Τα απολιθώματα του γίγαντα μαστόδοντα της Μηλιάς (μοναδικός σε μέγεθος παγκοσμίως) αποδεικνύουν ότι η περιοχή των Γρεβενών ήταν μια πυκνή σε βλάστηση ζούγκλα με άφθονα νερά, ο τελευταίος παράδεισος των 3.000.000 ετών, όπου ζούσαν πολλά ζώα που σήμερα ζουν στην Αφρική και στην Ασία (ρινόκεροι, αιλουροειδή κ.λπ). Ο μαστόδοντας είχε ύψος 3,5 μέτρα μήκος 8,5 μ. μήκος, ενώ ο χαυλιόδοντας ήταν 5,02 μήκος.
Eλπίζουμε η βράβευση να αποβεί προς όφελος της Παλαιοντολογίας που είναι υποβαθμισμένη στην Ελλάδα».
Ο Δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης απέστειλε επιστολή ευχαριστίας στον Πρόεδρο και την Γενική Γραμματέα των Βραβείων, μετά την ανακοίνωση βράβευσης Τσουκαλά – Mol, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει «Η βράβευση των δύο Επιστημονικών Συνεργατών μας, αποτελεί τιμή για το Δήμο Γρεβενών, αλλά και μία ακόμη διεθνή αναγνώριση μετά το Βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες, του Παλαιοντολογικού θησαυρού της Γής των Γρεβενών. Δύο σημαντικές διεθνείς αναγνωρίσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην προσπάθεια που κάνουμε για την ίδρυση του Κέντρου Παλαιοντολογίας στη Μηλιά Γρεβενών».
Η Ευαγγελία Τσουκαλά, Γεωλόγος – Βιολόγος, Δρ. Παλαιοντολογίας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει σπουδαίο διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο.
Έχει επιβλέψει τις αναπαραστάσεις πολλών ζώων και πολλών σκελετών από μαμούθ. Είναι σε εξέλιξη το μουσείο του πάγου που ιδρύει στη Σιβηρία.