Καθολικό όχι στην κατάτμηση της ΔΕΗ και τη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ” στην οποία θα ενταχθούν οι προς πώληση μονάδες και λιγνιτικά κοιτάσματα της ΔΕΗ σε ιδιώτες, είπε και το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας, το οποίο εξουσιοδότησε τη Δήμαρχο, Παρασκευή Βρυζίδου, για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ενεργειακούς δήμους, τα συνδικάτα και τους φορείς της περιοχής.
Ειδική αναφορά στις επιπτώσεις που θα έχει η διάλυση της ΔΕΗ και η πώληση της “μικρής ΔΕΗ” σε ιδιώτες- στην οποία εντάσσονται μονάδες και λιγνιτωρυχεία της περιοχής μας, έκανε στην εισήγησή της η Δήμαρχος. Τόνισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της και επισήμανε ότι με τη διάλυση της ΔΕΗ μένουν μετέωρες δεσμεύσεις της ΔΕΗ απέναντι στην τοπική κοινωνία που θυσιάστηκε, χωρίς ανάλογες παροχές, για την προσφορά της στην εθνική οικονομία. Μένουν, πρόσθεσε, ανοιχτά ζητήματα όπως η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, των προσλήψεων, τα θέματα τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης, της απόδοσης των εξαντλημένων εδαφών στην περιοχή. «Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι επιζήμια για τον τόπο, για τους δήμους που χρειάζονται τον τοπικό πόρο για να κάνουν έργα, τους πολίτες της περιοχής και γενικότερα για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βρυζίδου.
Την έντονη αντίδραση της παράταξής του στις εξελίξεις που δρομολογεί η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ εξέφρασε κι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Κωτσίδης, καθώς όπως τόνισε, διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα του τόπου μας εάν περάσει το σχέδιο για διάλυση της ΔΕΗ και πώλησης μονάδων της σε ιδιώτες.
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην πώληση της ΔΕΗ απηύθυνε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Βασιλική Στεργίου, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ και γενικά η ενέργεια, η Υγεία και η Παιδεία είναι κοινωνικά αγαθά και δεν πρέπει να αποσκοπούν στο κέρδος των ιδιωτών αλλά να είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους.
Δεν πρέπει να εφησυχάζει η Εορδαία γιατί στη “μικρή ΔΕΗ” δεν εντάσσονται μονάχα μονάδες και λιγνιτικά κοιτάσματα της Φλώρινας αλλά και του πρώην Δήμου Βερμίου, τόνισε ο αντιδήμαρχος και πρώην δήμαρχος Βερμίου, Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, λέγοντας ότι το σχέδιο προβλέπει και την πώληση του ορυχείου των Κομνηνών σε ιδιώτες.
Στη μεγάλη αξία των λιγνιτικών κοιτασμάτων που προορίζονται προς πώληση και ανέρχονται σε 300 δις ευρώ, αναφέρθηκε ο δ.σ. της αντιπολίτευσης Κώστας Ανδρεάδης. Σημείωσε μάλιστα ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται στη ΔΕΗ θέτουν σε κίνδυνο την ανέγερση της νέα μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Ανέφερε πως δεν θα μείνει παραγωγή στην περιοχή, , καθώς ξεκινά σε λίγο το σταδιακό κλείσιμο παλαιών μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή και δεν θα υπάρχει τίποτε, εκτός από μια μονάδα του Αγίου Δημητρίου και τη νέα μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”, «αν και δεν τη “βλέπω” να γίνεται γιατί σχετίζεται με την πώληση που έχει δρομολογηθεί.»
«Να καλέσουμε σε πανστρατιά τον κόσμο, διότι η εάν περάσει το σχέδιο αυτό η επόμενη μέρα θα είναι τραγική για την περιοχή», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Στέφανος Μπίγγας.
«Ένας δρόμος, μένει του αγώνα», υπογράμμισε ο δ.σ. Δημήτρης Τραχανάς, ο οποίος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «πρώτα χτύπησαν το συνδικάτο, την ομοσπονδία (ΓΕΝΟΠ) για να μπορέσουν να διαλύσουν τη ΔΕΗ».
Ένταση απειλήθηκε προς στιγμήν όταν έγινε παρέμβαση συνδικαλιστικών στελεχών του Σωματείου «Σπάρτακος», τα οποία εγκάλεσαν το Δ.Σ. Εορδαίας γιατί δεν ενέκρινε συγκεκριμένο πλαίσιο κινητοποιήσεων, ενώ εξέφρασαν και την αντίδρασή τους για τις αναφορές δημοτικών συμβούλων για τις ευθύνες των συνδικαλιστών της ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ) που ψήφισαν στη ΓΕΝΟΠ την απελευθέρωση της ΔΕΗ. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του αντιδημάρχου Απόστολου Καλαϊτζόπουλου, ότι «ήταν μεγάλο λάθος που δέχθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα να περάσει το 1999-2001 η μετοχοποίηση της ΔΕΗ», που ενόχλησε.
Η εισήγηση της δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης (παράταξη Κωτσίδη) ψήφισαν την εισήγηση της επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ενώ απείχε από την ψηφοφορία η ανεξάρτητη Ιωάννα Ανδρονικίδου.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ