Έκκληση απευθύνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) , αφ’ ενός στην πλευρά του Υπουργείου, να προτείνει συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, και, αφ΄ ετέρου, στην πλευρά της ΠΕΓΔΥ να αποδεχτεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των θεμάτων που προβάλλει και να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της.
Προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης που έχει δημιουργηθεί, ο ΣΕΒΕ προσφέρει τις υπηρεσίες του για άμεση τριμερή συνάντηση με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Αυτό είναι το αίτημα του Προέδρου του ΣΕΒΕ κ. Βασίλη Θωμαΐδη σε σημερινή επείγουσα επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό και στον Πρόεδρο της ΠΕΓΔΥ κ. Κώστα Καραμήτρο, το οποίο κοινοποιήθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ επανέρχεται στο σοβαρότατο θέμα των εδώ και 12 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων.
Στην επιστολή του ΣΕΒΕ επισημαίνονται τα παρακάτω:
“Κατανοούμε τα προβλήματα που προτάσσονται από τον κλάδο των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων και αναγνωρίζουμε την, κάτω και από πολλές φορές αντίξοες συνθήκες, προσπάθειά τους και την συνδρομή τους στην ασφαλή λειτουργία της αγοράς.
Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο που για κάθε διαφωνία ή διαμάχη στη διεκδίκηση κλαδικών αιτημάτων, θα πρέπει να υφιστάμεθα εμείς τις επιπτώσεις, σε περίοδο μάλιστα που κινδυνεύουμε να υποστούμε μεγάλες ζημίες, όχι μόνο λόγω της εποχικότητας, αλλά και σε μια πραγματικά αρνητική διεθνή συγκυρία που πιέζει την βιωσιμότητά μας.
Τονίζουμε ότι οι εξαγωγείς τιμωρούνται άδικα και είναι θύματα μιας διαδικασίας για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν, τη στιγμή που οι ίδιοι επιβαρύνονται για τη λειτουργία των υπηρεσιών ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου με την καταβολή του κρατικού σήματος και του τέλους, χωρίς κανένα από τα δύο να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους εξαγωγείς ή τις εξαγωγές.
Επίσης η αποχή/απεργία των γεωπόνων δίδει τη χαριστική βολή στους εξαγωγείς που πολύ συχνά έχουν και εισαγωγική δραστηριότητα, αφού εισάγουν πρώτες ύλες, ακατέργαστα προϊόντα ή προϊόντα, τα οποία επανεξάγουν ή διοχετεύουν στην εσωτερική αγορά, καθώς έχουν προηγηθεί οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, με πολλαπλές επιπτώσεις και ανυπολόγιστες ζημίες. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι αγροτικά προϊόντα φθάνουν τώρα στη Θεσ/νίκη ή στον Πειραιά μετά από μήνες “περιπλάνησης” σε άλλα λιμάνια και θα πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν για να παραληφθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις (όσα βεβαίως δεν έχουν καταστραφεί ή φθαρεί) και να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία ή να πωληθούν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.
Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η κρατική μηχανή είναι ακόμα, δυστυχώς, πολύ αργή και πολλές φορές, ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις του πολιτικού προϊστάμενου, χρειάζεται χρόνος για την υλοποίηση λίγων ενεργειών.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, απευθύνουμε έκκληση και στις δύο πλευρές, αφ’ ενός στην πλευρά του Υπουργείου, να προτείνει συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, και, αφ΄ ετέρου, στην πλευρά της ΠΕΓΔΥ να αποδεχτεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των θεμάτων που προβάλλει και να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της.
Προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης που έχει δημιουργηθεί, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για άμεση τριμερή συνάντηση με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. “