Στο σημείο μηδέν παραμένει το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος αποφάσισαν χθες να συνεχίσουν την απεργία τους έως και τη Δευτέρα, για 14η εβδομάδα.
Οι υπάλληλοι απέρριψαν χθες την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις «οδούς επιστροφής στο ΑΕΙ» όσων αποχωρήσουν με διαθεσιμότητα, όμως σαφώς σημαντική είναι η ομάδα εκείνων των διοικητικών που θέλουν να ανοίξει το ίδρυμα για να γίνει διάλογος επί της πρότασης.
Παράλληλα, στο ΕΚΠΑ καταγράφεται βαθιά ρήξη μεταξύ των θεσμικών οργάνων και του προσωπικού, η οποία θα οξύνει τα προβλήματα από την παραλυσία που προκαλεί η απώλεια σχεδόν (έως τώρα) 4 μηνών ακαδημαϊκού χρόνου. Μετά την κόντρα που είχε ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης με τα μέλη του Συμβουλίου (τους χαρακτήρισε «5η Φάλαγγα του κ. Αρβανιτόπουλου»), χθες η απεργιακή επιτροπή κατηγόρησε τα μέλη του Συμβουλίου ότι συμπεριφέρονται όπως ο Γιόζεφ Γκέμπελς και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Αντίθετα, στο ΕΜΠ η κατάσταση οδηγείται προς εκτόνωση, καθώς η απεργία των διοικητικών λήγει σήμερα και από τη Δευτέρα αρχίζουν μαθήματα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι απεδέχθησαν την πρόταση διαλόγου του υπουργείου και, παρότι κάποιοι εκ αυτών θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, όλοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους αναμένοντας τα αποτελέσματα του διαλόγου επί της πρότασης του υπουργείου.
Ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου ισχύει και για τα οκτώ πανεπιστήμια στα οποία πρόκειται να εφαρμοστεί το καθεστώς διαθεσιμότητας. Η πρόταση που παρουσιάστηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση των διοικητικών του ΕΚΠΑ, είναι η ακόλουθη:
• Συνολικά 1.165 διοικητικοί υπάλληλοι από οκτώ ΑΕΙ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
• Εως τις 15 Δεκεμβρίου η Διεύθυνση Διοικητικού κάθε ΑΕΙ θα πρέπει να αποστείλει στο υπ. Παιδείας τα στοιχεία όλων των διοικητικών υπαλλήλων (και αυτών που δεν απεγράφησαν), ώστε το αρμόδιο τριμελές συμβούλιο με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ να κάνει εξαρχής μοριοδότηση για να εκδοθούν οι τελικές πίνακες. Αυτό αποφασίστηκε, διότι διαπιστώθηκαν λάθη και ψευδή στοιχεία στις δηλώσεις πολλών εκ των διοικητικών που απεγράφησαν.
• Οι φάκελοι των υπαλλήλων θα εξεταστούν τάχιστα και έως τις 20 Δεκεμβρίου θα αλλάξει η διαπιστωτική πράξη με τα ονόματα όσων θα τεθούν οριστικά σε διαθεσιμότητα.
• Οι διαθέσιμοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, αναμένοντας την επανατοποθέτηση.
• Εντός διμήνου, τα οκτώ ΑΕΙ θα συστήσουν Οργανισμό Λειτουργίας, στον οποίο θα περιγράφεται πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι χρειάζονται ανά κλάδο. Οπου διαπιστωθούν ελλείμματα, θα καλυφθούν από διαθεσίμους.
• Μέσω του Οργανισμού θα δημιουργηθούν θέσεις εργαστηριακού προσωπικού (ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ), τις οποίες θα καλύψουν σημερινοί διοικητικοί υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα με διδακτορικό τίτλο. Οι θέσεις που θα αφήσουν κενές όσοι καταλάβουν θέσεις εργαστηριακού προσωπικού, θα καλυφθούν από διαθεσίμους.
• Παράλληλα, υπάρχουν 650 κενές θέσεις διοικητικού προσωπικού στα υπόλοιπα ΑΕΙ/ΤΕΙ, που θα καλυφθούν από τους 1.160.
Στη συνέλευση των διοικητικών του ΕΚΠΑ μετά την παρουσίαση της πρότασης του υπουργείου τον λόγο έλαβε το μέλος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού και προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ Ζαχαρίας Τριγάζης. Με θριαμβικό τόνο απέρριψε την πρόταση, συνεχίζοντας μια διελκυστίνδα με το υπουργείο, που μόνο το ΕΚΠΑ δεν ευνοεί.