Η ηπειρωτική ευεργεσία βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Εορδαίας, στο παλαιοντολογικό – ιστορικό μουσείο Πτολεμαΐδας, στα πλαίσια της οποίας έγινε και η παρουσίαση του DVD με τους εθνικούς ευεργέτες καταγόμενους από την Ήπειρο.
«Πρόκειται για μία αξιόλογη προσπάθεια, που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης. Και το DVD αυτό αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για τους νεώτερους» επεσήμανε η Πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Χριστίνα Κόνιαρη, ευχαριστώντας τον Δήμο Εορδαίας για την παραχώρηση της αίθουσας του μουσείου.
«Το μουσείο μας είναι ανοιχτό σε διάφορες εκδηλώσεις και όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενήσαμε πολλές δράσεις συλλόγων της ευρύτερης περιοχής» διευκρίνισε η Πρόεδρος του Ν.Π. ΚΟΙΠΠΑΠ του Δήμου Εορδαίας Θεοπίστη Κρυσταλλίδου, συγχαίροντας το Σύλλογο Ηπειρωτών που εμπλουτίζει το έργο του με νέες πρωτοβουλίες.
Το μέλος του διοργανωτή συλλόγου Κυριακή Τσόγκα, παρουσίασε με τον καλύτερο τρόπο τη δράση και το έργο των Ηπειρωτών ευεργετών τονίζοντας τα εξής:
«Όσο ξερό και άγονο είναι το έδαφος της Ηπείρου τόσο πλούσιο φύτρωσε και ευτυχώς εξακολουθεί να φυτρώνει το δέντρο της ευεργεσίας. Δεν είναι τυχαία η έκφραση που αναφέρεται για την Ήπειρο ότι είναι “πρώτη στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα”. Μέσα από την προβολή του βίντεο για τους ευεργέτες οι οποίοι κατάγονται από την Ήπειρο θα παρατηρήσετε από την μία τον μεγάλο αριθμό των ευεργετών καθώς και ότι τα κληροδοτήματα δεν περιορίζονται στην περιοχή της Ηπείρου αλλά εκτείνονται σε όλη την Ελλάδα γεγονός που δείχνει τόσο το αίσθημα της φιλοπατρίας όσο και την απουσία τοπικιστικών διαθέσεων. Επίσης, θα διακρίνετε ότι πλήθος κτιρίων που στεγάζουν σήμερα διακεκριμένες σχολές, νοσοκομεία και ιδρύματα αποτελούν προϊόντα της ευεργεσίας τα οποία παρά το πέρασμα τόσων χρόνων διατηρούν ακέραιο το κύρος και την πορεία τους. Αναμφισβήτητα οι Ηπειρώτες είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του έθνους. Οι πλούσιες δωρεές τους υπήρξαν καταλυτικές για τη μόρφωση, τον πολιτισμό, την διαπαιδαγώγηση, την απελευθέρωση της Ελλάδας και την κοινωνικοοικονομική της ανόρθωση.
Ειδικά στην δύσκολή εποχή της Τουρκοκρατίας, η ηπειρωτική ευεργεσία αποτέλεσε φάρο ελπίδας και αισιοδοξίας. Η προσφορά τους συντέλεσε στην επιβίωση του Γένους και στην διάσωση των γραμμάτων.
Αρετές όπως η επιμονή, η εργατικότητα, η ευφυΐα ήταν μερικά από τα γνωρίσματα που έκαναν να ξεχωρίσουν και να διαπρέψουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αυτοί οι άνθρωποι. Η οικονομική ευημερία των Ηπειρωτών σαφώς κατά τον 18ο αλλά και τον 19ο αιώνα ήταν βασικός παράγοντας που ευνόησε αυτές τις κινήσεις. Έφτιαξαν τα κληροδοτήματα και με τις διαθήκες όρισαν τους διαχειριστές αυτών των περιουσιών αλλά και τους σκοπούς, τους οποίους θα έπρεπε οι πόροι των κληροδοτημάτων να υπηρετήσουν. (π.χ. παιδεία, υγεία, αθλητισμός, πρόνοια). Δεν ήταν λίγοι όμως αυτοί που λόγω οικονομικής αδυναμίας και δυσμενών ιστορικών συνθηκών άφησαν την Ελλάδα και μεγαλούργησαν στο εξωτερικό φτιάχνοντας μεγάλες περιουσίες, μέρος από τις οποίες διέθεσαν αργότερα στο ελληνικό κράτος. Υψηλό το αίσθημα του χρέους και απέραντη η αγάπη προς την πατρίδα. Διατηρούσαν στενές οικονομικές και πνευματικές σχέσεις με την Ήπειρο και ιδιαίτερα τα Γιάννενα. Προσπάθησαν από τη μεριά τους να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους με την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών τους, με την ενίσχυση των φτωχών, με την ανέγερση και τον καλλωπισμό ναών, με τη σύσταση φιλανθρωπικών και κοινωνικών ιδρυμάτων. Επίσης, έδωσαν μεγάλη σημασία στη διάδοση της παιδείας στην Ελλάδα. Μεγάλες δωρεές συγκράτησαν για πολλά χρόνια φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ακόμα, οι δωρεές τους πέρα από την παιδεία απέβλεπαν στην προαγωγή της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Το σίγουρο είναι ότι οι εξέχουσες αυτές προσωπικότητες και λαμπρές παρουσίες συνέβαλαν με το συνεχόμενο και αμείωτο πάθος τους στην ανάπτυξη και στην πρόοδο. Οι Ηπειρώτες ευεργέτες κερδίζουν επάξια την αναγνώριση και τον σεβασμό για την ανυπολόγιστη προσφορά τους. Ελάχιστο χρέος μας η θύμηση και η αναφορά τους».
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης Κώστας Τσιάντας, ο οποίος αναφερόμενος στο σκοπό της δημιουργίας του βίντεο διευκρίνισε πως είναι η διάδοση του μηνύματος της ευεργεσίας και η απόδοση τιμής προς τους ευεργέτες, ενώ έκανε λόγο και για το πνεύμα της αποκεντρωμένης φιλοσοφίας των πολιτιστικών συλλόγων οι οποίοι παράγουν πολιτισμό μέσα από την συνεργασία.
Μιλώντας στον “Π” ο εμπνευστής της ιδέας και συντελεστής του DVD Δημήτρης Μαλάμης, που είναι Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης, τόνισε πως το ερέθισμα δόθηκε από τα παραδείγματα των παλαιών και μεγάλων ευεργετών σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το εάν μπορούμε στην εποχή μας να έχουμε νέους ευεργέτες, απάντησε πως: «Πιστεύω ότι έχουμε και σήμερα ευεργέτες, οι οποίοι όμως είναι αφανείς».
Στη διάρκεια της προβολής του βίντεο, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το βίο και το έργο των 18 σημαντικότερων Ηπειρωτών Ευεργετών που έζησαν τον 17ο και 18ο αιώνα.
Η μικρή δεξίωση από το σύλλογο με παραδοσιακά εδέσματα της Ηπείρου, “έγραφε” τον επίλογο της σεμνής εκδήλωσης.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ