Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 > Τέσσερις κάλπες στις εκλογές την 26η Μαΐου – 388 εκλογικά τμήματα στην Π.Ε. Κοζάνης – Πως ψηφίζουμε

Τέσσερις κάλπες στις εκλογές την 26η Μαΐου – 388 εκλογικά τμήματα στην Π.Ε. Κοζάνης – Πως ψηφίζουμε

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Τέσσερις κάλπες θα υπάρχουν στις εκλογές την Κυριακή 26 Μαΐου, καθώς ψηφίζουμε ξεχωριστά για τις ευρωεκλογές, για τις περιφερειακές, για τις δημοτικές και για τις κοινοτικές.

Σε 164.000 περίπου ανέρχονται οι ψηφοφόροι στο Νομό Κοζάνης, οι οποίοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες που στήνονται την Κυριακή για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές και για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων).

Σε 388 ανέρχονται τα εκλογικά τμήματα στο Ν. Κοζάνης για τις εκλογές της Κυριακής, εκ των οποίων τα ¾ (τα μεγάλα εκλογικά τμήματα) χωρίζονται σε Α και Β. Σε αυτά με ένδειξη Α ψηφίζουμε για περιφερειακές εκλογές και για τις ευρωεκλογές, όπως δήλωσε στον «Π» η αναπληρώτρια διευθύντριας της Διεύθυνσης Διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Άννα Καρακούλα.

Σε αυτά με την ένδειξη Β ψηφίζουμε, είπε, για δημοτικές και για κοινοτικές, ενώ 74 εκλογικά τμήματα στο Νομό Κοζάνης είναι ενιαία. Σε αυτά θα έχει τέσσερις κάλπες και ψηφίζουμε για όλα, (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές).

Αναφορικά με τη σταυροδοσία, το πόσους σταυρούς βάζουμε δηλαδή σε κάθε  ψηφοδέλτιο, η κ. Καρακούλα ανέφερε τα εξής:

Στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές βάζουμε έως τέσσερις (4) σταυρούς  προτίμησης.

Στο ψηφοδέλτιο για τις περιφερειακές εκλογές βάζουμε επίσης έως τέσσερις σταυρούς.

Δημοτικές Εκλογές

Στις Δημοτικές, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν  η εκλογική περιφέρεια εκλέγει έως τρεις (3) έδρες βάζουμε έναν (1) σταυρό προτίμησης

β. Όταν  η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες βάζουμε έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης και + έναν (1) σταυρό σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από άλλη εκλογική περιφέρεια (δημοτική Ενότητα) του δήμου.

– Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων βάζουμε έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης.

–  Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων έναν (1) σταυρό προτίμησης.

Η κ. Καρακούλα σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα παρέχεται βοήθεια στους εκλογείς από τους δικαστικούς αντιπροσώπους αλλά και σχετική ενημέρωση και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας.

Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις», καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Με τι έγγραφα ψηφίζω;

Μπορούμε να ψηφίσουμε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό μας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή, ενημερώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά μας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουμε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Στον Δήμο Κοζάνης τα περισσότερα από τα χθεσινά (Σαββάτου) κρούσματα- Η επίσημη αναφορά της Περιφέρειας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η Συντονιστική Επιτροπή Ενημέρωσης της Π.Ε. Κοζάνης για την πανδημία COVID-19, στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών αναφέρει ...