Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Τον κώδωνα του κινδύνου για «λουκέτα» κρούουν οι επαγγελματίες της Εστίασης Εορδαίας -Ζητούν οικονομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις – Π. Κάλφας: «Όλο αυτό τον καιρό βάλαμε πλάτη»

Τον κώδωνα του κινδύνου για «λουκέτα» κρούουν οι επαγγελματίες της Εστίασης Εορδαίας -Ζητούν οικονομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις – Π. Κάλφας: «Όλο αυτό τον καιρό βάλαμε πλάτη»

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Δάλλας

Τον κώδωνα του κινδύνου για απολύσεις προσωπικού αλλά και κίνδυνο για λουκέτα κρούουν οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Εορδαίας, στη δεύτερη φάση του Lockdown που βιώνει ο νομός Κοζάνης, λόγω της πανδημίας.

Ο Σύλλογος Σύλλογος Εστίασης και Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Εορδαίας, με επιστολή του, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ, τονίζοντας πως η Εορδαία θα έπρεπε να βρίσκεται στο επίπεδο επικινδυνότητας 3, ενώ μάλιστα ζητούν συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν οικονομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις τους.

Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου και αντιδήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Κάλφας επεσήμανε ότι τα Lockdown θα έπρεπε να ήταν σε τοπικό επίπεδο, κατά τόπους και όπου εστιάζεται το πρόβλημα, και όχι σε επίπεδο νομού. «Εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε έτσι, αποφασίσαμε να ζητήσουμε κάποιες ελαφρύνσεις. Δεν γίνεται διαφορετικά. Το νέο Lockdown θα φέρει λουκέτα στην περιοχή. Αρκετές επιχειρήσεις στην εστίαση δεν ανοίγουν σε αυτή τη φάση και είναι σε αναστολή λειτουργίας», τόνισε, προσθέτοντας πως ο σύλλογος αριθμεί 48 καταστήματα ήδη τοπικά.

Τα εν λόγω μέτρα είναι απαραίτητα, τονίζει ο ίδιος, λέγοντας πως τα καταστήματα έβαλαν «πλάτη» στην πανδημία, συνέχισαν με το ίδιο προσωπικό, αλλά πλέον η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Επίσης, οι καταστηματάρχες εστίασης ζητούν εκτός από κυβερνητικά μέτρα και τη στήριξη της περιφέρειας, με την αύξηση της επιχορήγησης από την περιφέρεια, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Ζήτησε, δε, να συνυπολογιστεί στα κριτήρια και το γεγονός ότι ο νομός Κοζάνης έχει το πιο υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Ως Δ.Σ. του Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Εορδαίας

εκφράζουμε την δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση μας για την απόφαση αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων μας στον Δήμο Εορδαίας.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής μετά την οικονομική κρίση και τον αντικαπνιστικό νόμο του 2019 δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα. Η περιοχή της Εορδαίας θα έπρεπε να εξαιρεθεί από το δεύτερο αυτό άδικο lock down καθώς έχουν παρατηρηθεί ελάχιστα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο και σε σχέση βέβαια με το πρόβλημα στην πόλη της Κοζάνης. Θα έπρεπε τουλάχιστον η περιοχή της Εορδαίας βάση κοινής λογικής να παραμείνει σε επίπεδο ασφαλείας 3 ίσως και μικρότερο. Αυτή τη στιγμή όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ. Τα προβλήματα της Εστίασης έχουν φέρει σε απόγνωση και θυμό τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πια την απειλή του αφανισμού. Προσπαθήσαμε πολύ όλο το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν να τηρήσουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα άλλα και τις θέσεις εργασίας.

Μέσα από την δύσκολη θέση που μας φέρνει αυτό το δεύτερο άδικο τοπικό lock down ζητούμε :

1) Αύξηση του χρηματικού ποσού του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» και αλλαγή του τρόπου κατανομής του ανάλογα με τους εργαζόμενους της κάθε επιχείρησης για μια δίκαιη κατανομή των χρημάτων, όπως αντίστοιχα στο πρόγραμμα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης .

2) Απαλλαγή των επιχειρήσεων από οφειλές του έτους 2020 όπως Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, κ.α.

3) Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους οχτώ (8) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων

4) Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης λόγω απολιγνιτοποίησης.

5) Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και το 20% του μισθού τους,

προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, μέχρι να επέλθει η κανονικότητα.

6) Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και λόγω απολιγνιτοποίησης.

7) Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2021.

8) Να επιτραπεί η εκ περιτροπής απασχόληση (4ωρο) για τους ακόλουθους μήνες που θα εφαρμοστεί το μειωμένο ωράριο.

9) Να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα και μέχρι τώρα εξαιρούνται.

Σύλλογος Εστίασης και Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Εορδαίας» 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Δύο συλλήψεις στην Πτολεμαΐδα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Συνελήφθησαν χθες (18-09-2021) το βράδυ στην Πτολεμαΐδα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής ...