Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ποντιακά > Βαλέριος Ασλανίδης, o πρώτος Έλληνας που έκανε το ρωσικό εμβόλιο: «Είμαι μια χαρά»

Βαλέριος Ασλανίδης, o πρώτος Έλληνας που έκανε το ρωσικό εμβόλιο: «Είμαι μια χαρά»

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ο Βαλέριος Ασλανίδης έγινε ο πρώτος Έλληνας που δοκίμασε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ανάπας αποκαλύπτει ότι ένας φίλος του τον προέτρεψε να κάνει το εμβόλιο, και αμέσως πήρε το πρώτο αεροπλάνο για τη Μόσχα.

«Μου έλεγξαν τα πάντα πριν από το εμβόλιο»
Ο 67χρονος Πόντιος ζει μόνιμα στην Ανάπα της Ρωσίας, όπου έχει και τον δικό του αμπελώνα με κρασί με την ονομασία «Παλαιός Έλλην».

«Έκανα το εμβόλιο στη Μόσχα πριν από τέσσερις μέρες. Με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος μου από την πάλη, ένας πρωταθλητής της Σοβιετικής Ένωσης, και μου είπε να το κάνω όποτε θέλω. Αμέσως έβγαλα αεροπορικά εισιτήρια για τη Μόσχα και πήγα στο κέντρο. Ήταν ένα υπέροχο κέντρο και μου έκαναν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Μου έκαναν έλεγχο παντού, μου κοίταξαν το αίμα, τα αντισώματα, έκανα τεστ για τον κορονοϊό, έλεγξαν τα πνευμόνια μου. Τα πάντα. Έπειτα από δύο ώρες, αφού είδαν ότι είμαι μια χαρά, μου έκαναν το εμβόλιο. Πήγαμε στο δωμάτιο που είχε πόρτα ασφαλείας και είχε ένα ψυγείο με θερμοκρασία στους -32 βαθμούς. Μου έδειξαν το εμβόλιο που ήταν παγωμένο και το έλιωσαν, γιατί πρέπει να είναι στους -18 για να γίνει. Και μου έκαναν το εμβόλιο. Μετά πήγα στον γιατρό για να κάτσω 30 λεπτά» αναφέρει αρχικά.

«Την 21η μέρα μετά το πρώτο εμβόλιο, κάνεις και το δεύτερο»
Ο Βαλέριος Ασλανίδης εξιστορεί όλη τη διαδικασία που ακολούθησε μετά το εμβόλιο και τι του συνέστησαν οι γιατροί να προσέχει, ώστε έπειτα από τρεις εβδομάδες να μπορέσει να κάνει και τη δεύτερη δόση.

«Με ρώτησε ο γιατρός πώς είμαι. Ήμουν μια χαρά και με έδιωξε. Μου είπε να του στέλνω συνέχεια μηνύματα πώς είμαι – αν έχω πυρετό, αν πονάει το χέρι μου, αν γενικά έχω κάτι. Κάθε μέρα έκανε θερμομέτρηση πέντ”-έξι φορές και δεν είχα απολύτως τίποτα. Ήμουν όπως ήμουν και πριν από το εμβόλιο. Τότε, μου είπε να ξαναπάω σε δύο εβδομάδες για να δουν πάλι τα αντισώματα από το πρώτο εμβόλιο. Αν είναι όλα καλά, τότε την 21η μέρα μετά το πρώτο εμβόλιο, κάνεις και το δεύτερο. Το πρώτο κρατάει τρεις με έξι μήνες, και το δεύτερο δύο χρόνια και παραπάνω. Το πρώτο είναι για το πώς αισθάνεσαι και μετά πας για το δεύτερο.

»Το εμβόλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες, γράφει πως το κάνουν όσοι είναι 60 ετών, και εγώ είμαι 67 αλλά δεν έχω τίποτα» τονίζει ο Πόντιος Ολυμπιονίκης του τζούντο.

«Δεν είναι εύκολο, όπως το εμβόλιο της γρίπης»
Ο άλλοτε παγκόσμιος πρωταθλητής στο ταπί, αφού ολοκλήρωσε την αθλητική καριέρα του, αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτό που αγαπούσε και δημιούργησε στο ποντιοχώρι Βίτιαζεβο της Ανάπας τον παραδοσιακό αμπελώνα του «Παλαιού Έλληνα», και μάλιστα είναι από τους πιο επιφανείς πολίτες. Αυτός ήταν και ένας λόγος που έκανε από τους πρώτους το εμβόλιο.


«Εκεί που έκανα εγώ το εμβόλιο το κάνουν υπουργοί, υφυπουργοί και οι φίλοι του Πούτιν. Όλοι οι δικοί του άνθρωποι. Μόνο 12.000 έχουν κάνει το εμβόλιο στη Ρωσία, σύμφωνα με τη στατιστική, και τον Νοέμβριο θα κάνουν περισσότεροι. Δεν είναι εύκολο, όπως το εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να σου κάνουν εξετάσεις. Αν έχεις προβλήματα καρδιάς, αν έχεις αντισώματα και άλλα, δεν μπορείς να κάνεις το εμβόλιο. Δεν είναι ακόμα ελεύθερο να το κάνεις. Πρέπει να έχεις φίλους. Οι συγγενείς του Πούτιν, οκτώ άτομα το έκαναν, και είναι όλοι μια χαρά. Δεν πλήρωσα τίποτα, το έκανα δωρεάν» επισημαίνει.

«Σκοτώνει τον κορονοϊό»
Αρκετοί άνθρωποι φοβούνται να πάρουν το ρίσκο και να κάνουν από τώρα το εμβόλιο, αλλά ο Βαλέριος Ασλανίδης δεν είναι από αυτούς:

«Δεν φοβήθηκα. Τι να φοβηθώ; Μετά τις 21 μέρες που θα περάσουν, θα δω πώς εξελίχθηκε και θα το προτείνω και σε άλλους.

»Τώρα είμαι μια χαρά, δεν πόνεσα καθόλου, δεν είχα πυρετό, τίποτα. Πριν από έναν μήνα έκανα και το εμβόλιο της γρίπης. Στη Ρωσία έχουν καινούργια τεχνολογία, σκοτώνει τον κορονοϊό το εμβόλιο, δεν τον αφήνει να μπει πιο βαθιά στο σώμα. Και όλοι οι φίλοι μου που το έκαναν είναι μια χαρά».

«Ο κορονοϊός δεν ήρθε για μερικούς μήνες, πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο»
Ο Βαλέριος Ασλανίδης είναι ένας πατριάρχης για τους Πόντιους της περιοχής. Κατάφερε να τους ενώσει, και συμβουλεύει άπαντες:

«Ο κορονοϊός δεν ήρθε για μερικούς μήνες, αλλά θα κρατήσει καιρό και πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο. Δεν γίνεται μόνο με μάσκες να ζούμε και να μην πηγαίνουμε στις δουλειές μας. Οι γιατροί μού είπαν τις πρώτες δύο βδομάδες να προσέξω λίγο για να μην αρρωστήσω. Μετά θα είμαι ελεύθερος, ούτε μάσκες ούτε τίποτα. Οι φίλοι μου που το έχουν κάνει δεν κυκλοφορούν με μάσκες. Σας το ξαναλέω, είμαι μια χαρά. Να προσέχετε, και πάντα με υγεία σε όλους» καταλήγει.

Γιώργος Βροντάκης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

«Δέβα χαθ κορωνοϊέ» -Στη Βέροια έφτιαξαν ποντιακό λεξικό 10.000 λημμάτων μέσα στην καραντίνα

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email «Δέβα χαθ κορωνοϊε», που σημαίνει «άντε εξαφανίσου κορωνοϊέ», είναι μία φράση της ποντιακής διαλέκτου, ...