιλλέας Ντοβόλης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και πλήθος κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ