Την έναρξη λειτουργίας του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Πτολεμαΐδας για την περίοδο 2008 -2009 ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος Τάνια Κεχαγιά –Βάνη, η οποία έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα ονόματα των εισηγητών που έχουν προσκληθεί και το πρόγραμμα των θεμάτων που θα παρουσιαστούν στους δύο κύκλους σπουδών, που αφορούν ο μεν πρώτος Κοινωνικά και Ιατρικά θέματα και ο δεύτερος Θεολογικά ζητήματα.
Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην τελετή έναρξης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, η οποία πραγματοποιείται την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 7μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου.
Η κ. Κεχαγιά τόνισε ότι πρόκειται για ένα πετυχημένο θεσμό στον οποίο μετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίου και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι παράλληλα με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθούν και διάφορες άλλες εκδηλώσεις όπως: εκδήλωση στις 10 Δεκεμβρίου με θέμα τα ναρκωτικά και μία εκδήλωση για τα νέα δεδομένα γύρω από την Οστεοπόρωση (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί προσεχώς).
Α΄ Κύκλος: Κοινωνικά
και Ιατρικά θέματα
27/11/08: Δρ. Ευριδίκη Κεφαλίδου, Αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η αναπηρία και η δυσμορφία στην αρχαία Ελλάδα: Εικονογραφική προσέγγιση και ιστορική ερμηνεία».
11/12/08: Γρηγόρης Γεωργιάδης, Πλαστικός Χειρουργός με θέμα: «Μύθοι και πραγματικότητα στην αισθητική χειρουργική».
15/1/09: Βασίλειος Γουλιέλμος, Αναπλ. Καθηγητής Παν. Δρέσδης Γερμανίας, Καρδιοχειρουργός, με θέμα «Στεφανιαία νόσος επέμβαση By pass».
5/2/09: Νικόλαος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Πανεπιστημίου με θέμα «Ανθρωπότητα και χρόνος».
19/2/09: Αναστασία Ζήση, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Σχέσεις, κοινωνική συμμετοχή και ποιότητα ζωής στην πόλη».
5/3/09: Στράτος Γεωργούλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Έγκλημα υπό μια κριτική σκοπιά και το έγκλημα στον ελεύθερο χρόνο των νέων».
19/3/09: Χαράλαμπος Γεωργιάδης, Χειρουργός Γυναικολόγος, Μετεκπαιδευμένος στη Σουηδία, με θέμα «Προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος».
2/4/09: Κων/νος Κίτσιος, Παθολόγος Διαβητολόγος, με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης».
7/5/09: Κων/νος Κωτσιόπουλος, Λέκτωρ Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού στο ΑΠΘ, με θέμα «Το πρόβλημα των ναρκωτικών».
Β΄ Κύκλος Σπουδών:
Θεολογία
4/12/08: Κων/νος Λάμπρου, Δρ. Θεολογίας, Εκπαιδευτικός, με θέμα «Ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια».
8/1/09: Χρήστος Βάντσος, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, με θέμα «Γάμος και οικογένεια. Θεολογική και ψυχολογική προσέγγιση».
22/1/09: Βασίλειος Τσίγκος, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, με θέμα «Η αναγέννηση του ανθρώπου δια των μυστηρίων της εκκλησίας».
12/2/09: Πατήρ Ειρηναίος Χ»Εφραμίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, με θέμα «Ορθοδοξία και Ελληνισμός».
26/2/09: Κων/νος Κωτσιόπουλος, Λέκτωρ Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού στο ΑΠΘ, με θέμα «Ορθοδοξία, παγκοσμιοποίηση και θρησκευτική ελευθερία».
12/3/09: Μιχάλης Τρίτος, Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας των Βαλκανικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα «Η ορθόδοξη εκκλησία στα Βαλκάνια σήμερα».
26/3/09: Γεώργιος Κόρδης, Λέκτορας Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών – Ζωγράφος, με θέμα «Ο αισθητικός λόγος της Βυζαντινής ζωγραφικής».
9/4/09: Ιωάννης Βράνος, Διδάσκαλος Αγιογραφίας, -συγγραφέας, με θέμα «Η σωστή θέση των παραστάσεων στην τοιχογραφία και η τεχνική του φρέσκο (νωπογραφία)».
14/5/09: Σουλτάνα Λάμπρου, Λέκτωρ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, με θέμα «Η περί θείας και ανθρωπίνης σοφίας, διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών κατά τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά».
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται Πέμπτη, στις 7μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.
Ρ.Β.