Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Στο ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ τα απορρίμματα της Βέροιας για άλλα 2 χρόνια

Στο ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ τα απορρίμματα της Βέροιας για άλλα 2 χρόνια

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


“Πράσινο φως” για την μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Βέροιας στο ΧΥΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ για άλλα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι και τον Μάιο του 2020, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, εγκρίνοντας  κατά πλειοψηφία το σχετικό αίτημα του Δήμου Βέροιας.

Ειδικότερα το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ ενέκρινε αρχικά τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και του Δήμου Βέροιας, για τη διάθεση των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου στον Περιφερειακό ΧΥΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας για άλλα δύο έτη. Μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του Δήμου Εορδαίας Κώστας, Πολυχρονίδης, καθώς ως γνωστόν ο Δήμος Εορδαίας διαφωνεί εξαρχής για τη διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου Βέροιας στον ΧΥΤΑ των ορυχείων.

Σημειωτέον ότι για τη διάθεση και υγειονομική ταφή των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Βέροιας (περίπου 18.500 τόνοι/έτος) υπάρχει η διαθέσιμη χωρητικότητα στο Γ΄ κύτταρο του ΧΥΤΑ, καθώς από τον Ιούνιο 2017 είναι σε λειτουργία η ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) και ο ΧΥΤΥ για τα σύμμεικτα απορρίμματα των Δήμων της ΠΔΜ, ενώ έχει ληφθεί και η σχετική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Στην εισήγησή του ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης, ανέφερε ότι ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α. (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας, κοινοποίησε στη ΔΙΑΔΥΜΑ το με αρ. πρωτ. 1479/01-02-2018 έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, όπου εκτός των άλλων αναφέρεται ότι «….Βάσει του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας όπως αυτό έχει εγκριθεί με την 220/2016 (ΑΔΑ: ΕΕΠ7ΛΛ-ΠΥ3) απόφαση του Περιφερειακού ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Δ.Σ. Νο –2/236/2018 Ε-04-14/1η Έκδοση/20-05-2014 ISO 9001:2008 Συμβουλίου, δίνεται η δυνατότητα διάθεσης των απορριμμάτων του συγκεκριμένου Δήμου στο ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας…». Καθώς τα προβλεπόμενα Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ημαθία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και προκειμένου ο Δήμος Βέροιας να δύναται να μεταφέρει τα απορρίμματά του στο ΧΥΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ να λάβει αρχικά απόφαση για τη συνέχιση ή μη της συνεργασίας της με το ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Βέροιας.

Μιλώντας στον «e-ptolemeos.gr» ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι «πήραμε την απόφαση αυτή επειδή η παρούσα προγραμματική σύμβαση για τη διάθεση των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Βέροιας στον Περιφερειακό ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας λήγει στις 23/05/2018 και για να συνεχιστεί η συνεργασία πρέπει ο ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσει σε διαδικασίες, για την έγκριση της απόφασης από τις αρμόδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Μακεδονίας- Θράκης και Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με την μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Κατερίνης ή της Κέρκυρας στη Δυτική Μακεδονία είπε ότι «δεν τέθηκε τέτοιο θέμα ούτε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ούτε στη γενική συνέλευση της ΔΙΑΔΥΜΑ», εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση πως «ούτε και πρόκειται να τεθεί τέτοιο θέμα», διότι πρέπει να υπάρχει επίσημο αίτημα και σύμφωνη γνώμη του ΦοΣΔΑ.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη