«Συμβολική» και με «πολλαπλά οφέλη» χαρακτήρισαν την υπογραφή ο Γ. Σόκουτης και ο πρόεδρος του ΚΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Εγκρίθηκε προχτές από το περιφερειακό συμβούλιο η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στο ΤΕΙ και στο Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας του ιδρύματος, με αντικείμενο την προετοιμασία ορισμένων έργων που θα ενταχθούν στο 4ο ΚΠΣ.
Ειδικότερα, πρόκειται για δύο υποέργα: το ένα αφορά τη μέτρηση αιρούμενων ολικών και εισπνεύσιμων σωματιδίων και την επικινδυνότητά τους. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, είπε ότι ήδη υπάρχει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Κοζάνης και ΤΕΙ για την πόλη της Κοζάνης, ενώ για ο υπόλοιπος νομός θα καλυφθεί μέσω της παρούσας σύμβασης.
Το δεύτερο υποέργο αφορά όλα τα δημόσια κτίρια που ανήκουν στην Π.Ε. Κοζάνης, τα οποία θα θωρακιστούν ενεργειακά. Θα συνταχθούν μελέτες για εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα κτήρια, αλλά πέραν των μελετών σε 2 – 4 απ’ αυτά τα κτίρια θα γίνει εφαρμογή και υλοποίηση.
Επιπλέον, μέσα από την προαναφερόμενη προγραμματική σύμβαση, εκφράζεται η βούληση της Περιφέρειας, «για τη στήριξη των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της περιοχής και του ΤΕΙ εν προκειμένω, γι’ αυτό και αναθέτουμε στο ΤΕΙ αυτό το έργο, ώστε να δείξουμε την επιστημονική του επάρκεια, να στηρίξουμε το ερευνητικό του έργο και να δώσουμε τη δυνατότητα να απασχοληθούν και φοιτητές, κάνοντας μεταπτυχιακά και διδακτορικά, καθώς και νέοι επιστήμονες της περιοχής.
Σε μια εποχή που δεν είναι πλήρως διασφαλισμένη η διατήρηση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εμείς και μ’ αυτόν τον τρόπο δηλώνουμε την στήριξή μας στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ για να παραμείνουν αυτοδύναμα».
Ο διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία της προγραμματικής σύμβασης, υπογραμμίζοντας πως η ανάθεση του έργου – και κάθε έργου – στο ΤΕΙ έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Επίσης, ενισχύεται η εκπαιδευτική διαδικασία στο ΤΕΙ, αφού βελτιώνονται οι υποδομές ή ενισχύονται οι λειτουργικές δαπάνες στο ίδρυμα, ενώ παράλληλα ασχολούνται οι φοιτητές και αποκτούν εμπειρία.
Ως προς την ουσία του έργου και των δύο υποέργων, ο πρόεδρος του ΚΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, είπε ότι το ένα αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια της Π.Ε. Κοζάνης. Το ΤΕΙ έχει την τεχνογνωσία, ώστε με συγκεκριμένες μετρήσεις και όχι με νόρμες από τη βιβλιογραφία, να αποτυπώσει ακριβώς τις ενεργειακές απώλειες των κτιρίων, να προτείνει παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση πόρων από τη σπατάλη ενέργειας.
Το δεύτερο υποέργο αφορά τη διερεύνηση επικινδυνότητας αιωρούμενων σωματιδίων στην Π.Ε. Κοζάνης, κάτι ανάλογο που έγινε με το δήμο Κοζάνης και έχει καταδείξει κάποια επίπεδα σε κάδμιο και αρσενικό.
Θα δούμε σε επιλεγμένες περιοχές, εγκαθιστώντας δειγματολήπτες μέσα στο λεκανοπέδιο και ειδικότερα στην πόλη της Πτολεμαΐδας και παράλληλα σε μια περιοχή κοντά στα Σέρβια, ώστε να αποτιμήσουμε μετά από έναν χρόνο την επικινδυνότητα των αιρούμενων σωματιδίων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ