Στην Πτολεμαΐδα βρίσκεται από το πρωί ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με κλιμάκιο του ΜέΡΑ25, έχοντας επαφές με τον εμπορικό σύλλογο Πτολεμαΐδας, στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου. Τον Γιάνη Βαρουφάκη συνοδεύουν η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, ο Εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης και στελέχη του κόμματος. Το πρόγραμμά του, περιλαμβάνει επίσης, επίσκεψη σε λιγνιτωρυχείο, συνάντηση με αγρότες στα μπλόκα της Καστοριάς, αλλά και Συνάντηση για Ενεργειακές Κοινότητες με Δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Κοζάνη.
Μετά το πέρας της συνάντησης στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας, Θεόδωρος Βυθούλκας, τόνισε πως το διοικητικό συμβούλιο είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 τα προβλήματα των εμπόρων και τα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι εμπειρία να μιλάς με τον κ. Βαρουφάκη. Ακούσαμε τις θέσεις του ΜέΡΑ25 και τις απόψεις που μας κατέθεσε και ευχόμαστε να μας επισκεφθούν και άλλοι κομματικοί σχηματισμοί, καθώς είναι ο πρώτος που συναντάω στην πόλη μας. Ευχόμαστε να μας βοηθήσατε όσο μπορείτε με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχετε».
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης, στις δηλώσεις του, σημείωσε πως η περιοχή σβήνει, δίνοντας βαρύτητα στη βαριά βιομηχανική ιστορία της περιοχής και κάνοντας αναφορά στο υδρογόνο: «Η Πτολεμαΐδα σβήνει και δεν υπάρχει πρόγραμμα για μετάβαση σε ένα άλλο βιομηχανικό μοντέλο, μακριά. Εμείς στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι μια πόλη σαν την Πτολεμαΐδα που έχει τις υποδομές για βαριά βιομηχανία για την ενέργεια, θα έπρεπε να γίνει το κέντρο του επόμενου λιγνίτη, που είναι το υδρογόνο. Όποια χώρα και πόλη καταφέρει να παράξει μεγάλες ποσότητες υδρογόνου και να εξασφαλίσει τη διανομή της στην περιοχή, θα έχει μέλλον για τα επόμενα 200 χρόνια. Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση θα ξεκινήσει από εκεί», σημείωσε.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχθεί η πόλη, ως «υποχρέωση», γιατί το ρεύμα ερχόταν από εδώ. Ζήτησε να ληφθούν μέτρα με τα εργαλεία της πανδημίας, ώστε να κρατηθούν τα μαγαζιά ανοιχτά, μέχρι να γίνει η μετάβαση. Αναφέρθηκε, εκ νέου, στην ανάγκη αποκατάστασης που πρέπει να γίνει στα εδάφη της ΔΕΗ, ώστε «ο τόπος να μην είναι δηλητηριασμένος για τα επόμενα 500 χρόνια». Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει εθνικό σχέδιο, λέγοντας πως δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της Πτολεμαΐδας αν δεν υπάρχει ένα εθνικό πράσινο βιομηχανικό σχέδιο, μέσα στο οποίο να ενταχθεί η μετάβαση στις ΑΠΕ.
Για τα αυξημένα κόστη ενέργειας, που οδηγούν σε «λουκέτα» σε μαγαζιά, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εργοστάσια, ο ίδιος είπε πως δεν έκλεισαν με την κρίση του ευρώ και κλείνουν τώρα, κάνοντας λόγο για «άλλοθι Μητσοτάκη», καταγγέλλοντας το «σκάνδαλο» ανόδου της τιμής της ενέργειας, υπέρογκα στη χώρα μας, επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό που ανέλυσε και μέσα στην αίθουσα, για το πώς λειτουργεί η αγορά ενέργειας, την πολιτική ενέργειας και το «σκάνδαλο» του χρηματιστηρίου ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς το «καφενείο». «Έχουμε κρίση, αλλά αντίθετα για τα μαγαζιά, τα οποία υποφέρουμε, οι 3-4 αυτοί ολιγάρχες, έχουν όλα και περισσότερα κέρδη. Όσο αυξάνεται το κόστος παραγωγής, εσάς σας χρεώνουν πολύ περισσότερα και αυτό πρέπει να καταργηθεί. Όχι επιδοτήσεις, αλλά να πέσουν οι τιμές του ρεύματος», σημείωσε, λέγοντας πως πρέπει να μπει «ταβάνι» στο ηλεκτρικό ρεύμα, καταγγέλλοντας «καρτέλ» στην ενέργεια και τα σούπερ μάρκετ.
«Βιομηχανία παραγωγής υδρογόνου, στην Πτολεμαΐδα»
Σε ερώτηση του «Π» για το πόσο «πίσω» μπορεί να πάει χρονικά η απολιγνιτοποίηση και υπό ποιες προϋποθέσεις, ο κ. Βαρουφάκης, απάντησε: «Το κέντρο των Αθηνών, όποιος και να είναι στην κυβέρνηση, βλέπει την Πτολεμαΐδα ως ένα πρόβλημα τύπου «άντε να τελειώνουμε με αυτό». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς λέμε, ότι για να επιβιώσει η πόλη, να μην χαθούν όλες οι υποδομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο, να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία νέων πηγών ΑΠΕ, να υπάρχει ένα πρόγραμμα μετάβασης, να πέσουν σοβαρά χρήματα. Εμείς το θέτουμε στο τραπέζι της συζήτησης: Βιομηχανία παραγωγής υδρογόνου, στην Πτολεμαΐδα, εδώ έχουμε τις υποδομές να το κάνουμε. Όσο πιο γρήγορα πέσουν τα χρήματα, τόσο καλύτερα. Φοβάμαι με την επέκταση της απολιγνιτοποίησης ότι απλά θα σας δώσουν άλλα -2-3-4 χρόνια και τον γκρεμό που τον αντιμετωπίζετε σήμερα θα τον αντιμετωπίσετε μετά. Είναι δίκοπο μαχαίρι η επέκταση της χρήσης του λιγνίτη».