Μεθοδικό διάβασμα σε όλα τα μαθητικά τους χρόνια, με έμφαση την τελευταία χρονιά και λογική χρήση του ελεύθερου χρόνου, ήταν τα εφόδια των αριστούχων της Εορδαίας οι οποίοι κατάφεραν όχι μόνο να εισαχθούν στις πανεπιστημιακές σχολές της προτίμησής τους αλλά να καταλάβουν και κορυφαία σειρά εισαγωγής.
Πρώτος των πρώτων ο Ελευθερίου Δημήτριος του Βασιλείου, απόφοιτος του 1ου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) Πτολεμαΐδας, ο οποίος με 19.896 μόρια δεν ήταν μόνο ο πρώτος των αριστούχων, αλλά εισήχθη πρώτος στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης που ήταν και η προτίμησή του. «Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και δικαιωμένος» λέει, αν και σημειώνει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη αυτή την επιτυχία «και συμπεριφέρομαι φυσιολογικά».
Η Ιατρική ήταν η επιλογή του, αν και του άρεσαν και κάποιες πολυτεχνικές σχολές, ωστόσο του αρέσουν τα μαθήματα της σχολής, όπως βιολογία και χημεία, αλλά και γιατί είναι ένα επάγγελμα που θα του επιτρέψει να προσφέρει στο συνάνθρωπο, χωρίς να κρύβει όμως ότι στην απόφασή του «μέτρησε» και η επαγγελματική αποκατάσταση. Φυσικά, διάβαζε από το γυμνάσιο και δεν άφηνε κενά σε κανένα μάθημα και φρόντιζε να έχει πάντα ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα.
Σημαντική πρωτιά σημείωσε ο αριστούχος απόφοιτος του Μουσικού Λυκείου Πτολεμαΐδας Κατσίνας Αλέξιος- Ιωάννης του Χρήστου, ο οποίος με 19.441 μόρια εισήχθη τρίτος στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Δηλώνει χαρούμενος γιατί μπήκε στη σχολή της επιλογής του, αφού, όπως λέει, τον συγκινούν τα καράβια, αλλά και γιατί εδώ και εδώ και δύο χρόνια που είχε κοιτάξει το μηχανογραφικό αυτή ήταν η σχολή που τον κέρδισε. Το εισιτήριο ήταν «το μεθοδικό και όχι υπερβολικό διάβασμα», αφού σαν μαθητής δεν στερήθηκε τίποτε, τα βόλευε όλα, σχολείο, χόμπι και έξοδο «γιατί υπήρχε πρόγραμμα».
Χαρούμενη και ικανοποιημένη για την εισαγωγή της, με καλή σειρά, στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, δηλώνει και η Χανταβαρίδου Σοφία του Νικολάου, η οποία είχε την υψηλότερη βαθμολογία στο 3ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας καθώς συγκέντρωσε 19.593 μόρια. «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι έπιασαν τόπο οι κόποι μου και έδωσα χαρά στην οικογένειά μου που έζησε το ίδιο άγχος», λέει.
Μεταξύ των πρώτων, 13ος εισήχθη στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης ο Κιζιρίδης Ιωάννης του Χαραλάμπους, ο οποίος είχε την υψηλότερη βαθμολογία στην κατεύθυνσή του (τεχνολογική) στο 2ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας με 19.508 μόρια, η επίδοση του οποίου έδωσε μεγάλη χαρά τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του και του επιτρέπει να ζήσει το όνειρό του, να γίνει μηχανικός.
Στη σχολή της προτίμησής του, με καλή σειρά επίσης στη 13η θέση, εισήχθη στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης ο Πασσιάς Βασίλειος του Δημητρίου, απόφοιτος του 1ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, ο οποίος είχε την υψηλότερη βαθμολογία στο σχολείο του -στην τεχνολογική κατεύθυνση, συγκεντρώνοντας 19.490 μόρια. Δηλώνει ικανοποιημένος αφού κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή και στην πόλη της επιλογής του, αλλά και γιατί «οι κόποι μου και το μεθοδικό διάβασμα έφεραν αποτέλεσμα», ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει ένα από μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς και τους καθηγητές του.
13η στην Οδοντιατρική Σχολή Αθήνας εισήλθε και η Μπουτάρη Χρυσή του Θεοδώρου, καθώς με 19.401 μόρια ήταν μεταξύ των αριστούχων αποφοίτων του 1ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας. «Ήταν αυτό που ήθελα και το πέτυχα, κάτι που μού έδωσε πολλή μεγάλη χαρά και ικανοποίηση», είπε η Χρυσή.
Την πρώτη της επιλογή που ήταν το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσ/νίκης πέτυχε, μεταξύ των πρώτων, και η απόφοιτη του 1ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας Πατσίκα Δέσποινα- Αναστασία του Ιωάννη, πρώτη με 19.305 μόρια στη θεωρητική κατεύθυνση του σχολείου της. Δηλώνει ευτυχής που οι κόποι της πήραν σάρκα και οστά και αποδίδει την επιτυχία της «στο διάβασμα με πρόγραμμα και το πείσμα» να πετύχει τους στόχους της.
Στην πρώτη και μοναδική επιλογή της, στη Νομική Θεσσαλονίκης, κατέφερε να εισαχθεί και η Ελένη Λωτίδου του Νικολάου, με καλή μάλιστα σειρά εισαγωγής, έχοντας προίκα 19.300 μόρια (ήρθε πρώτη σε βαθμολογία στη θεωρητική κατεύθυνση του 2ου ΓΕΛ). Δηλώνει «ικανοποιημένη και δικαιωμένη, γιατί όλα αυτά που ήθελα αρχίζουν να συμβαίνουν, και αυτά χάρη στη βοήθεια των γονιών και των καθηγητών μου που στάθηκαν δίπλα μου στην προσπάθεια αυτή που πήρε πολλά χρόνια».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ