Νέα, απλοποιημένα και λιτά οργανογράμματα αποκτούν από την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, τα Υπουργεία, αλλάζοντας με τον τρόπο αυτό τον πυρήνα του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης μετά από δεκαετίες.
Η κατάρτιση των νέων οργανισμών των Υπουργείων βασίστηκε σε εκθέσεις αξιολόγησης, που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, που έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ). Οι αξιολογήσεις των δομών των Υπουργείων αποτυπώθηκαν σε εκθέσεις – πορίσματα των Επιτροπών Αξιολόγησης, οι οποίες υπεβλήθησαν στο ΥΔΜΗΔ, που είχε το συντονισμό και την εποπτεία, και στα αρμόδια Υπουργεία για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Όλα τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία συνδέονται με το νέο νόμο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, δημοσιεύθηκαν από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου και θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα, 29 Οκτωβρίου μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου. Ο νέος οργανισμός του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Σεπτεμβρίου.
Έτσι υλοποιήθηκε ένα διαχρονικό αίτημα για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου, που πλέον αποκτά μια ενιαία συνεκτική δομή με τις μειώσεις των δομών να αγγίζουν το 40% και το δημοσιονομικό όφελος να ανέρχεται στο ποσό των 10.800.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε τέλος σε μια πρακτική δεκαετιών, όπου πολλά Τμήματα και Διευθύνσεις λειτουργούσαν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, ακόμα και χωρίς υφισταμένους, ενώ Γενικές Διευθύνσεις λειτουργούσαν χωρίς σαφείς στρατηγικούς στόχους.
Ειδικότερα, από 7.717 προϊσταμένους από σήμερα η Δημόσια Διοίκηση διαθέτει 4.558, με το δημοσιονομικό κόστος να περιορίζεται στα 16.231.800 ευρώ, από 27.081.000 ευρώ, που ήταν μέχρι τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γενικές Διευθύνσεις μειώνονται σε 93 από 115, οι Διευθύνσεις σε 994 από 1.644 και τα Τμήματα σε 3.324 από 5.763. Πλέον το 70% των εργαζομένων απασχολείται σε επιχειρησιακά θέματα και το 30% με τα εσωτερικά διοικητικά και οικονομικά θέματα.
Οι φορείς με τη μεγαλύτερη συνολική ποσοστιαία μείωση μονάδων είναι τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (για την αντιμετώπιση πιθανόν προβλημάτων σε ό,τι αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ο νέος του οργανισμός θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2015), Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, καθώς και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας.
Με αφορμή την αναδιοργάνωση της Κεντρικής Διοίκησης, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:
«Μετά από δεκαετίες αλλάζουμε τη Δημόσια Διοίκηση.
Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα νέα οργανογράμματα όλων των υπουργείων, αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς αξιολόγησης όλων των δομών που κράτησε πάνω από δυο χρόνια.
Τα νέα οργανογράμματα έχουν πιο λιτές, πιο συνεκτικές δομές, καλύτερα καθορισμένους ρόλους και συνδράμουν και αυτά στο να δημιουργήσουμε ένα Κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξοικονομούνται 11.000.000 ευρώ και τίθενται οι βάσεις για να μπορέσει επιτέλους η Δημόσια Διοίκηση να προσαρμοστεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα».