Για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας, παρά την παράταση
Τι κι αν δόθηκε παράταση για την υποβολή δηλώσεων ακινήτων σε οικισμούς του Ν. Κοζάνης στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τους κατοίκους εσωτερικού έως της 7 Νοεμβρίου 2014 για το Νομό Κοζάνης και περιοχές της Αργολίδας και της Αρκαδίας; Η προσέλευση στα κτηματογραφικά γραφεία του Ν. Κοζάνης αντί να αυξηθεί έχει μειωθεί αισθητά, αφού ο Έλληνας κατά παράδοση έχει συνηθίσει να τρέχει πάντα για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του τις τελευταίες μέρες.
Η αλήθεια είναι πως πριν την ανακοίνωση της παράτασης- με απόφαση της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφησης ΕΚΧΑ ΑΕ στις 30 Σεπτεμβρίου, είχε παρατηρηθεί το γνωστό φαινόμενο με τις ουρές, φαινόμενο όμως που υποχώρησε με την ανακοίνωση της δοθείσας παράτασης. Υπενθυμίζει ότι η κτηματογράφηση οικισμών του Ν. Κοζάνης ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου 2014 ενώ η καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί για τις 7/10/2014 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 07/01/2015 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
Την πεσμένη προσέλευση παραδέχονται και στελέχη της Κτηματολόγιο, χωρίς όμως να δίνουν στατιστικά στοιχεία. Παραδέχονται ωστόσο ότι «έχει πέσει η κίνηση μετά τη δοθείσα παράταση και υπάρχει καλή ροή αυτές τις ημέρες στα κτηματογραφικά γραφεία.»
Σύμφωνα με μηχανικούς που ασχολούνται με την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, στο Ν. Κοζάνης η υλοποίηση του συνολικού έργου δηλώσεων ιδιοκτησίας ανέρχεται στο 25%-30%, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες πριν δοθεί η παράταση υπήρξε μεγάλη προσέλευση. Για το φαινόμενο ωστόσο, όπως δήλωσε στον «Π» ο Διπλωματούχος Πολεοδόμος- Χωροτάκτης Μηχανικός και υποψήφιος Διδάκτωρ του ΑΠΘ, Δημήτρης Μίμης, δεν φταίει μονάχα το γνωστό χούι του Έλληνα, που αφήνει τα πάντα για την τελευταία στιγμή. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αιτία για την μικρή προσέλευση είναι το γεγονός ότι το Κτηματολόγιο γίνεται σε αγροτικές περιοχές, σε οικισμούς και περιοχές που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας- είναι περιοχές εκτός αναδασμού- με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση καθώς χρειάζεται να δημιουργηθούν τίτλοι ιδιοκτησίας μέσω χρησικτησίας, με αποτέλεσμα να γίνεται συνωστισμός στα συμβολαιογραφικά γραφεία τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τη μεγάλη ζήτηση.»
Ο κ. Μίμης επισήμανε ακόμη ότι ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα γραφεία κτηματογράφησης ενώ έχουν άριστα καταρτισμένα στελέχη στην περίοδο της υψηλής ζήτησης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, αλά και διότι στις αγροτικές περιοχές δεν υπήρξε αρκετή ενημέρωση, ενώ θα έπρεπε, καθώς η ύπαιθρος κατοικείται στην πλειοψηφία της από ηλικιωμένους οι οποίοι δεν ενημερώνονται από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ή εφημερίδες.
Μιλώντας στον «Π» υπεύθυνη Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. του κτηματογραφικού γραφείου Εορδαίας, Ελένη Τρυφωνίδου, τόνισε πως η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις, καθώς και ότι το παράβολο ανά δικαίωμα ανέρχεται στα 35 ευρώ. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν π.χ. 10 δικαιώματα (αγροτεμάχια) στην ίδια κτηματική περιοχή, στον ίδιο τόπο, καταβάλλεται παράβολο για τα δύο μονάχα (35€ +35€).
Σημείωσε επίσης ότι κακώς ο κόσμος τρέχει για τοπογραφικά σχέδια για τα αγροκτήματά του, καθώς δεν απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα εφόσον η οριοθέτηση του ακινήτου προκύπτει από διοικητική πράξη. «Ό, τι είναι από αναδασμό, διανομή, πράξεις εφαρμογής και συνοικισμό που έχουν αριθμό, δεν χρειάζεται τοπογραφικό».
Εξήγησε ειδικότερα πως ο ενδιαφερόμενος- εάν γνωρίζει τη θέση του ακινήτου του-, μπορεί να εντοπίσει και να οριοθετήσει το ακίνητό του προσκομίζοντας απόσπασμα, μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών» που παρέχει δωρεάν η Κτηματολόγιο ΑΕ από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr. Μπορεί να γίνει επιλογή του Νομού και του ΟΤΑ και να περιηγηθεί ηλεκτρονικά στην περιουσία που τον ενδιαφέρει για να βρει το ακίνητο, να τοποθετήσει στον χάρτη τα όριά του (να σχεδιάσει σκαρίφημα), να μετρήσει τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και να εκτυπώσει την εικόνα για να την υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του. Επίσης, με οποιαδήποτε μετρητικη μέθοδο, ακόμη μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός απλού GPS μπορεί κανείς ακόμη και μόνος του να εντοπίσει σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου του.
Το στέλεχος του κτηματογραφικού γραφείου Εορδαίας υπογράμμισε επίσης ότι εκτός από τα κτηματογραφικά γραφεία Κοζάνης, Σιάτιστας, Τσοτυλίου, Σερβίων και Πτολεμαΐδας, δηλώσεις ακίνητης περιουσίας για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Ν. Κοζάνης) παραλαμβάνονται και από το γραφείο κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης το οποίο εξυπηρετεί και όλο το Ν. Κοζάνης (Τσιμισκή 136, Κτηριακό Συγκρότημα ΧΑΝΘ- τηλ. 2310 286661).
Τα στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ συνιστούν στους πολίτες για την αποφυγή άσκοπων εξόδων να απευθύνονται στα επίσημα γραφεία Κτηματογράφησης.
Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.KTHMA.gr και στα Facebook.
Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας
Έντυπο της δήλωσης που θα το προμηθευτείτε από τα Γραφεία κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά από τα www.ktimatologio.gr και www.KTHMA.gr
α) Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά σας (π.χ. συμβόλαιο)
β) Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μετεγγραφής του
γ) Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου (απλό φωτοαντίγραφο)
δ) Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
ε) Απλό φωτοαντίγραφο αποδεικτικού του ΑΦΜ (π.χ εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμού ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.)
Σημειώνεται τέλος ότι το ωράριο λειτουργίας γραφείων κτηματογράφησης καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) από τις 8 π.μ. έως 4 το απόγευμα και την Τετάρτη από 8π.μ. έως 8 το βράδυ.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ