Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο του Δήμου Εορδαίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας δεκάδες πολίτες της Πτολεμαΐδας, με αφορμή το νέο κρούσμα θανάτωσης 19 συνολικά αδέσποτων σκύλων με φόλες στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας που συνεδρίαζε την ώρα εκείνη.
Εκπρόσωπος των διαμαρτυρομένων επέδωσε έγγραφη διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιο Καμπούρη, με αίτημα να καταδικάσει η δήμαρχος και το Δ.Σ. τα απάνθρωπα φαινόμενα θανάτωσης αδέσποτων ζώων, καθώς αφ’ ενός έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αφ’ ετέρου εκθέτουν την Πτολεμαΐδα όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ζωοφιλικού Σωματείου Πτολεμαΐδας Βαγγέλης Τσαούσογλου ζήτησε να έρθει το θέμα των αδέσποτων θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο για να παρουσιαστεί και η πολιτική του δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων στο Δήμο Εορδαίας.
Πολίτες και ζωόφιλοι επιτέθηκαν μάλιστα φραστικά στον αντιδήμαρχο Απόστολο Καλαϊτζόπουλο, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του ότι θα καταγγέλλει στην αστυνομία περιπτώσεις ζωόφιλων που ρίχνουν αποφάγια για τα αδέσποτα σε πάρκα και σε παιδικές χαρές που παίζουν παιδιά, τονίζοντάς του ότι ο νόμος δεν απαγορεύει να ταΐζει κάποιος τα αδέσποτα.
Επισήμαναν ακόμη ότι ο δήμος έχει αφήσει στην τύχη του το κυνοκομείο στο οποίο διαβιούν πάνω από 200 αδέσποτοι σκύλοι και το οποίο λειτουργεί χάρη και μόνο στους εθελοντές- μέλη του Φιλοζωικού σωματείου, χωρίς καν να έχει φροντίσει να διασφαλίσει επάρκεια νερού για το πλύσιμο των κλουβιών, καθώς αν και υπάρχει γεώτρηση στο κυνοκομείο δεν λειτουργεί επειδή ο δήμος δεν διαθέτει τα χρήματα για τη σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος.
Τους ισχυρισμούς αυτούς απέκρουσε η δήμαρχος, Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία δήλωσε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι η μόνη που έχει προβεί σε δεκάδες στειρώσεις αδέσποτων και διαθέτει 25.000 ετησίως για την τροφή όσων διαβιούν στο κυνοκομείο.
Αίσθηση ωστόσο προξένησε στους διαμαρτυρόμενους πολίτες η δήλωση της δημάρχου ότι ο δήμος όχι μόνο ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα αλλά εξετάζει και τη δυνατότητα κατασκευής νέου- μεγαλύτερου κυνοκομείου (εννοώντας προφανώς επέκταση του υπάρχοντος), διότι η νέα νομοθεσία για τα αδέσποτα δεν επιτρέπει τον εγκλεισμό των αδέσποτων ζώων, αλλά υποχρεώνει την τοπική αυτοδιοίκηση να παρέχει περίθαλψη στα αδέσποτα, να προβαίνει στον εμβολιασμό και στη στείρωσή τους και στη συνέχεια να τα επιστρέφει στο φυσικό τους περιβάλλον. Μιλά με σαφήνεια για «Μετάθεση του θέματος των αδέσποτων στους Δήμους, οι οποίοι ορίζονται υπεύθυνοι για την προστασία τους και για την εφαρμογή των προγραμμάτων στείρωσης, για τον περιορισμό του αριθμού τους.»
Απαιτούμε τον σεβασμό και την φροντίδα
για τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας
Την απαίτηση για σεβασμό και φροντίδα για τα αδέσποτα τονίζουν οι Πολίτες του Δήμου Εορδαίας στο έγγραφο που επέδωσαν στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:
«Η πρόσφατη μαζική δηλητηρίαση άνω των 15 σκύλων στην πόλη μας, αλλά και αυτών που θανατώθηκαν μαζικά πρόσφατα στο χωριό ΑΡΔΑΣΣΑ ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, ένα έργο σε επανάληψη, που το έχουμε δει πολλές φορές. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά οι δράστες τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων θα παραμείνουν στο σκοτάδι, αφού οι Αρμόδιες Αρχές δεν έκαναν καμιά σοβαρή προσπάθεια να τους εντοπίσουν, ενώ ο Δήμος τήρησε σιγή ιχθύος, δεν έκανε απολύτως τίποτα, ακόμα και για τον δημοτικό υπάλληλο που πέταξε τα πτώματα των δηλητηριασμένων ζώων σαν να ήταν σκουπίδια δεν υπήρξε καμία συνέπεια. Μπουχτίσαμε από μεγαλοστομίες, υποσχέσεις και φανφαρονισμούς, πέστε μας τι έχει κάνει ο Δήμος τόσα χρόνια για να σταματήσει τα συνεχή αυτά εγκλήματα;
Ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ
Μέσα σε λίγες μόνο μέρες χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού, έστρεψαν τα βλέμματά τους επάνω μας, τονίζοντας την αγανάκτησή τους, διαμαρτυρόμενοι για τα φρικτά εγκλήματα σε βάρος αθώων ψυχών. Για άλλη μια φορά η πόλη μας σχολιάστηκε αρνητικά από την κοινή γνώμη, αλλά προφανώς το γεγονός αυτό ουδόλως προβλημάτισε τη δημοτική Αρχή. Περιμένουμε σήμερα να γίνει μια σοβαρή συζήτηση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, ότι ο Δήμος θα αναλάβει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, περιμένουμε κάποιες αυστηρές συστάσεις προς υπηρεσίες του Δήμου, που πολλοί πολίτες θεωρούν (αδίκως ή άδικα) ότι υποθάλπουν τέτοιες συμπεριφορές, περιμένουμε κάποια εντολή προς την υπηρεσία καθαριότητας, τα πτώματα των φολιασμένων ζώων να μην πετιούνται αθόρυβα σε χωματερές, ρεματιές και λαγκάδια, αλλά θα οδηγούνται σε κτηνίατρο για έκδοση πιστοποιητικού θανάτου και μετά θα τυγχάνουν υγειονομικής ταφής, περιμένουμε ότι ο Δήμος θα καλεί την αστυνομία σε κάθε περιστατικό. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι σε αυτή την χώρα. Έτσι κ. Δήμαρχε ενεργεί μια οργανωμένη και πολιτισμένη Πολιτεία, έτσι ενεργεί κάποιος που εννοεί αυτά που λέει και που πραγματικά θέλει να αντιμετωπίσει τέτοια ειδεχθή φαινόμενα. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι εσείς είστε που έχετε νομική υποχρέωση να προστατέψετε τα πλάσματα αυτά, εσείς οφείλετε να διαχειριστείτε τα αδέσποτα με νόμιμο και πολιτισμένο τρόπο. Αντί για εσάς όμως, οι εθελοντές – μέλη των φιλοζωικών σωματείων είναι αυτοί που πάντα επωμίζονται όλο το βάρος των αδέσποτων, εμείς είμαστε που τρέχουμε να τα σώσουμε και να τα περιθάλψουμε, χωρίς να έχουμε ούτε την υποδομή, ούτε την οικονομική δυνατότητα του Δήμου, τα δικά μας τηλέφωνα καλούν οι πολίτες για ανταπόκριση.
Δηλώνουμε ότι, παρά τις δυσκολίες, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κακοποίηση των ζώων στον Δήμο μας, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή τους και ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να τιμωρηθούν οι ασυνείδητοι εγκληματίες. Τα μάτια μας θα είναι επάνω τους. Ενημερώνουμε ότι τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων τιμωρούνται αυστηρά με ποινή φυλάκισης 1 έως 5 χρόνια ΚΑΙ με χρηματική ποινή 5.000 έως 15.000 ευρώ ΚΑΙ με διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε κακοποιημένο ζώο. Ας το λάβουν σοβαρά αυτό υπ’ όψιν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί, αυτά τα αρρωστημένα μυαλά, όλοι αυτοί που εκτονώνουν την ψυχοπάθειά τους πάνω σε αδύναμα πλάσματα. Όσο πιο αδύναμο είναι ένα μέλος της κοινωνίας, τόσο μεγαλύτερη η ηθική υποχρέωση να το προστατέψουμε.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ