Λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού
Σε υποχρεωτική περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων προχωρούν οι γιατροί της Ορθοπεδικής κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, καθώς ενημερώθηκαν από τη διοικητική διευθύντρια του νοσοκομείου ότι εξαντλείται οσονούπω ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της κλινικής για το 2013.
Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής ενημερώθηκαν ότι έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού και ότι απομένουν μόλις 40.000 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Κι αυτό την ώρα που η μέση μηνιαία δαπάνη της συγκεκριμένης κλινικής ανέρχεται σε 70.000-75.000 ευρώ μηνιαίως, καθώς πραγματοποιεί ετησίως περί τα 1000-1100 χειρουργεία.
Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει πως δεν θα μπορούν να γίνονται έγκαιρα προγραμματισμένα χειρουργεία, που αφορούν συνήθως βαριές οστεοαρθρίτιδες γόνατου και ισχίου και πως από 4-5 μήνες που είναι σήμερα η αναμονή για προγραμματισμένα χειρουργεία θα φθάσει στους 7-8 μήνες, όπως ανέφεραν στον «Π» οι γιατροί της ορθοπεδικής. Κι αυτό, διότι σημειώνεται τους 6 τελευταίους μήνες ραγδαία αύξηση προσέλευσης ασθενών από τους όμορους νομούς, καθώς οι ορθοπεδικές τους κλινικές λόγω έλλειψης ορθοπεδικών δεν είχαν τη δυνατότητα εφημεριακής κάλυψης 30 ημερών και κατά συνέπεια και τη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων στα απολύτως έκτακτα περιστατικά. Ταυτόχρονα όμως αυξήθηκε γενικότερα λόγω κρίσης η προσέλευση του κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία και στο Μποδοσάκειο. «Δεν είναι 30% η αύξηση που λένε, ο κόσμος που προσέρχεται πλέον στην ορθοπεδική του Μποδοσάκειου αυξήθηκε κατά 50% λόγω φτωχοποίησης του πληθυσμού. Δεν μπορούν να πληρώσουν 1500 ευρώ για να χειρουργηθούν σε μια ιδιωτική ορθοπεδική κλινική και έρχονται εδώ», τονίζει η ιατρική ομάδα της ορθοπεδικής.
Το πρόβλημα, εξήγησαν οι ορθοπεδικοί, οφείλεται στη σταθερή μείωση του τακτικού προϋπολογισμού της ορθοπεδικής, καθώς από 614.000 ευρώ που ανέρχονταν το 2012 μειώθηκε το 2013 στις 604.000 ευρώ, ενώ όπως ενημερώθηκαν, ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για το ’14 ανέρχεται σε 579.000 €.
Σημειωτέον ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η ορθοπεδική του Μποδοσάκειου εκτελεί έργο αντίστοιχο με μια πανεπιστημιακή ορθοπεδική κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, αλλά αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Υγείας ως μια επαρχιακή κλινική ενός μικρού περιφερειακού νοσοκομείου. Για την ακρίβεια είναι η μοναδική ορθοπεδική στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην οποία γίνεται αρθροσκοπική μηνισκεκτομή, αρθροσκοπική προσθίου χιαστού, επεμβάσεις δηλαδή με κόστος 3.500 ευρώ, χειρουργικές επεμβάσεις ώμου και δισκεκτομές και πεταλεκτομές σε δισκοκήλες. Επίσης είναι η μοναδική κλινική που πραγματοποιεί χειρουργική αποκατάσταση με εξωτερική οστεοσύνθεση συντριπτικών καταγμάτων άνω και κάτω άκρων.
«Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τη χειρουργική δαπάνη είναι να μειώσουμε τον αριθμό των χειρουργείων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης. «Δεν γίνεται διαφορετικά. Με τέτοιο μειωμένο προϋπολογισμό κι από τη στιγμή που αυξάνεται ραγδαία η προσέλευση, θα αναγκαστούμε να γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω. Θα αρχίσουμε να βάζουμε στους καταγματίες μονάχα γύψο.»
Δικαίως οι ορθοπεδικοί του Μποδοσάκειου αγανακτούν και καλούν τη διοίκηση της 3ης ΥΠΕ να μεταφέρει στο Μποδοσάκειο μέρος του προϋπολογισμού όμορων νοσοκομείων για ορθοπεδικό υλικό και από μη πραγματοποιούμενες επεμβάσεις, αφού ουσιαστικά οι ορθοπεδικές τους πραγματοποιούν ελάχιστα χειρουργεία. «Ας πάρουν από τους κωδικούς τους χρήματα και να τα μεταφέρουν στο Μποδοσάκειο. Διότι, δεν μπορεί η ορθοπεδική του νοσοκομείου Φλώρινας να έχει 250.000 προϋπολογισμό και να κάνει 100 χειρουργεία το χρόνο και εμείς με πάνω από 1000 χειρουργεία να έχουμε προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. Πόσο μάλλον από τον προϋπολογισμό της ορθοπεδικής του Μαμάτσειου νοσοκομείου που επίσης πραγματοποιεί λίγα χειρουργεία, ιδιαίτερα που τα δύο νοσοκομεία ανήκουν σε ενιαίο οργανισμό.»
Ερωτηθείς για την εξέλιξη αυτή ο υποδιοικητής του Μποδοσάκειου Νίκος Αντωνάκης, δήλωσε ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό που είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο». Δεν γινόταν, πρόσθεσε, να μην ενημερωθούν οι γιατροί της ορθοπεδικής για το πόσα χρήματα έχουν απομείνει για το τρέχον έτος.
Ο κ. Αντωνάκης άφησε ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό, λέγοντας ότι μπορεί να γίνει μεταφορά κονδυλίων από άλλους κωδικούς και πως εξετάζεται το θέμα αυτό.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ