Το νέο βιβλίο του Κώστα Καπετανίδη, με τίτλο “Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη”, παρουσίασε ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, με την στήριξη του Σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Αμφιθέατρο του Συλλόγου , στην Πτολεμαΐδα.
Το νέο βιβλίο αποτελεί μία σημαντική συμβολή στην καταγραφή των ιστορικών γεγονότων της Γενοκτονίας, αφού αντλεί πηγές και πληροφορίες από το αρχείο του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, ο οποίος εκτελέστηκε στην Αμάσεια του Πόντου , στις 21 Σεπτεμβρίου 1921, μετά από απόφαση Κεμαλικού Δικαστηρίου.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Κώστας Καπετανίδης, συγγραφέας και απόγονος του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, ο Δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», Φόρης Πεταλίδης και ο Δημοσιογράφος-πολιτισμολόγος και Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, Αντώνης Μαυρίδης.
Ο Κώστας Καπετανίδης στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Πτολεμαΐδα και μια ευκαιρία να συνεχίσω τον αγώνα που έχω ξεκινήσεις εδώ και περίπου 10 χρόνια για να μάθει ο κόσμος και ειδικά ο Ποντιακός Κόσμος την ζωή και το έργο του αδερφού του πατέρα μου Δημοσιογράφου της Τραπεζούντας Νίκου Καπετανίδη που πολέμησε να μην υπάρχει λογοκρισία και εναντιώθηκε φανερά και πρώτος από όλους στην γενοκτονία των ποντίων που ήταν εκείνη την εποχή»
Ο Φόρης Πεταλίδης από την πλευρά του τόνισε « Ο Νίκος Καπετανίδης ήταν μια από τις μεγαλύτερες μορφές των Ελλήνων του Πόντου. Ο εθνομάρτυρας τόσο των Ελλήνων του πόντου όσο και της Ελληνικής Δημοσιογραφίας και όλου του ελληνισμού και στην χώρα μας δεν έχει αναδειχθεί καθόλου. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς γίνονται προσπάθειες και φέτος αυτό το μήνα οι Ενώσεις Συντακτών θα αφιερώσουν ένα ειδικό συνέδριο στη μνήμη του. Το βιβλίο του Κώστα Καπετανίδη είναι καρπός πολυετών ερευνών στο σώμα των εφημερίδων της εποχής την οποία εξέδιδε ο Νίκος Καπετανίδης μαζί με τον αδερφό του Κώστα. Ο εγγονός του αδερφού του μας προσφέρει όλες τις συγκρούσεις και αγωνίες του ελληνισμού του Ευξείνου πόντου και κυρίως της Τραπεζούντας και του Δυτικού Πόντου για την επιβίωση του. Ένα σχέδιο για την ανεξαρτησία του πόντου και όπως είπε στα δικαστήρια της Αμάσειας που τον καταδίκασε σε θάνατο ο Νίκος Καπετανίδης εγώ δεν ήθελα την ανεξαρτησία του Πόντου αλλά την ένωση με την Ελλάδα».
Τέλος ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Αντώνης Μαυρίδης ανέφερε « Είναι χαρά και τιμή ότι στην Πτολεμαΐδα που είναι πρωτοπόρα σε πολλά επίπεδα φέρνουμε ένα άνθρωπο το επίθετο του οποίου κοσμεί το ποντιακό και Ελληνικό στοιχείο και είναι αυτό του Καπετανίδη. Είναι ο απόγονος μιας εμβληματικής μορφής για το Πόντο και τον Ελληνισμό του Νίκου Καπετανίδη. Είναι ο Κώστας Καπετανίδης ο οποίος πλέον με τα αρχεία του Νίκου Καπετανίδη εγγράφει κάτι πολύ σημαντικό στον Ποντιακό χώρο και όχι μόνο για να αναδείξει μια μεγάλη μορφή το Νίκο Καπετανίδη ο οποίος μόλις στα 32 του βασανίστηκε και απαγχονίστηκε φωνάζοντας ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ. Ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα γιατί μίλησε και έφερε στο φως με την εφημερίδα «Εποχή» όλα τα στοιχεία που αφορούσαν τις εκδιώξεις και βασανιστήρια και τις θηριωδίες των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και έφερε και πολλά άλλα στοιχεί που μας βοηθούν στην διεθνοποίηση και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης -παρουσίασης του νέου βιβλίου, προβλήθηκε το βίντεο του τραγουδιού για το Νίκο Καπετανίδη, στο οποίο τραγουδούν ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Αλέξης Παρχαρίδης , σε σύνθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους του Γιώργου Γεωργιάδη, ενώ προβλήθηκε και το νέο επίσης τραγούδι «Καπετανίδη αετέ», με τον Αλέξη Παρχαρίδη στην ερμηνεία, τον Φάνη Κουρουκλίδη στη λύρα –μουσική και τον Βασίλη Μωυσιάδη στους στίχους.
Η 21η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί επίσημα ως Ημέρα Μνήμης αφιερωμένη στον δημοσιογράφο και εκδότη Νίκο Καπετανίδη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο μαχητικός δημοσιογράφος αγωνίστηκε με άλλους επιφανείς Πόντιους για να προστατέψει το Ελληνικό στοιχείο, αρνήθηκε να υποκύψει στη λογοκρισία και από τις στήλες της εφημερίδας του ¨ΕΠΟΧΗ¨ αποκάλυπτε τις διώξεις και θηριωδίες των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων. Συνελήφθη από τους νεότουρκους και απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 σε ηλικία μόλις 32 ετών στην Αμάσεια, για να γίνει σύμβολο της Ελευθερίας, της Ενότητας και της Αγωνιστικότητας των Ποντίων και του απανταχού Ελληνισμού.