Αρχική > Αρθρογραφία > Το Άγιο Πάσχα  στις Ενορίες της πόλης της Πτολεμαΐδας- Γράφει η Νατάσα Μάγκου

Το Άγιο Πάσχα  στις Ενορίες της πόλης της Πτολεμαΐδας- Γράφει η Νατάσα Μάγκου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΜε κατάνυξη και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας για την δημόσια υγείας τελέστηκαν οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας,   αφιερωμένες στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού στις ενορίες της πόλης της Πτολεμαΐδας.

Ο πατήρ Τιμόθεος Τσισμαλίδης τέλεσε με μεγάλη συγκίνηση τα συγκλονιστικά τροπάρια της Ακολουθίας των Παθών του Κυρίου μας όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και ευχαρίστησε επανειλημμένα το εκκλησίασμα για τον σεβασμό και την πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας στο Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου & Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής.

Με λαμπρότητα επίσης και αυστηρή τήρηση των μέτρων λόγω πανδημίας, γιορτάστηκε το Πάσχα. Το βράδυ της Αναστάσεως ο πατήρ Θωμάς Μανάδης έψαλε το «Χριστός Ανέστη» στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, στις 9 το βράδυ, στο προαύλιο του Ναού, παρουσία πολλών πιστών, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων. Ενώπιον κλήρου και λαού ανέγνωσε το Αναστάσιμο μήνυμά του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοκλήτου, μεταφέροντας σε όλους το μήνυμα της ελπίδας. Στο τέλος της Αναστάσιμης ακολουθίας πατήρ Θωμάς ευχαρίστησε όλους για την πιστή τήρηση των μέτρων και της τάξης κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και ευχήθηκε σε όλους η Ανάσταση του Κυρίου να σηματοδοτήσει το πέρασμά μας από την δοκιμασία της πανδημίας στην ελεύθερη ζωή, μια αναστημένη εν Χριστώ ζωή.

Κυριακή του Πάσχα, 11:00 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης, παρουσία κληρικών και πιστών. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού αναγνώσθηκε το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο στα ελληνικά  καθώς στη γαλλικά από τον ιεροψάλτη κ. Γρηγόρη Τζιούμαρη. Στο τέλος του Εσπερινού της Αγάπης, ο πατήρ Ιωάννης ευχαρίστησε όλους για την πιστή τήρηση των μέτρων και της τάξης κατά την Μεγάλη Εβδομάδα λέγοντας ότι στα 25 χρόνια Λειτουργιών, φέτος έζησε μία ξεχωριστή «Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία» και ένα ξεχωριστό «Εσπερινό της Αγάπης», «Να είστε όλοι Ευλογημένοι» αναφώνησε με την  λαμπρότητα της ψυχής του και προσέφερε πασχαλινά αυγά στο εκκλησίασμα.

Την Τρίτη του Πάσχα, ημέρα εορτής των Νεοφανών, Ενδόξων Αγίων μαρτύρων Ραφαήλ, Νικόλαου και Ειρήνης η Εκκλησία μας τιμά την ιεράν μνήμην τους. Η εικόνα των Αγίων Ραφαήλ, Νικόλαου και Ειρήνης που τιμήθηκε ανήμερα της εορτής του στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου, είναι ένα τάμα προς τους Αγίους, του γιου της γερόντισσας της πόλης της Πτολεμαΐδας, κυρίας Κίτσας. Ο πατήρ Αθανάσιος Καμπούρης τέλεσε με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη Θεία Λειτουργία και στο τέλος ο πατήρ Τιμόθεος Τσιμπραηλίδης εξήγησε στο εκκλησίασμα, το τάμα του ναυτικού και το θαύμα των Αγίων μαρτύρων Ραφαήλ, Νικόλαου και Ειρήνης κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής σε ένα από τα ταξίδια του. Η εικόνα αρχικά φιλοξενήθηκε στο Άγιο Όρος αλλά με την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου & Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, αφιερώθηκε στο Ναό. Τις ευλογίες των Νεοφανών Αγίων να έχουμε όλοι μας!

Μέσα στην Αναστάσιμη περίοδο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας κάθε χρόνο γιορτάζει, την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου ή Ζωηφόρου Πηγής. Η εορτή αυτή καθιερώθηκε στη Κων/πολη, τον 5ο αιώνα, υπό του βασιλέως Λέοντος Α΄ του Θρακός (457-474), του επικαλουμένου Μακέ(λ)λη, όταν βρέθηκε το αγίασμα της Παναγίας. Κοντά  στην Πηγή ο βασιλιάς έκτισε μεγαλοπρεπή ναό αφιερωμένο στη Ζωοδόχο ή Ζωηφόρο Πηγή, (δηλαδή την Παναγία μας). Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε με κατάνυξη και την πρέπουσα ιεροπρέπεια ο πατήρ Ιωάννης Τσιμπασίδης!  Να μας αναζωογονεί πνευματικά και σωματικά η Κυρία Θεοτόκος!

Η Κυριακή του Θωμά ονομάζεται και Κυριακή του Αντίπασχα, επειδή είναι η εορτή της αποδόσεως της ημέρας του Πάσχα. Κυριακή 9 Μαΐου τελέσθηκε ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Πτολεμαΐδας με απλό τρόπο όπως μας είπε ο πατήρ Θωμάς «Γιατί έτσι απλά το θέλει ο Χριστός και η Εκκλησία μας». Πολλά τα έτη πατήρ Θωμά να είστε ευλογημένος! Χριστός Ανέστη!

Μάγκου Νατάσα

Γυμνάστρια

https://blogs.e-me.edu.gr/anasmag/

www.natasaswolf.blogspot.gr

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Περιστέρα Δαβάνη : Αιωνόβια Κοζανίτισσα 105 ετών – Γράφει ο Γιάννης Κορκάς

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Γράφουν οι εφημερίδες  ότι εμφανίζονται  σε διάφορες χώρες του Κόσμου Αιωνόβιοι άνθρωποι  τους οποίους   προβάλουν και   αναφέρονται  στη ...