Μεγάλη επιτυχία είχε η συμμετοχή του Δήμου Πτολεμαΐδας στο Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε ο Δήμος μετά την πιστοποίησή του.
Τον Δήμο εκπροσώπησαν η Διευθύντρια Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών κα Αγγελίδου Φωτεινή και η συντονίστρια του προγράμματος για το Δίκτυο και ειδική σύμβουλος του Δημάρχου, κα Στράντζα Κωνσταντίνα. Ο τίτλος του ετήσιου συνεδρίου για το 2010 του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε ως κεντρικό θέμα:
«Κρυμένες Πόλεις, Αντιμετώπιση Ισότητας στην Υγεία και Ενσωμάτωση στις Πόλεις». Αυτή είναι η δεύτερη ετήσια Τεχνική Διάσκεψη του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, της 5ης φάσης του Δικτύου Υγιών Πόλεων.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν τέσσερα βασικά θέματα:
1. Προώθηση της ισότητας απέναντι στην υγεία, στις πόλεις
2. Εργασίες για τα θέματα του πυρήνα της 5ης Φάσης που διανύει το Δίκτυο: φροντίδα και υποστηρικτικά πλαίσια, υγιής διαβίωση και υγιές αστικό περιβάλλον και σχεδιασμός
3. Αστική διακυβέρνηση, συμμετοχή πολιτών και δημόσια υγεία, και
4. Σύνδεση με τις διεθνής ατζέντες δημόσιας και αστικής υγείας
Οι συμμετέχοντες έλαβαν πληροφορίες καθώς και πρακτική εμπειρία σε θέματα που αφορούν τον προγραμματισμό των δράσεων που πρέπει να αναλάβει και να υλοποιήσει ο κάθε Δήμος. Οι ενδιαφερόμενοι συνεργάτες – εταίροι ήταν ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν στην διαδραστική ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τρόπου υλοποίησης των ενεργειών που έχουν τεθεί στην Πέμπτη Φάση του Δικτύου 2009-2013. Περίπου 400 ήταν οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων αντιπροσωπειών από κάθε Δήμο – μέλος. Οι αντιπροσωπείες περιλαμβάνουν τον Δήμαρχο ή τον πολιτικό που έχει την ηγεσία του Δικτύου στον Δήμο, τον συντονιστή, υπαλλήλους ή και εξειδικευμένο προσωπικό και επιστήμονες.
Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία έχει μπει στην ημερήσια διάταξη του δικτύου των Υγιών Πόλεων από την αρχή. Αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και προκλητικούς τομείς της δράσης για την δημόσια υγεία. Η διάσκεψη έδωσε την ευκαιρία για σοβαρή συζήτηση την αντιμετώπιση των εμποδίων για την πρόοδο, καθώς και τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας στον τομέα αυτό. Η προοπτική της ισότητας διερευνήθηκε σε βάθος και στα τρία θέματα του πυρήνα της Φάσης V. Οι συμμετέχοντες είχαν άφθονες ευκαιρίες να μάθουν από τις εμπειρίες των πόλεων σε όλη την Ευρώπη και τους καλεσμένους εμπειρογνώμονες. Υπήρξαν πολιτικές συζητήσεις, κεντρικές ομιλίες, παρουσιάσεις μελετών και διδασκαλία-σε συνεδρίες σε αυτό το θέμα.
Πέντε θέματα επιλέχθηκαν στο φετινό συνέδριο για συζήτηση:
• Η παγκόσμια αστική κατάσταση και οι φετινές εκδηλώσεις για την αστικοποίηση και την υγεία που σχετίζονται και πραγματοποιήθηκαν κατά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
• Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009, για την στρατηγική της οποίας, η υγεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο, με στόχο την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την αειφόρο ανάπτυξη όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιότητα του ενεργού πολίτη, στις ενεργές δημοκρατίες που λειτουργούν.
• Η ανάδραση από το Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών πάνω στην Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην Κοπενχάγη τον Δεκέμβριο του 2009 και τη Πέμπτη Υπουργική Διάσκεψη για το Περιβάλλον και την Υγεία που πραγματοποιήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας τον Μάρτιο του 2010
• Διδάγματα από την πανδημία του Η1Ν1
• Την παγκόσμια στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ, που πρόκειται να εγκριθεί το 2010.
Συμπέρασμα του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας ώστε κάθε Πόλη που συμμετέχει να δημιουργήσει το Προφίλ Υγείας της όπου θα φαίνεται η παρούσα κατάστασή της όσον αφορά την Υγεία και στη συνέχεια να δημιουργηθεί το τελικό Τοπικό Σχέδιο Δράσης του κάθε Δήμου – εταίρου, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν.
Ο Δήμος Πτολεμαΐδας έχει δημιουργήσει για αυτό τον σκοπό την συντονιστική επιτροπή και βρίσκεται στην διαδικασία δημιουργίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής που υπαγορεύεται από το δίκτυο, έχει ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα περιλαμβάνει εταίρους από όλους τους φορείς της πόλης.
Πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση όλων τον φορέων του κάθε Δήμου ώστε να συντονιστούν και να συνεργαστούν προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που απώτερο στόχο έχουν την βελτίωση της υγείας των πολιτών. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι όλοι οι φορείς και όχι μόνο αυτοί που εμπλέκονται με την Υγεία, πρέπει να συμμετέχουν.
Internet Site του Δικτύου:
http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/environmental-health/urban-health/activities/healthy-cities