Νέες κινητοποιήσεις, πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας προβλέπει το πρόγραμμα δράσης που ενέκριναν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας για την ερχόμενη περίοδο, στην τακτική γενική συνέλευση συλλόγου τους που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου, με μεγάλη συμμετοχή.
Σε τοπικό επίπεδο μάλιστα ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σε συνεργασία με την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Εορδαίας, ενημερώσεις στους γονείς μαθητών, καθώς επίσης συμβολικές καταλήψεις, προκειμένου να καταδειχθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η παιδεία από τις περικοπές της χρηματοδότησης, ζήτημα για το οποίο πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι φορείς και κυρίως οι γονείς, καθώς επίσης η συμμετοχή στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013.
Ειδική αναφορά στα προβλήματα με τα οποία ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά λόγω υποχρηματοδότησης της παιδείας, έκανε στην εισήγησή της η πρόεδρος του Συλλόγου της Πρωτοβάθμιας, Κατερίνα Ασπράγκαθου, η οποία μίλησε για τα κενά στα σχολεία, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που δεν έγινε κανένας διορισμός ή απόσπαση δασκάλου και νηπιαγωγού, με αποτέλεσμα να προκληθούν υπεραρρυθμίες και να βρίσκονται σε κινητικότητα πολλοί εκπαιδευτικοί και να υπολειτουργούν νηπιαγωγεία, ολοήμερα σχολεία και ειδικά σχολεία. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσληψη ελάχιστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, με ελαστικές και φθηνές μορφές εργασίας.
«Η φετινή σχολική χρονιά βρίσκει το σύνολο της κοινωνίας στα όρια των αντοχών τους. Το καλοκαίρι που πέρασε ξεκίνησαν τα προβλήματα με τη διαθεσιμότητα των συναδέλφων στα ΕΠΑΛ, τους σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνόμους. Όλο το καλοκαίρι οι σύλλογοι και τα συνδικαλιστικά στελέχη διαμαρτύρονταν με παραστάσεις διαμαρτυρίας αλλά το Υπουργείο μάς αγνόησε. Ήρθε ο Σεπτέμβρης με τις υποχρεωτικές μετατάξεις των ειδικοτήτων από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, διορισμοί δεν έγιναν, αποσπάσεις δεν ικανοποιήθηκαν δημιουργώντας προβλήματα οικονομικά και οικογενειακά στη ζωή των συναδέλφων», ανέφερε η κ. Ασπράγκαθου. Σημείωσε μάλιστα ότι «οι διατάξεις ακολουθούσαν η μία μετά την άλλη καταστρατηγώντας δικαιώματα των συναδέλφων, οδηγώντας τους σε κινητικότητα. Οι προσλήψεις των δασκάλων και νηπιαγωγών στα ολοήμερα μέσω ΕΣΠΑ έφερε τους μισθούς δυο ταχυτήτων στην εκπαίδευση. Χωρίς βέβαια να θεωρούμαστε από τους καλούς οικονομικά αμειβόμενους η πολιτική της τρόικα οδηγεί τους συναδέλφους να εργάζονται με φθηνές μορφές εργασίας. Τη στιγμή που αρκετοί συνάδελφοι ταλαιπωρούνται από μετακινήσεις το Υπουργείο καταθέτει τροπολογία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά το βιβλίο παρουσίας προσωπικού και το ατομικό δελτίο παρουσίας του εκπαιδευτικού. Οι εκπαιδευτικοί ήταν και θα είναι πάντοτε στα σχολεία τους εφόσον η απουσία τους γίνεται αισθητή στους μαθητές γονείς και συναδέλφους. Είναι μια διαδικασία που έχει να προσφέρει μια γραφειοκρατική επιπλέον επιβάρυνση στους Διευθυντές και μια ακόμα απόδειξη ότι η ηγεσία υποτιμά την προσφορά του εκπαιδευτικού», είπε η πρόεδρος του συλλόγου.
Τόνισε παράλληλα ότι «το πειθαρχικό δίκαιο παραμένει να είναι μια απειλή για όλους τους εκπαιδευτικούς», αλλά και πως τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολλά και συνεχόμενα. Η μη έγκαιρη στελέχωση των τμημάτων ειδικής αγωγής, οι αλλαγές στο καθεστώς των αδειών, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού στα φάρμακα (η διαφορά επιβαρύνει το συνάδελφο περισσότερο) τα μισθολογικά, οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δέχονται αλλαγές εις βάρος του εργαζόμενου. «Η μείωση των δαπανών για την παιδεία είναι μια άλλη σοβαρή επίπτωση της πολιτικής του μνημονίου. Συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο 2009-2013 είχαμε μείωση του 33%. Η επιχορήγηση που δόθηκε για την κάλυψη των από το υπουργείο εσωτερικών είναι 107.000 ευρώ από τα οποία θα δοθούν 96.000 για τις λειτουργικές ανάγκες. Οι αλλαγές αυτές καλούν όλους εμάς να συμπορευτούμε να συσπειρωθούμε και να μη μας οδηγήσουν στην τακτική του διαίρει και βασίλευε.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ