Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Το απόγευμα οι αποφάσεις για πιθανό LOCKDONWN στην Καστοριά – Τι είπε ο Ν. Χαρδαλιάς βγαίνοντας από τη σύσκεψη «Επιθετική η έξαρση του ιού στην περιοχή» – Οι δηλώσεις Κασαπίδη – Σαββόπουλου

Το απόγευμα οι αποφάσεις για πιθανό LOCKDONWN στην Καστοριά – Τι είπε ο Ν. Χαρδαλιάς βγαίνοντας από τη σύσκεψη «Επιθετική η έξαρση του ιού στην περιοχή» – Οι δηλώσεις Κασαπίδη – Σαββόπουλου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Το απόγευμα θα παρθούν οι αποφάσεις για πιθανό lockdown στην Καστοριά, με τον υφυπουργό Πολιτικής προστασίας από την περιοχή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εστίες υπερμετάδοσης και την «πολύ επιθετική έξαρση του ιού».

Επίσημο: «Lockdown» και στην ΠΕ Καστοριάς – Τι μέτρα θα εφαρμοστούν και από πότε

Οι δηλώσεις Χαρδαλιά:

«Έχουμε μια πολύ επιθετική έξαρση του ιού, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα του Μαΐου. Σήμερα θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή, δεν μπορώ να προκαταβάλω την απόφαση της επιτροπής σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να απευθύνω κάλεσμα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να συμμορφωθούμε με τα μέτρα, να τηρήσουμε τα μέτρα . να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις. Ανεξάρτητα από το αν θα περάσει στη φάση 4 η Καστοριά, τα επόμενα 24ωρα είναι πολύ σημαντικά, διότι θα πρέπει να σταματήσει η διασπορά του ιού. Μας προβληματίζει γιατί πέρα από τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, τα clusters αυτά συσχετίζονται με clusters με υψηλούς πολλαπλασιαστές, είναι δηλαδή, εστίες υπερμετάδοσης. Έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την Κοζάνη, αλλά είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αυτή τη στιγμή είναι 113 ενεργά κρούσματα και συσχετίζονται με εστίες υπερμετάδοσης. Δεν υπάρχουν απροσδιόριστα κρούσματα, αλλά είναι αλλιώς ένα κρούσμα να είναι στενή επαφή και αλλιώς να είναι αθλητής με άλλους 24. Αυτό συμαίνει ότι έχουμε στενές επαφές που μπορεί να νοσήσουν.

Σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή στις 5 για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για την Καστοριά. Μας προβληματίζει το θέμα της Βόρειας Ελλάδας, υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία. Υπάρχει μια επιθετική έξαρση του ιού στην περιοχή και η απάντηση σε αυτά είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια που δεν πρέπει να πάει στράφι».

Ερωτηθείς αν ενταχθεί σε επίπεδο 4 η Καστοριά αν υπάρχει πρόβλεψη να λειτουργήσουν τα καταστήματα εκ περιτροπής, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως κάθε επίπεδο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα. «Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα που εξετάζει η κυβέρνηση σε σχέση με τη λειτουργία του λιανεμπορίου, για όλη την Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η όποια διάθεση δεν πρέπει να δώσει χώρο σε περαιτέρω έξαρση του ιού. Μέχρι τώρα το λιανεμπόριοο δεν δείχνει να σχετίζεται με μικρές και μεγάλες εξάρσεις αλλά η καταγραφή συνεχίζεται».
Για τα σχολεία, απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αφού δεν υπάρχουν εισροές τοπικά.

Οι δηλώσεις Κασαπίδη

Για μια επιθετική αύξηση του κορωνοϊού έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. «Είναι θέμα 14 ημερών να μπορέσουμε να μηδενίσουμε τα κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία και όπως το πετύχαμε την άνοιξη μπορούμε να το πετύχουμε και τώρα», είπε ο Γιώργος Κασαπίδης χαρακτηριστικά.

«Η Καστοριά κινδυνεύει να μπει σε κόκκινο συναγερμό και η κατάσταση είναι οριακή. Στις 5 οι επιδημιολόγοι θα εξετάσουν τους δείκτες και θα αποφανθούν. Αλλά σε μια κοινωνία που πέρασε τη δοκιμασία την άνοιξη, είναι κρίμα να απαξιώνουμε αυτή την προσπάθεια», προσέθεσε ο περιφερειάρχης.

Επίσης, ο περιφερειάρχης τόνισε πως έθεσε στην κυβέρνηση το θέμα του λιανεμπορίου, με την κυβέρνηση να εξετάζει μια άλλη λειτουργία μεσούσης της πανδημίας.

Κοινός παρονομαστής οι νέοι, τόνισε ο περιφερειάρχης, κάνοντας έκκληση να πάρουν πάνω τους τον αγώνα του κορωνοϊού.

Οι δηλώσεις Σαββόπουλου

Για την αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στην ΠΕ Καστοριάς αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος , λέγοντας πως αναμένονται οι επίσημες αποφάσεις της πολιτείας.

Ζητήθηκε από την υπουργό, να δοθεί μια περίοδος 3 ή 4 ημερών, πιστεύοντας ότι οι δείκτες θα διορθωθούν. Επίσης, τέθηκε το θέμα του λιανεμπορίου, ζητώντας αν πάνε στο επίπεδο 4 να μην κλείσει το λιανεμπόριο.
Στην περίπτωση που πάει η Καστοριά στο επίπεδο 4 υπάρχει ετοιμότητα, αλλά το ζητούμενο είναι να μην πάμε εκεί, προσέθεσε.

Μάλιστα, τόνισε η κατάσταση ξέφυγα μιας και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι μικρός ηλικιακά για αυτό και έγινε μια μεγάλη διασπορά στην ΠΕ Καστοριάς.

(οι δηλώσεις από το Live streem του Sentra.com.gr)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Όμορφη δράση της ΝΙΦΑΔΑΣ του Δήμου Εορδαίας: Οπτικοποιημένα παραμύθια του ενός λεπτού – Γράψε κι εσύ ένα παραμύθι!

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Δημιουργία παραμυθιών του ενός λεπτού (Δράση ΝΙΦΑΔΑΣ). Αφήγηση ιστορίας μέσα από κείμενο 300 λέξεων ...