Αρχική > Slider > Υπογράφτηκε Σύμφωνο Συνεργασίας για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων – Αποστολή εμπορικών ακολούθων 27 ξένων χωρών στη Δυτική Μακεδονία

Υπογράφτηκε Σύμφωνο Συνεργασίας για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων – Αποστολή εμπορικών ακολούθων 27 ξένων χωρών στη Δυτική Μακεδονία

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

-Κατ’ ιδίαν συναντήσεις τοπικών επιχειρηματιών με ξένους εμπορικούς ακολούθους και επισκέψεις της αποστολής σε επιχειρήσεις της περιοχής

Με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης η διπλωματική και επιχειρηματική επίσκεψη εκπροσώπων 27 χωρών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Synergassia”.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Εκθεσιακό Κέντρο, επιβεβαιώθηκε απ’ όλες τις πλευρές η βούληση για ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας, παρουσιάστηκε το οικονομικό, επενδυτικό, εξαγωγικό προφίλ της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν σημαντικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων και εκπροσώπων πρεσβειών.

Την επιχειρηματική επίσκεψη της πολυμελούς αντιπροσωπείας Οικονομικών & Εμπορικών Ακολούθων ξένων Πρεσβειών, από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου 2018 στη Δυτική Μακεδονία, διοργανώνουν ο Οργανισμός Enterprise Greece και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας   με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) Α.Ε. και των Επιμελητηρίων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, καθώς και με την υποστήριξη του Club Οικονομικών και Εμπορικών Διπλωματών.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν διπλωμάτες από τις παρακάτω 27 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κούβα, Κύπρος, Λετονία, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γραφείο Εκπροσώπησης της Ταϊπέι στην Αθήνα, Τυνησία, και Φινλανδία. Δεν συμμετείχαν τελικώς η Γερμανία και η Ιορδανία λόγω ασθενείας των μελών της αποστολής.

Κατά την ημερίδα έγινε προβολή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι μοναδικές της επενδυτικές ευκαιρίες και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τονώνοντας έτσι την εξωστρέφειά της και την αναπτυξιακή της πορεία. Στόχος του προγράμματος “Synergassia” είναι η προβολή της Ελλάδας, των Περιφερειών και των Δήμων της στην παγκόσμια αγορά, η προώθηση των τοπικών οικονομιών και των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων.

Την δραστηριότητα του Οργανισμού Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) παρουσίασε ο πρόεδρος Γρηγόρης Στεργιούλης, παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία, όπως:

-Για την προσέλκυση επενδύσεων: Διοργάνωσε 35 διεθνή επενδυτικά φόρουμ ήτοι 1 φόρουμ κάθε 10 ημέρες, συντόνισε 9 επίσημες κυβερνητικές αποστολές, πραγματοποιεί περισσότερες από συναντήσεις με επενδυτές κάθε χρόνο, εξέδωσε περισσότερες από 5.000 άδειες διαμονής σε εξαγωγείς από το 2013 έως τον Μάρτιο 2018, ενώ στο ενεργητικό του έχει 3 επενδύσεις Fast Track.

-Για την προώθηση εξαγωγών: Διοργανώνει 54 διεθνείς εκθέσεις ετησίως (1 κάθε εβδομάδα), άνω των 20 εκδηλώσεων κάθε χρόνο, συμμετοχή 1.000 ελληνικών επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις. Η αύξηση των εξαγωγών το 2017 έναντι του 2016 ανέρχεται στο 13,2%, ενώ το 2017 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 28,8 δισ. ευρώ.

«Η δημιουργία του Enterprise Greece συνάδει με τις σύγχρονες βέλτιστες διεθνείς πρακτικές με ορίζοντα τον ενιαίο, εξωστρεφή προσανατολισμό της χώρας, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του οργανισμού Γ. Στεργιούλης.

Ιδιαίτερα χρήσιμες αποδείχτηκαν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις τοπικών επιχειρηματιών με πρέσβεις και διπλωμάτες διαφόρων χωρών, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν ένα ανοιχτό παράθυρο για να προχωρήσει η οικονομική συνεργασία στην πράξη. Αποφασίστηκε μάλιστα να πυκνώσουν περαιτέρω οι επαφές και συναντήσεις. Επίσης, ενδιαφέρουσες χαρακτηρίστηκαν οι επισκέψεις της επιχειρηματικής και διπλωματικής αποστολής σε επιχειρήσεις των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, είναι προγραμματισμένες επισκέψεις σε επιχειρήσεις τροφίμων, μεταποίησης, γουνοποιίας, οινοποίησης, καθώς και σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το απόγευμα της Πέμπτης επισκέψεις σε επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης και την Παρασκευή σε Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά.

Η επίσκεψη της πολυμελούς επιχειρηματικής και διπλωματικής αποστολής ολοκληρώνεται το Σάββατο με επισκέψεις στα πολιτιστικά αξιοθέατα της Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας