Στις 21 και 22 Αυγούστου υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σεμινάριο για τη Διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ποντίων Εκπαιδευτικών. Στόχος του Σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτών που επιθυμούν να διδάξουν την Ποντιακή Γλώσσα αλλά και η ενημέρωση των υπόλοιπων μελών του Συλλόγου. Η θεματική του Σεμιναρίου, που αναλύθηκε από εξέχοντες καθηγητές Πανεπιστημίων, συνοπτικά, επικεντρώθηκε στην Ιστορία και το Πολιτιστικό Υπόβαθρο του Ποντιακού Ελληνισμού, στη Διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου, στην Αξιοποίηση της Ποντιακής Λογοτεχνίας και Ποντιακής Παραδοσιακής Μουσικής καθώς και στις Διατροφικές Συνήθειες στον Πόντο, ο οποίος χαρακτηριζόταν ως εύφορη, πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική περιοχή, που καθιστούσε τους κατοίκους του αυτάρκεις στη ζωή. (ποντικός, μτφρ: πλούσιος, παραδεισένιος)
Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η γεωγραφική θέση του Πόντου συνέβαλε στη διαφύλαξη της Ποντιακής Διαλέκτου, η οποία διασώθηκε με την πίστη στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση παράλληλα με τη συνεισφορά των Σχολείων και των Μοναστηριών του Πόντου. Γι’ αυτό, προβάλει σήμερα αδήριτη η ανάγκη διάσωσης και διατήρησης της γλώσσας και στις επόμενες γενιές, ανακάλυψης της ιστορικής αλήθειας και απόκτησης εθνικής ταυτότητας, εφόσον ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτή να αλλοιωθεί ή να ξεχαστεί, διότι στις μέρες μας υπάρχουν απόγονοι τρίτης γενεάς, οι οποίοι δεν ομιλούν την Ποντιακή.
Ακόμη, στο Σεμινάριο υπογραμμίστηκε το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, το οποίο είναι αδιαμφισβήτητο και ως γενοκτονία αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», λαμβάνοντας στη σημερινή εποχή επίκαιρες διαστάσεις δεδομένου των θλιβερών γεγονότων στη λωρίδα της Γάζας.
Είναι η πρώτη φορά που στον Δήμο Εορδαίας θα ξεκινήσουν σύντομα τμήματα Διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου μέσω των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες μαθητές, Ποντιακής προέλευσης και μη, οποιασδήποτε ηλικίας, οι οποίοι επιθυμούν «να μαθάνουν να καλατσεύουν Ποντιακά!»
Αναστασία Κορκοτίδου
Φιλόλογος