Την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ και σχεδιασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής διοίκησης σε συνεργασία με τους φορείς και την τοπική κοινωνία για την επόμενη μέρα, για να υπάρξει μέλλον στην περιοχή της Εορδαίας, τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης, Θέμης Μουμουλίδης, μιλώντας την Κυριακή στην προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πτολεμαΐδα, με θέμα «ΔΕΗ-Πτολεμαΐδα-Η Επόμενη Μέρα», λέγοντας πως «εάν τώρα η περιοχή δεν αναζητήσει το μέλλον της δεν έχει μέλλον στη μεταλιγνιτική περίοδο».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ λόγω του μη υγιούς ανταγωνισμού που έχει καταστήσει ασύμφορη την εκμετάλλευση του λιγνίτη με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η παραγωγή στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και διότι όλα δείχνουν ότι προχωράμε σε σταδιακή απανθρακοποίηση, είπε ότι η κατάσταση αλλά και η επερχόμενη μεταλιγντική εποχή απαιτούν να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για να μην οδηγηθεί η περιοχή σε πλήρες αδιέξοδο. Υπογράμμισε ότι πρέπει «να συναντηθεί η ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία», καθώς «χρειάζεται ένα ελάχιστο σχέδιο ανάπτυξης, άρα Πτολεμαΐδα και ΔΕΗ πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά τα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Μουμουλίδης μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης ειδικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την μείωση της ανεργίας στην περιοχή, αλλά και «για δίκαια κριτήρια αντιμετώπισης της ανεργίας», προτείνοντας μάλιστα όλες οι θέσεις εργασίας στην 5η μονάδα της ΔΕΗ να περνάνε μέσα από καταλόγους του ΟΑΕΔ.
Κατέθεσε μάλιστα κάποιους άξονες ανάπτυξης για την περιοχή, τους κάτωθι:
Η ΔΕΗ να αναζητήσει νέους τρόπος ανάπτυξης στην περιοχή μας, π.χ. για την εξωαστική τηλεθέρμανση, σημειώνοντας ότι το σημαντικότερο θέμα είναι η επαναπόδοση των εδαφών στην τοπική κοινωνία.
Πυλώνας ανάπτυξης είναι η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα καθώς ο κάμπος της Εορδαίας είναι ιδιαίτερα εύφορος
Να διεκδικηθεί από την πολιτεία ειδικό καθεστώς ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας για την περιοχή, μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία
Βιομηχανικός τουρισμός- εκπαίδευση και ποιότητα ζωής, χαρακτηρίζοντας σημαντικό αναπτυξιακό έργο τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στην οικονομία της περιοχής όπως και να αξιοποιηθεί – αναδειχθεί η μοναδική ιστορικότητά της, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι μαρτυρικοί τόποι της Εορδαίας.
Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των αποκαταστάσεων των εξαντλημένων ορυχείων της ΔΕΗ στην περιοχή, λέγοντας πως σ’ αυτό τον τομέα δεν έχει κάνει πολλά η ΔΕΗ, αν και πρόκειται για ένα κομμάτι που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας.
Τόνισε την ανάγκη ανακοπής του κύματος φυγής των νέων και πληθυσμιακής ενίσχυση της Εορδαίας, καθώς όπως σημείωσε εάν ο Δήμος δεν έχει 50.000 + έναν κάτοικο δεν θα μπορεί να αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ μίλησε και για την οδική σύνδεση της Πτολεμαΐδας με άλλες περιοχής, π.χ. με Γαλατινή για ευκολότερη πρόσβαση στο Βόιο.
Ο βουλευτής προανήγγειλε επίσης ότι σύντομα η περιοχή θα τεθεί στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω.
Στο μεταξύ ερωτηθείς ο κ. Μουμουλίδης από τον «Π» για την ένταξη της ΔΕΗ και άλλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στο υπερταμείο δήλωσε ότι αυτό είναι μια υποχρέωση της υπογραφής του Αυγούστου του 2015, σημείωσε ωστόσο ότι το υπερταμείο θα πρέπει να μας προβληματίζει δεν θα πρέπει να μας φοβίζει, ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Στόχο έχει να αξιοποιήσει και να αναπτύξει δραστηριότητες και υπάρχοντα ακίνητα των επιχειρήσεων και όχι να πουλήσει, δεν είναι το ΤΑΙΠΕΔ που πρέπει να μας ανησυχεί. Διάλογος σε αυτή τη φάση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, η ΔΕΗ είναι ένα κομμάτι της περιοχής, ένα κομμάτι της Ελλάδας την οποία θα αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία. Τίποτα δεν δείχνει αυτή τη στιγμή ότι η ΔΕΗ κινδυνεύει με αυτή την εξέλιξη, εφόσον όλα πάνε καλά με τις αξιολογήσεις και δεν έχουμε προβλήματα ή ατυχήματα- άλλωστε, σημείωσε- εδώ και μια 10ετία ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο χώρο της ΔΕΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών πολιτών και φορέων, ενώ παρέμβαση έκαναν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου ΔΕΗ «Σπάρτακος» κ.κ. Μόσχος Μόσχου και Αθανάσιος Μάστορας, οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την ένταξη της ΔΕΗ στο υπερταμείο, κατηγορώντας την ότι παραδίδει στα χέρια των δανειστών τη ΔΕΗ και άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και κάλεσαν τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Το λόγο πήραν μεταξύ άλλων ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ Άρης Βατάλης, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ιωάννου κι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας», Δημήτρης Ζαραφίδης. Ο τελευταίος μιλώντας με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ΔΕΗ ήρθε σε αντιπαράθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την έκταση των απαλλοτριωμένων εκτάσεων από τη ΔΕΗ αλλά και για το θέμα των αποκαταστάσεων εδαφών.