Την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της κινητοποίησης της ΕΛΜΕ Εορδαίας ματαιώθηκε η ενημέρωση των διευθυντών της περιφέρειας μας για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων.
Ας σημειωθεί ότι από την περιφέρεια της Εορδαίας μόνο η διευθύντρια του πρώτου Λυκείου θέλησε να συμμετάσχει στην διαδικασία και μάλιστα δήλωσε στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ ότι είναι υπέρ της αυτοαξιολόγησησης των σχολείων.
Οι λοιποί διευθυντές δεν προσήλθαν στην ενημέρωση είτε γιατί συνειδητά είναι κατά της αυτοαξιολόγησης των σχολείων είτε γιατί θορυβήθηκαν από την πρόταση που διατυπώθηκε στην γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ σύμφωνα με την οποία όσοι θα συμμετείχαν στην διαδικασία της ενημέρωσης για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων θα αξιολογούνταν αρνητικά στις επόμενες κρίσεις διευθυντών από τους αιρετούς καθηγητές του ΠΥΣΔΕ.
Τα πράγματα είναι απλά όσον αφορά την αυτοαξιολόγηση των σχολείων αλλά ο φόβος και η πίεση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί τα περιπλέκει.
Η αυτοαξιολόγηση των σχολείων αποσκοπεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων αρχικά και των εκπαιδευτικών αργότερα. Το κάθε σχολείο θα πάρει την τιμή του, για να βγει στην αναζήτηση χορηγών που θα διαμορφώνουν ακόμη και το πρόγραμμα σπουδών. Ήδη σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έγινε προσπάθεια να εισέλθουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για ομαδική ασφάλιση των μαθητών.
Είναι γνωστό ότι μονιμότητα των δημοσιών υπαλλήλων προστατεύεται από το Σύνταγμα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να απολύσει δημόσιο υπάλληλο έστω και αν τον αξιολογήσει αρνητικά, ο μόνος τρόπος να απολυθεί ο δημόσιος υπάλληλος είναι να κλείσει οργανισμός ή να καταργηθεί η ειδικότητα όπως συνέβη με την ΕΡΤ, τους συναδέλφους των ΕΠΑΛ ,τα δημόσια νοσοκομεία κ.λ.π
Αυτό θα συμβεί λοιπόν και με την αυτόαξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Αφού δεν μπορεί να απολύσει τον καθηγητή, έστω και με αρνητική αξιολόγηση, αξιολογεί και κλείνει το σχολείο.
Μόνο έτσι μπορεί μετά να απολύσει και τους καθηγητές του, ώστε να επαναπροσλάβει , όσους θέλει και για όσο θέλει, με τα μισά λεφτά και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Μετά την ματαίωση της ενημέρωσης των διευθυντών οι σχολικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να ενημερώσουν τους συλλόγους καθηγητών υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή μας στην αυτοαξιολόγηση είναι υποχρεωτική.
Αλλά αν με βάση την εγκύκλιο η αυτοαξιολόγηση είναι υποχρεωτική για ποιο λόγω να συγκροτηθεί ο σύλλογος των καθηγητών, . Μας ρώτησε κανείς για το ωράριο; όχι. Όταν μας επιβάλανε το αυξημένο ωράριο συγκροτήθηκε ο σύλλογος;
Η εγκύκλιος δεν λέει πουθενά ότι οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν !!!!!! Ήδη δεκάδες σχολεία δεν συμμετέχουν παρά την πίεση και τον φόβο που δέχτηκαν.
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι η αυτοαξιολόγηση “πραγματοποιείται από ομάδες εργασίας των εκπαιδευτικών με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων”. Πουθενά δεν ορίζεται ότι η συμμετοχή κάποιου συναδέλφου είναι υποχρεωτική σε αυτές, ούτε ορίζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκρότησή τους, αν η διοίκηση θέλει να υποχρεώσει κάποιον, οφείλει να επικαλεστεί συγκεκριμένες διατάξεις.
Σύμφωνα με τον Ν. 1566/85, άρ. 11 ο σύλλογος των καθηγητών
μπορεί να αποφασίσει το χωρισμό των μελών του σε τομείς γνώσεων, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της διδασκαλίας και της εφαρμογής των εκπαιδευτικών μεθόδων.
Οι ομάδες εργασίας σε άλλα θέματα, όπως η «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας κλπ, ευρίσκονται πέραν του Νόμου (πλαισίου), ενώ οι ΥΑ είναι κατώτερες των Νόμων, αλλά και των ΠΔ .Μπορεί όμως η Διοίκηση, Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης, ο Δ/ντής του σχολείου ή ακόμα και πλειοψηφικά ο Σύλλογος Διδασκόντων να υποχρεώσει συλλογικά ή ατομικά μέλη του να κάνουν πράγματα που δεν επιβάλλει ο Νόμος (πλαίσιο) χωρίς να κάνουν «παράβαση καθήκοντος»;
Η εγκύκλιος προσπαθεί να αποσπάσει από τους συλλόγους καθηγητών τη συναίνεση τους όσον αφορά ότι είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα των μαθητών και του σχολείου, άρα και για τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Ψάχνει να βρει αποδιοπομπαίους τράγους για την καθημερινή κατεδάφιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που ποτέ δεν ήταν δωρεάν και σε λιγο δεν θα είναι και δημόσια στους «ανάξιους», «ελλιπείς» και «ανεπαρκείς» εκπαιδευτικούς.
ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στεφανίδου Κυριακή
Γραμματέας ΕΛΜΕ Εορδαίας