Τη λήψη μέτρων για τη σωτηρία, προστασία και ανάδειξη της Σκήτης του Αγίου Νικάνορα ζητά ο βουλευτής Αλέξανδρος Αθανασιάδης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, την οποία απευθύνει προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια και Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, καλώντας τους να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των δυο μνημείων (Μοναστηριού και Σκήτης) με την κατασκευή της πεζογέφυρας.
Η ερώτηση έχει ειδικότερα ως εξής:
«Ένα από τα σπουδαιότερα και παλαιοτέρα εκκλησιαστικά μνημεία της Βόρειας Ελλάδος είναι η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδα. Η μονή βρίσκετε στην βορειοανατολική πλευρά του Καλλίστρατου ορούς στα όρια των νομών Γρεβενών και Κοζάνης και κτίστηκε από τον Μέγα ασκητή και μοναχό Άγιο Νικάνορα το έτος 1534.
Το καθολικό της Μονής είναι ναός αθωνικού τύπου, κατάγραφο με τοιχογραφίες, που αποδίδονται στον περίφημο ζωγράφο Φράγκο Καστελάνο
Στη δυτική πλευρά του Καλλίστρατου όρους και επί των απότομων βράχων επάνω από τον Αλιάκμονα μέσα στο Σπήλαιο υπάρχει το «ασκηταριό» του Αγίου με μικρό ναΐδριο του Αγίου Γεωργίου. Εις το απρόσιτο αυτό «ασκηταριό» εφυλάσσοντο κατά τους δύσκολους χρόνους τα πολύτιμα κειμήλια της Μονής.
Με την μεγάλη περιουσία του, το Μοναστήρι αποτέλεσε σπουδαίο οικονομικό παράγοντα και βοήθησε κατά τους δύσκολους χρόνους της δουλείας πολλούς, οι οποίοι έβρισκαν εργασία και άσυλο σε αυτό. Κατά τους χρόνους αυτούς κατέστη επίσης φυτώριο πνευματικής και εθνικής αναγέννησης, σχολείο εφαρμογής νέο-χειροτονημένων ιερέων και σε φυτώριο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών. Πολλά σχολεία ενισχύθηκαν οικονομικώς και πολλές υποτροφίες δόθηκαν σε φιλομαθείς νέους και καλογέρους που σπούδασαν Θεολογία. Από αυτό θα αναδείχθηκαν και δύο Ιεράρχες, ο Δερβών και Βελισσού Παρθένιος και ο Καστοριάς Νικηφόρος.
Πολλές και ανεκτίμητες υπηρεσίες προσέφερε η Μονή κατά τους Εθνικούς αγώνες. Το 1821 ο Ν. Κασομούλης διήλθε εξ αυτής και μύησε τον ηγούμενο εις την Φιλική Εταιρεία. Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα οι άνδρες της Ελεύθερης Ελλάδας, που έρχονταν να αγωνιστούν στην Μακεδονία κατέλυαν στο Μοναστήρι και τα όπλα τους τα έκρυβαν στις αποθήκες του. Κατά τους χειμερινούς μήνες στο στενότερο μέρος του ποταμού υπήρχε δεμένο χοντρό σχοινί σε υψηλόκορμα δέντρα από τις όχθες και από αυτό κρέμονταν με καλάθι η « Σπαρτίνα» και διαπερνούσαν από την μια άκρη στην άλλη οι άνδρες των αντάρτικων σωμάτων και τα φορτία των όπλων. Χρησιμοποιώντας την Σπαρτίνα οι Μακεδονομάχοι διήρχοντο τον Ποταμό Αλιάκμονα παρά την Μονή μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας.
Όπως είναι γνωστό στην συγκεκριμένη περιοχή η ΔΕΗ προχώρησε στην κατασκευή της τεχνητής λίμνης και του φράγματος Ιλαρίωνα. Όταν θα αρχίσει να γεμίζει με νερό η τεχνητή λίμνη η σκήτη του Αγίου θα καλυφθεί από την στάθμη του νερού και έτσι ένα μνημείο 600 ετών θα χαθεί κυριολεκτικά.
Η μονή και η σκήτη του Αγίου είναι τεράστιας πνευματική και θρησκευτικής αξίας για την περιοχή μια και όλες οι τελετές των προγόνων μας την περίοδο της Τουρκοκρατίας γινόταν στην μονή αυτή και καταγράφονταν στον γνωστό κώδικα της Ζάβορδας .
Έτσι οι σημερινοί κάτοικοι είναι στενά συνδεδεμένοι με την συγκεκριμένη Μονή λόγο μακραίωνης οικογενειακής παράδοσης.
Για να μην καταστραφεί το ασκηταριό και να αξιοποιηθεί ως θρησκευτικό προσκύνημα και πολιτιστικό μνημείο είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την σωτηρία – προστασία και ανάδειξη του και να κατασκευαστεί νέα πεζογέφυρα σε αντικατάσταση της παλαιάς η οποία θα συνδέει τις δυο πλευρές του Αλιάκμονα με την Μονή και την Σκήτη
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
4 Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την σωτηρία – προστασία και ανάδειξη της Σκήτης
4 Είναι στις προθέσεις τους να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των δυο μνημείων (Μοναστηριού και Σκήτης) με την κατασκευή της πεζογέφυρας».