Καμπάνια ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων, ενάντια στην εξάρτηση από ουσίες και ιδιαίτερα τα ναρκωτικά, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ενάντια στις Εξαρτήσεις Ν. Κοζάνης το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου, με συναυλία του τραγουδοποιού Διονύση Τσακνή, ο οποίος συμμετείχε αφιλοκερδώς και ημερίδα που διοργάνωσε στην Πτολεμαΐδα όπου καταδείχθηκε η αναγκαιότητα ίδρυσης Συμβουλευτικού Σταθμού στην περιοχή μας, καθώς και μονάδας απεξάρτησης στη Δυτική Μακεδονία.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Δ. Τσακνή, όπως και στη βραδιά νεολαίας που πραγματοποιήθηκε το δεύτερο βράδυ συγκεντρώθηκαν 1500 υπογραφές πολιτών που υποστηρίζουν το παραπάνω αίτημα του συλλόγου.
Στις μεθόδους απεξάρτησης που εφαρμόζονται στην μονάδα «18 ΑΝΩ» αναφέρθηκε ο Κοινωνιολόγος, Δημήτρης Υφαντής, τονίζοντας ότι δίνεται βαρύτητα στην ψυχοθεραπεία και όχι στα φάρμακα και τα υποκατάστατα. Σημείωσε ότι το φαινόμενο της εξάρτησης από ουσίες παρουσιάστηκε στη χώρα μας στις αρχές του 20ου αιώνα (1901) και το ερώτημα εάν υπάρχει απεξάρτηση έχει απαντηθεί εδώ και πολλά χρόνια, λέγοντας ότι με βάση τις στατιστικές η απεξάρτηση δεν είναι μύθος, «οι εξαρτημένοι μπορούν να γίνουν καλά».
Διέψευσε τις διαδόσεις για το ότι δεν υπάρχουν θέσεις ένταξης εξαρτημένων στις μονάδες απεξάρτησης, λέγοντας ότι αυτό ισχύει μόνο για τις μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, αφού τέτοιο πρόβλημα δεν παρατηρείται σε κανένα από τα στεγνά προγράμματα στα οποία απευθύνεται το 85% των εξαρτημένων ατόμων, εκεί «δεν υφίσταται θέμα λίστας αναμονής».
Την χρησιμότητα των σχολικών προγραμμάτων που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης Ν. Κοζάνης “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Νίκος Τσακμάκης, σχολιάζοντας ταυτόχρονα την υποχρηματοδότηση των δομών ψυχικής στήριξης του πληθυσμού και τις περικοπές του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ. Έκανε παράλληλα αναφορά σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία, λέγοντας ότι μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι παρατηρείται στα μεγάλα αστικά κέντρα σταθεροποίηση των κρουσμάτων χρήσης ουσιών στους νέους, καθώς και κάποια μείωση χρήσης «ουσιών που σκοτώνουν», όπως η ηρωίνη, πράγμα που δείχνει ότι «αρχίζει και αλλάζει η κουλτούρα των χρηστών».
Εξέφρασε όμως φόβους ότι με την γενικότερη οικονομική κρίση θα επιδεινωθεί το πρόβλημα της χρήσης, καθώς σε τέτοιες περιόδους εντείνεται το αίσθημα αγωνίας και ανασφάλειας ιδιαίτερα στους νέους.
Η Ψυχολόγος της μονάδας «18 ΑΝΩ» Μαριάνθη Καλατζή ανέφερε ότι παρατηρείται η ανάγκη των ίδιων των εξαρτημένων για απεξάρτηση, αφού οι ίδιοι οι εξαρτημένοι οδηγούνται σε στεγνά προγράμματα. Σχολίασε όμως ότι χρειάζεται να γίνουν πράγματα για να βελτιωθούν οι κοινωνικές και οικογενειακές συνθήκες που δημιουργούν τις αιτίες που σπρώχνουν νέα παιδιά στο λαβύρινθο της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, καθώς το έλλειμμα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι είναι από τους κυριότερους λόγους που σπρώχνουν στη χρήση.
Στις δράσεις του συλλόγου αναφορικά με τη διεκδίκηση δημιουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού στην Πτολεμαΐδα αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Ενάντια στις Εξαρτήσεις Ειρήνη Αθανασιάδου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε οικογένεια και κάλεσε τους πολίτες να υπογράψουν το υπόμνημα του συλλόγου για υποστηριχθεί στο Υπουργείο Υγείας η διεκδίκηση συμβουλευτικού σταθμού και μονάδας απεξάρτησης στην περιφέρειά μας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ