Νέα αντίληψη στην εξαγωγική στρατηγική πρότεινε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Βασίλειος Θωμαΐδης, στη σημερινή 13η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών στην Αθήνα. Έπειτα από μία σύντομη ανασκόπηση για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών και την υφιστάμενη κατάσταση, κατέθεσε δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, καθώς και τη βελτίωση των όρων ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Προέδρου κ. Θωμαΐδη επικεντρώθηκαν στα εξής σημεία:
1. Ουσιαστικοποίηση της λειτουργίας του Συμβουλίου και αναμόρφωση της υφιστάμενης εθνικής στρατηγικής των εξαγωγών, η οποία θα πρέπει ευέλικτα να προσαρμόζεται στο δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και στις ιδιαίτερες ανάγκες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, επεσήμανε τα πολλαπλά οφέλη και τη σημαντικότητα της αξιοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών, όπως οι κτιριακές υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η εκπαίδευση και η πιστοποίηση.
2. Συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΟΙΟ, ΥΠΑΝ, ΥΠΕΞ) για την κατάρτιση ενός κοινού προγράμματος εξαγωγών, με έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, μέσω της συγχρηματοδότησης τόσο των περιφερειακών δράσεων, όσο και των φορέων, οι οποίοι συνεισφέρουν στην υλοποίηση των δράσεων αυτών. Τόνισε ότι τόσο οι φορείς, όσο και οι δράσεις τους, θα πρέπει να αξιολογούνται και να επιλέγονται βάση διαφανών αξιοκρατικών διαδικασιών και κριτηρίων, κάτι το οποίο θα πρέπει να ισχύσει και για τις δράσεις του ΕΣΠΑ. Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, ο κ. Θωμαΐδης, πρότεινε τη συγχρηματοδότηση των φορέων με βασικό κριτήριο τον αριθμό των ενεργών μελών τους (ταμειακά ενήμερων).
3. Εντατικοποίηση δράσεων σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο με την εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων regional marketing σε κάθε ελληνική περιφέρεια σύμφωνα πάντα με τις ιδιαιτερότητες και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Αυτή η ανάγκη προέκυψε έπειτα από διεξοδική ανάλυση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας από το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ για την πενταετία 2003-2007. Ο κ. Θωμαΐδης, βασιζόμενος στα αποτελέσματα της μελέτης, για άλλη μία φορά εστίασε στην αναγκαιότητα που προκύπτει για προώθηση και βελτίωση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιφέρειας και του κάθε νομού.
4. Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα περαιτέρω κόστη και λήψη μέτρων για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να περιορίζονται τα αντικίνητρα για ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παρατεταμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας, στις απεργίες της ΔΕΗ, στις οδικές μεταφορές και, στην πλέον πρόσφατη, των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ πρότεινε την εξαίρεση-απαλλαγή από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) των ιδιοχρησιμοποιούμενων κτισμάτων των επιχειρήσεων και την άμεση κατάργηση του κατώτερου ορίου του ενός ευρώ, την οποία έκρινε εξαιρετικά επιβαρυντική για τις επιχειρήσεις.