Την αντίθεσή του εξέφρασε το νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης στη μελέτη «σκούπα» για τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στην περιοχή.
Το νομαρχιακό συμβούλιο χαρακτήρισε «πρόχειρη» τη μελέτη, έκρινε ότι «δεν επιλύει» τα χρόνια προβλήματα της περιοχής και δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των φορέων, γι’ αυτό αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή της ΜΠΕ για τρεις μήνες, οπότε να έρθει διορθωμένη, να περιλαμβάνει την μετεγκατάσταση της Ακρινής και να απαντά σε χρόνια προβλήματα της περιοχής, ενώ στο ίδιο διάστημα να κατατεθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ για την περιοχή. Την αντίθεσή τους στη μελέτη που κατατέθηκε εξέφρασαν όλοι οι φορείς που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής, οι Οικολόγοι Πράσινοι κ.λ.π. Ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, υπογράμμισε ότι το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαΐδας απέρριψε τη ΜΠΕ και ζήτησε από το ν.σ. να πράξει το ίδιο. Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επισήμανε τα κενά και τις παραλείψεις της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι πρέπει να διορθωθούν.
Με την έναρξη της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου με θέμα «Γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) της ΔΕΗ Α.Ε. για τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων της Πτολεμαΐδας», φάνηκε η διάθεση όλων των πτερύγων του οργάνου, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να μην δώσουν έγκριση στη μελέτη. Στο τέλος η απόφαση ήταν ομόφωνη, με την οποία το νομαρχιακό συμβούλιο ζήτησε τρίμηνη αναβολή, ώστε να γίνει η απαιτούμενη διαβούλευση και να λάβει η ΔΕΗ υπόψη τις προτάσεις των φορέων και να καταθέσει στο διάστημα αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό για την περιοχή.
Ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, απαντώντας εμμέσως στο σωματείο «Σπάρτακος» που με ανακοίνωσή του ζήτησε από το νομαρχιακό συμβούλιο να μην συζητήσει τη μελέτη, λόγω των επικείμενων εκλογών, ώστε το θέμα να αντιμετωπιστεί μετά τις εκλογές από τα νέα αυτοδιοικητικά όργανα που θα προκύψουν, σημείωσε: «Το νομαρχιακό συμβούλιο έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, οι οποίες προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Επομένως είναι πολύ ξεκάθαρο, ή τις ασκεί ή τις παραλείπει. Η βούλησή μας για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρη και διαχρονικά διατυπωμένη: είναι αδιανόητο, το κυρίαρχο όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού του νομού Κοζάνης να στερηθεί έκφρασης γνώμης σε ένα μείζον ζήτημα που έχει να κάνει με το μέλλον της τοπικής κοινωνίας».
Σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης, ο Γ. Δακής, τόνισε: «Η ενδεχόμενη απόρριψη της ΜΠΕ σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα στη ΔΕΗ να καταθέσει νέα ΜΠΕ η οποία να βελτιώνει τα δεδομένα, τα οποία θεωρούνται από το ν.σ. ως αδύναμα. Εκείνο το οποίο προκαλεί εντύπωση είναι ότι η συγκεκριμένη ΜΠΕ κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ στις 15 Ιουνίου. Στις 16 Ιουνίου διαβιβάστηκε στη Ν.Α. Κοζάνης χωρίς προφανώς να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση, έλεγχος, πρόταση από πλευράς των υπηρεσιών του υπουργείου. Εκείνο το οποίο είναι εντυπωσιακό σαν χαρακτηριστικό, είναι ότι θεωρούνται δεδομένα σ’ αυτή τη μελέτη στο συγκεκριμένο χρόνο, αποφάσεις της προηγούμενης ΜΠΕ η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο λίγες μέρες μετά στις 22 Ιουνίου. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση για τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν και για τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες που υπάρχουν». Εν κατακλέιδι ο Γ. Δακής, επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για μία μελέτη σκούπα που θα συμπεριλάμβανε όλες τις παραμέτρους των τοπικών ζητημάτων, αλλά απλά για μία επέκταση των ορυχείων, αφού στη μελέτη δεν αθροίζονται οι υπόλοιπες λειτουργίες της ΔΕΗ».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ιορδάνης Ανδρεάδης, παρατήρησε ότι «σαφώς υπάρχουν κενά στη μελέτη, δεν είναι πρώτη φορά που την περνάμε έτσι επιδερμικά. Η ΔΕΗ περνάει αυτά που θέλει αφήνοντας μία σειρά ζητήματα στην περίοδο μετά το 2050, οπότε θα αφήσουν ‘τρύπες’ και θα σηκωθούν να φύγουν.
Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους Περιβαλλοντικούς Όρους που η ίδια καταθέτει. Για κάτι τέτοιο δεν μας έχει πείσει μέχρι τώρα, ούτε στην προστασία του περιβάλλοντος με την ευρεία έννοια, ούτε στους αέριους ρύπους, ούτε στην αποκατάσταση εδαφών κ.λ.π. Δυστυχώς, μέχρι τώρα αυτό είναι το πρόβλημα με τη ΔΕΗ, ότι δηλαδή ενώ καταθέτει σχετικά καλές μελέτες δεν τις τηρεί η ίδια. Εδώ να πω κάτι. Αν κατέθετε σωστές μελέτες η ΔΕΗ και τις τηρούσε ίσως να μην υπήρχε πρόβλημα μετεγκαταστάσεων, αυτό δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών.
Εγώ θα εισηγηθώ σήμερα να πάρουμε μία απόφαση αν μπορεί να δοθεί μία παράταση για μερικές μέρες σε συνεννόηση με το υπουργείο, να γίνει μία διαβούλευση με τους φορείς, ώστε η όποια απόφαση πάρει το νομαρχιακό συμβούλιο να είναι τεκμηριωμένη».
Ο Γιάννης Αποστολίδης, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, επέκρινε τη νομαρχιακή αρχή ότι «και σ’ αυτό το σοβαρό θέμα διακατέχεται από την αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών». Πρόσθεσε ότι έπρεπε να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για τη ΜΠΕ και να αποφευχθεί να εμπλακεί και αυτή η συζήτηση με τις επερχόμενες εκλογές.
Την αντίθεσή του στη μελέτη διατύπωσε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ