Ομπάμα και Κάμερον δεν έχουν «καμία αμφιβολία» για την ευθύνη του καθεστώτος της Δαμασκού
Το «πράσινο φως» του προέδρου Ομπάμα φαίνεται ότι απομένει μόνο για να ξεκινήσει η επιχείρηση-«απάντηση» των ΗΠΑ και των συμμάχων της στην χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τη Συρία, «δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Ασαντ στην επίθεση με χημικά όπλα», ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα … και συμφώνησαν και οι δύο ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Ασαντ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Οπως φαίνεται, οι ΗΠΑ έχουν και τις αποδείξεις που χρειάζονται κατά του Ασαντ, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες ενός “πανικόβλητου” αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας της Συρίας με τον διοικητή της Μονάδας των χημικών όπλων, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού.
“Τις ώρες που ακολούθησαν την τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα ανατολικά της Δαμασκού, αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Αμυνας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες σε κατάσταση πανικού με τον διοικητή της μονάδας των χημικών όπλων, ζητώντας εξηγήσεις για την επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο που σκότωσε περισσότερους των 1.000 ανθρώπους”, σύμφωνα με το περιοδικό.
“Οι συνομιλίες αυτές υπεκλάπησαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι είναι βέβαιοι ότι οι επιθέσεις αυτές είναι έργο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν κατά του καθεστώτος τις επόμενες ημέρες”.
Η πληροφορία αυτή αποκαλύπτεται τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να πλήξουν τη Συρία, αν και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον επισημαίνουν ότι στόχος δεν είναι η ανατροπή του καθεστώτος της Δαμασκού, αλλά η τιμωρία της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έθεσε τις βάσεις για μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δηλώνοντας πρώτος σήμερα ότι η επίθεση της περασμένης εβδομάδας με χημικά όπλα κατά την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι δεν μπορεί να διαπράχθηκε παρά από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Πώς θα γίνει η επίθεση
Στο πνεύμα του «πολέμου» βρίσκονται ήδη αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που παρουσιάζουν το πιθανότερο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο συμπυκνώνεται σε μια μικρής διάρκειας επίθεσης, με βομβαρδισμούς από αέρος, χωρίς την παρουσία χερσαίων δυνάμεων.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Foreign Policy οι αμερικανικές αρχές έχουν χαρτογραφήσει 34 σημεία που θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο στο κύμα των αεροπορικών επιθέσεων. Πρόκειται για τα εργοστάσια κατασκευής χημικών οπλών, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τους αλλά και τις αεροπορικές βάσεις όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Στο χάρτη επίσης υπάρχουν και οι θέσεις για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Setma Ltd. στη Δαμασκό, που συνεργάζεται με τη κυβέρνηση για τη κατασκευή χημικών όπλων, καθώς και τα το Προεδρικό Μέγαρο, το Γενικό Αρχηγείο της Δημοκρατικής Φρουράς και την πλατεία Ουμαγιάντ, που είναι τα κεντρικά γραφεία των συριακών ενόπλων δυνάμεων.
Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι οι αμερικανικές ένοπολες δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαπολύσουν την πρώτη επίθεση ακόμα και την προσεχή Πέμπτη. Κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το δίκτυο, υποστήριζαν ότι η επίθεση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα είχε χαρακτήρα προειδοποίησης και όχι αποδεκατισμού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν… όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος», είπε.
Επίσης, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο και τον Βρετανό ομόλογό του, τόνισε ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι «έτοιμος για παν ενδεχόμενο που αφορά στη Συρία» και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Σύμφωνα, πάντως, με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει ακόμα πάρει κάποια απόφαση σχετικά με τη Συρία. Ο Κάρνεϊ είπε, επίσης, ότι «τις προσεχείς ημέρες» πρόκειται να δημοσιευθεί επίσημη έκθεση σχετικά με τη χρήση χημικών στη Συρία.
Όσον αφορά την πολιτική στόχευση της επιχείρησης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι μολόνοτι «το μέλλον της Συρίας δεν έχει τον Ασαντ στην εξουσία», οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ «δεν αφορούν στην αλλαγή του καθεστώτος», αλλά θα αποτελούν απάντηση στην παραβίαση διεθνών κανόνων.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους,», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Ο πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμια ασφάλειας και κατ’ επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ», είπε, ενώ τόνισε ότι μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Αποδυναμωμένος ο στρατός του Άσαντ
Ερωτηματικό πάντως αποτελεί η επιχειρισιακή κατάσταση του συριακού στρατού μετά τον τριετή εμφύλιο που σπαράζει τη χώρα.
Σύμφωνα με τις θεωρητικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) ο στρατός αριθμεί 178.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 110.000 υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις, 5.000 στο ναυτικό, 27.000 στην αεροπορία και 36.000 στην αεράμυνα.Το 2009 το IISS υπολόγιζε ότι ο συριακός στρατός αποτελείτο από 325.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 220.000 στις χερσαίες δυνάμεις.
Η πολεμική αεροπορία της χώρας, που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μιας και η επίθεση που θα δεχθεί η Συρία αναμένεται να είναι κυρίως από αέρος, υπολογίζεται ότι διαθέτει 365 μαχητικά αεροσκάφη, τα περισσότερα σοβιετικής κατασκευής. Αντίθετα οι δυνάμεις της αεράμυνας φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από τις συγκρούσεις των τελευταίων δυόμισι ετών και έχουν στη διάθεσή τους πολλές χιλιάδες πυραύλους εδάφους-αέρος, ρωσικής κατασκευής.
Πολιτική ομοβροντία
Τα πρώτα «πυρά» κατά του καθεστώτος Άσαντ είναι πολιτικού χαρακτήρα καθώς ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία, Καναδάς έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκφράσει είτε την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση είτε εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το καθεστώς Άσαντ όντως προχώρησε σε χρήση χημικών στις 21 Αυγούστου.
Για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», που «δε μπορεί να παραμείνει ατιμώρητο», έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του στο φύλλο της εφημερίδας Μιλιέτ ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν διεθνή συνασπισμό εναντίον της Συρίας, ακόμη και αν δεν υπάρξει ομοφωνία στον ΟΗΕ.
Από την πλευρά του το Βερολίνο δηλώνει δια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας ότι θα λάβει μέρος σε μια πιθανή ανάληψη δράσης θέτοντας, όμως, ως προϋπόθεση την επαλήθευση των καταγγελιών και την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στοχευμένη επέμβαση ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Ο Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο. Η συνομιλία των δύο ηγετών είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών ημερών και αποτελεί μέρος των διαβουλεύσεων σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα απέναντι στο συριακό καθεστώς, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για την επίθεση. Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και έγινε η επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ο Ομπάμα έχει πραγματοποιήσει συνολικά 88 τηλεφωνικές κλήσεις σε ξένους ηγέτες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να τιμωρήσει όποιον αποφάσισε να επιτεθεί με χημικά σε αθώους πολίτες διακήρυξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση στη «χημική σφαγή» που σημειώνεται στη Συρία.
Η Γαλλία είναι «έτοιμη να τιμωρήσει όσους παίρνουν την απάνθρωπη απόφαση να δηλητηριάσουν αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο Ολάντ, προσθέτοντας πως «όλα τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς διέπραξε αυτή την άθλια επίθεση». Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την στρατιωτική της υποστήριξη, εντός των ορίων των δεσμεύσεών της προς την Ευρώπη. Ο Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία έχει την «ευθύνη» να «αναζητήσει την πλέον κατάλληλη αντίδραση στις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος, μόνο όταν το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής των ερευνητών του ΟΗΕ έχει ολοκληρωθεί».
«Έχουμε ενημερωθεί για μια πιθανή επίθεση από τις παγκόσμιες δυνάμεις ώστε να τιμωρηθεί το συριακό καθεστώς, αλλά δεν ξέρουμε περαιτέρω λεπτομέρειες», δήλωσε ο Μονσέρ Μακχούς, απεσταλμένος της συριακής αντιπολίτευσης στο Παρίσι.
«Αυτό που απομένει είναι να λάβουν μια απόφαση οι παγκόσμιες δυνάμεις. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε κίνηση τιμωρήσει ένα τέτοιο καθεστώς που σκοτώνει τον ίδιο του τον λαό και παραμένει στην εξουσία με κάθε κόστος», πρόσθεσε.
Στη «συμμαχία των προθύμων» φαίνεται πως εντάσσεται και ο Καναδάς μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Στίβεν Χάρπερ, με τον οποίο συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή για τις πιθανές απαντήσεις απέναντι στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.
Το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό, επίσης, ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και του είπε ότι η Συρία «πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων.
Χάκερς του Άσαντ «χτύπησαν» την ιστοσελίδα των New York Times
Μια «κακόβουλη επιθέση» είναι το πιθανότερο να βρίσκεται πίσω από τη διακοπή λειτουργίας της ιστοσελίδας των New York Times την Τρίτη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στο Twitter. Η ιστοσελίδα της εφημερίδας «έπεσε» λίγο πριν τις 15:30 τοπική ώρα, ενώ είναι η δεύτερη διακοπή αυτό το μήνα.
«Η αρχική εκτίμηση και το πιο πιθανό σενάριο είναι να πρόκειται για αποτέλεσμα κακόβουλης επιθέσεις, πράγμα που μένει να καθοριστεί», ανακοίνωσε στο Twitter η Eileen Murphy αντιπρόεδρος εταιρικής επικοινωνία των Times.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται ο «συριακός ηλεκτρονικός στρατός» (SEA), ένα γκρουπ χάκερς προσκείμενων στο καθεστώς Άσαντ.
Η οργάνωση στο παρελθόν έχει «χτυπήσει» και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όπως το Associated Press την The Washington Post και το CNN.