Ανησυχία στο γαλάζιο στρατόπεδο για το πολιτικό κόστος της «αποφασιστικότητας» της κυβέρνησης
Μέτα την «μικρή ΔΕΗ» που θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα που τρέχει και ενώ στην χώρα μας θα βρίσκεται το κλιμάκιο της τρόικα σειρά παίρνει το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και τα δάση.
Παράλληλα μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ψηφιστούν τα εναπομείναντα έξι προαπαιτούμενα για την χορήση της επόμενης δόσης ύψους ενός δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί για την τωρινή επίσκεψη της τρόικας που χαρακτηρίζεται διεκπαιρεωτική. Φυσικά θα γίνουν οι συστάσεις από την πλευρά των δανειστών και θα επισημανθούν οι στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν και πέραν των προαπαιτούμενων όπως η συνέχιση του προγράμματος απολύσεων στον δημόσιο τομέα ενώ θα επανέλθει και η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος που όταν ολοκληρωθεί θα επιφέρει μείωση των συντάξεων.
Ενώ δεν ανησυεί για την τωρινή επίσκεψη της τρόικας η κυβέρνηση είναι ήδη σε εγρήγορση για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου που όπως συμφωνούν το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σκληρή και ενδεχομένως μακρά. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θέλει να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες μέχρι τον Σεπτέμβριο καθώς μάλιστα η αξιολόγηση συνδέεται εκ των πραγμάτων με τον μεγάλο στόχο της διαπραγμάτευσης για την μείωση του χρέους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2015 ενώ θα προσπαθήσει να δικδικήσει και φοροελαφρύνσεις με πρώτη την μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Παράλληλα θα επιμείνει ότι εφόσον διευθετηθεί το χρέος δεν θα υπάρξει και χρηματοδοτικό κενό την επόμενη διετία και ακολούθως δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο και αντίστοιχο πρόγραμμα βοήθειας και επιτήρησης. Υπάρχει πάντως και το θέμα των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που θα επηρεάσει τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών τον Οκτώβριο και το οποίο επίσης συνδέεται με την διευθέτηση του χρέους.
Επί του παρόντος πάντως η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τους δικαστικούς, τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και ενδεχομένως άλλες επαγγελματικές ομάδες που έχουν προσφύγει δεν θα επιβαρύνουν τον προυπολογισμό και το πρωτοενές πλεόνασμα του 2014.
Στην συζήτηση που έχει ανοίξει με την Τρόικα η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση και προβάλλει τον χειρισμό στο θέμα της μικρής ΔΕΗ ως δείγμα της αποφασιστικότητάς της να προχωρήσει παραβλέποντας το πολιτικό κόστος. Μέσα στο δίμηνο που απομένει θα ακολουθήσει παρόμοια τακτική για όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως η ανησυχία είναι μεγάλη για το κόστος που θα έχει «η αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης και για το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο και που εν πολλοίς θα καθορίσει την μακροημέρευση της κυβέρνησης ή την αναγκαστική προσφυγή σε εθνικές κάλπες με δεδομένη κιολας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αποχώρηση του κ. Βασίλη Κορκίδη από τη ΝΔ με αφορμή το ωράριο των καταστημάτων θεωρείται ενδεικτική του γεγονότος ότι το κόμμα μετά τις ευρωεκλογές όχι μόνο δεν ανακτά κοινωνικές κατηγορίες που την εγκατέλειψαν αλλά συνεχίζει να χάνει ερείσματα που διατηρούσε στην κοινωνία. Το ερώτημα που κυκλοφορεί μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών είναι σε ποιές κοινωνικές συμμαχίες θα στηριχθεί η κυβέρνηση για να βγάλει τους δύσκολους επόμενους μήνες αφού η μία μετά την άλλη οι επαγγελματικές ομάδες που αποτελούσαν και παραδοσιακούς ψηφοφόρους της γυρίζουν την πλάτη. Φυσικά το πολιτικό κλίμα θα επηρεάσει και την στάση των βουλευτών στην αναζήτηση της προεδρικής πλειοψηφίας.
Πηγή: protothema.gr