Με τη διανομή 32σέλιδου φυλλαδίου της και με θέμα: ‘’Οικογένεια και κοινωνία σε κρίση σήμερα’’ (Αθήνα 2014) η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απευθύνει το θεολογικό και ποιμαντικό λόγο της ‘’προς τον λαόν’’ εκφράζοντας και μέσα από το Συνοδικό κείμενο το πατρικό ενδιαφέρον και την αγωνία της, ως Ποιμένουσα Εκκλησία, για τα ουσιώδη και θεμελιακά του οικογενειακού και του κοινωνικού βίου.
Το γενικό θέμα του Συνοδικού κειμένου ‘’Οικογένεια και κοινωνία σε κρίση σήμερα’’ υποδιαιρείται στα υποθέματα: ‘’η ελληνική κοινωνία σε παρατεταμένη κρίση’’, ‘’η κρίση και η συμπτωματολογία της’’, ‘’οι σύγχρονες αλλοιώσεις και εκτροπές της οικογένειας’’ και οι ‘’θεολογικές και ποιμαντικές προσεγγίσεις της οικογένειας σήμερα’’.
Στο κείμενο απηχείται το περιεχόμενο των εισηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, που ‘’συνήλθε τον παρελθόντα Οκτώβριο εν μέσω και πάλι ποικίλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων και ανακατατάξεων’’ με θέμα την οικογένεια. Στη συνεδρία αυτή ‘’τους θεολογικούς, ανθρωπολογικούς, ηθικούς, κοινωνικούς και νομικούς άξονες του θεσμού της οικογένειας, διαχρονικά και ιδίως στην παρούσα συγκυρία, ανέπτυξαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών’’.
Σ’ αυτό γίνεται περιγραφή, με σαφή και διευρυμένο λόγο, του φαινομένου της κρίσης, αναφέρονται όλα ‘’τα σύνθετα προσκόμματα και οι σοβαρές παθογένειες και στρεβλώσεις’’ που ως κοινωνία έχουμε υποστεί (και υποκείμεθα από επιτήδειες δημοκρατικοφανείς σέκτες, όχι βέβαια και χωρίς τη δική μας ευθύνη με την αβουλία και τη σιωπή, διά τον φόβον των Ιουδάιων) και δεν αρκείται στην περιγραφή και στις διαπιστώσεις του φαινομένου, παρά προχωρεί και σε προτάσεις εξόδου από αυτήν με την ‘’υπέρβαση’’ όλων αυτών των ‘’σύνθετων προσκομμάτων’’, των εσωτερικών και εξωτερικών εμποδίων, παθογενειών και στρεβλώσεων.
Το κείμενο διανέμεται μέσω των Ιερών Μητροπόλεων και των Ενοριακών Ναών στο λαό. Και μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την παρουσίασή του (κατά τα επί μέρους θέματα) στις ενοριακές συνάξεις και συζητήσεις. Κυρίως με τα υποψήφια και τα νέα ανδρόγυνα. Θα είναι ένα εγχείρημα γόνιμο και εποικοδομητικό.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (21-3-2014)